Radost na Mont Ventoux. Kreuzigera motivovaly i narážky

Sport Sport, Red Spo
26. 7. 2009 9:00
Spousta lidí mě dříve odepsalo, vzpomíná Kreuziger
Roman Kreuziger má na dosah devátou příčku v Tour de France
Roman Kreuziger má na dosah devátou příčku v Tour de France | Foto: Václav Rojík

Mont Ventoux - Závěr jako z pohádky zažívá v letošním ročníku cyklistické Tour de France český zástupce Roman Kreuziger.

Třiadvacetiletý jezdec stáje Liquigas vystoupal v předposlední dvacáté etapě na obávanou horu Monut Ventoux do nadmořské výšky 1912 metrů na vynikajícím sedmém místě a posunul se před závěrečnou fází na deváté místo průběžného pořadí.

Rodák z Moravské Třebové si tak plní své předsevzetí, které znělo: Umístit v první desítce.

Čtěte také: Kreuziger pronikl do první desítky. Etapu vyhrál Garate

„Jsem moc rád, že to takhle vyšlo. Věřil jsem si, že to dokážu. Jel jsem doraz, protože bylo potřeba nechat na tomhle kopci všechno," uvedl šťastný Kreuziger na svých internetových stránkách.

„To stoupání bylo hodně náročné. Věděl jsem, že můžu skočit do desítky, ale klidně taky spadnout na patnácté místo. Ale cítil jsem se opravdu dobře a nebyl jsem tak překvapený, že jsem s těmi nejlepšími Mont Ventoux vyjel," doplnil.

Za českým závodníkem zůstali i jeho věhlasnější kolegové jako Wiggins nebo proslulý vrchař Andreas Klöden.

„Byla výhoda, že tam od nás byli ještě Nibali s Pellizottim. Dost jsme si pomáhali," tvrdí Kreuziger.

Přečtěte si také: Kreuziger: Nejsou to výmluvy, za krach mohou Alpy

Samotný závod pak vyhrál Španěl Garate. Žlutý trikot vedoucího jezdce však nadále drží Španěl Alberto Contador, který se ho už nejspíše nevzdá ani v poslední etapě.

„Hodně lidí mě odepsalo, zaregistroval jsem nějaké blbé narážky, že jsem neudělal jediný nástup a podobně. Ale i když to někdy nebylo úplně dobré, jel jsem svou Tour podle plánu," vysvětluje svou motivaci Kreuziger

„Mám velkou radost, že jsem do té desítky skočil. Kdybych neměl ty zdravotní problémy, možná jsem mohl být o nějaké místo vpředu, ale i tak jsem moc spokojený," dodal na závěr talentovaný jezdec. 

 

Právě se děje

Další zprávy