Češi mají zase titul. Brožková doběhla pro další zlato

Martin Jůzek
19. 8. 2009 16:44
Dana Brožková má zlato už z loňského roku

Miškolc - Skvělá zpráva z Maďarska. Orientační běžkyně Dana Brožková vybojovala na mistrovství světa v Miškolci zlatou medaili, když ve středu ovládla závod na krátké trati.

Osmadvacetiletá česká reprezentantka získala už druhou nejcennější medaili ze světového šampionátu.

Před rokem triumfovala na domácí půdě, tehdy se radovala na klasické (nejdelší) trati poblíž Olomouce.

Čtěte dále: Historický úspěch: Dana Brožková doběhla pro zlato!

Český tým odjížděl do Maďarska s podobnou motivací jako před rokem, tedy zkusit zabojovat o stupně vítězů, ale hned první závod přinesl nečekaný úspěch. Brožková totiž předvedla výborný výkon.

Na kopcovité trati, která měřila více než 5,3 kilometrů a kde musely ženy proběhnout dvaadvaceti kontrolami, téměř nechybovala a o deset sekund porazila Norku Marianne Andersenovou.

Pro bronzovou medaili si doběhla Simone Niggliová, švýcarská sportovkyně roku, která se vrátila k orientačnímu běhu po mateřské dovolené.

Jak vypadá orientační běh? Podívejte:

V mužích obhájil titul z Olomouce francouzský běžec Thierry Gueorgiou, nejlepší český reprezentant Michal Smola obsadil jedenáctou příčku. Zlínský závodník tak neobhájil stříbro z domácího šampionátu.

Čtěte také: Měl kilometr ke zlatu. Pak ho bodla včela a byl konec

Brožková se podle svých slov v posledních dnech dostala do optimální formy, kterou vyladila i na soustředění v Maďarsku. Na startu byla klidná, i když na vrcholné světové události běžela krátkou trať poprvé. Dosud totiž běhala hlavně klasiky a sprinty.

"Olomoucký titul si cením velmi mnoho, protože na mě byl velký tlak," poznamenala reprezentantka, která se postarala o jediná dvě zlata v šestnáctileté historii samostatné České republiky.

V lesích u Miškolce s mapou a buzolou závodila i její sestra Radka, která shodou okolností startovala čtyři minuty před Danou. Starší a zkušenější z rodu Brožkových sestru doběhla.

"Já jsem věděla, že jdu dobře. Určitě mi pomohla, ale na druhé straně já ráda běhám sama, a tak jsem v závěru udělala chybu." řekla staronová česká mistryně světa.

Další závod mistrovství světa se uskuteční ve čtvrtek, na programu je sprint. O den později se uskuteční štafety, v neděli šampionát zakončí "královskáů klasická trať, na níž Dana Brožková bude obhajovat loňský titul.

Mistrovství světa v orientačním běhu v maďarském Miskolci:

Krátká trať:

Muži (6,5 km): 1. Gueorgiou (Fr.) 37:14, 2. Hubmann 37:42, 3. Merz 38:10, 4. Müller (všichni Švýc.) 38:45, 5. Gonon (Fr.) 38:48, 6. Andersson (Švéd.) 39:08, ...11. Smola 39:47, 34. Šedivý (oba ČR) 43:33.

Ženy (5,3 km): 1. D. Brožková (ČR) 37:09, 2. Andersenová (Nor.) 37:19, 3. Niggliová (Švýc.) 37:58, 4. Kauppiová 38:21, 5. Rantanenová (obě Fin.) 38:59, 6. Janssonová (Švéd.) 39:07, ...12. R. Brožková 41:23, 17. Klechová (obě ČR) 42:21.

 

Právě se děje

Další zprávy