Cavendish vyhrál na Tour další etapu. Letos už pátou

ČTK, Red Spo
24. 7. 2009 17:55
Kreuziger dojel třicátý
Mark Cavendish se letos už popáté raduje z etapového vítězství na Tour.
Mark Cavendish se letos už popáté raduje z etapového vítězství na Tour. | Foto: Reuters

Aubenas - Dnešní 19. etapu Tour de France vyhrál Mark Cavendish. Triumf na 178 km dlouhé trati mezi Bourgoin-Jallieu a Aubenas byl pro britského cyklistu již pátým dílčím vítězstvím v letošním ročníku slavného závodu.

Český jezdec Roman Kreuziger obsadil 30. příčku, žlutý trikot udržel Alberto Contador.

Čtyřiadvacetiletý Cavendish porazil v závěrečném spurtu Thora Hushovda z Norska a Němce Geralda Ciolka.

"Slíbil jsem klukům, že když mi v závěrečném stoupání pomůžou, odvděčím se jim," řekl Cavendish.

Čtěte také:

Contador? Buď podvodník, nebo neuvěřitelný cyklista
Contador ovládl i časovku Kreuziger klesl na 12. místo

"Tohle nebyla etapa pro mě. Možná kdyby se jelo v prvním týdnu, ale teď jsem byl dost unavený. Tony Martin mi to ale 200 metrů před koncem rozjel, a i když to bylo docela daleko, dal jsem do toho všechno," dodal.

Kreuziger dojel do cíle se čtyřvteřinovou ztrátou, stejně jako Contador a druhý muž průběžného pořadí Andy Schleck. V průběžné klasifikaci patří českému jezdci 12. místo a na desátého Mikela Astarlozu ztrácí 90 vteřin.

Contador si v čele pořadí udržel náskok čtyř minut a jedenácti vteřin před Andym Schleckem. Sedminásobný vítěz Tour Lance Armstrong dnes obsadil 12. místo a na třetí pozici ztrácí na vedoucího týmového kolegu z Astany pět minut a 21 vteřin, na Schlecka pak minutu a deset sekund.

Čtvrtý muž pořadí Bradley Wiggins za sedmatřicetiletým Američanem zaostává o patnáct vteřin.

Tři nejlepší muži celkového pořadí Tour po devatenácté etapě: Alberto Contador (uprostřed), Andy Schleck (vzadu) a Lance Armstrong (vpředu)
Tři nejlepší muži celkového pořadí Tour po devatenácté etapě: Alberto Contador (uprostřed), Andy Schleck (vzadu) a Lance Armstrong (vpředu) | Foto: Reuters

Zatímco Contadora může o celkový triumf připravit už jen nečekané selhání či potíže, pořadím za lídrem stáje Astana může zamíchat sobotní etapa.

V jejím závěru na peloton čeká slavné stoupání na Mt. Ventoux (1912 metrů nad mořem), s průměrným sklonem kopce na posledních 21 kilometrech kolem 7,5 procenta.

"O žlutý trikot můžete přijít kdykoliv. Doufám, že sobotní etapa bude pohodová, i když je mi jasné, že to asi fanoušci nechtějí," uvedl Contador. "Letos je závod obzvlášť těžký. Proto si ho vychutnávám víc než jindy," dodal.

Tour zatím zavítala na Mt. Ventoux třináctkrát. Nechvalně se hora proslavila v roce 1967, kdy na ní vyčerpáním zemřel britský jezdec Tom Simpson.

 

Cyklistický etapový závod Tour de France - 19. etapa (178 km):

1 Cavendish (Brit.) 3:50:35, 2. Hushovd (Nor.), 3. Ciolek (Něm.), 4. Van Avermaet (Belg.), 5. Freire (Šp.), 6. Pineau (Fr.), 7. Beppu (Jap.), 8. Roche (Ir.), 9. Le Mevel (Fr.), 10. Maaskant (Niz.) všichni stejný čas, ...30. Kreuziger (ČR) -4.

Průběžné pořadí:

1. Contador (Šp.) 77:06:18, 2. A. Schleck (Luc.) -4:11, 3. Armstrong (USA) -5:21, 4. Wiggins (Brit.) -5:36, 5. Klöden (Něm.) -5:38, 6. F. Schleck (Luc.) -5:59, 7. Nibali (It.) -7:15, 8. Vandevelde (USA) -10:08, 9. Le Mevel -12:37, 10. Astarloza (Šp.) -12:38, ...12. Kreuziger -14:08.

 

Právě se děje

Další zprávy