Kreuziger už je dvanáctý, žlutý trikot drží Contador

Sport Sport, ČTK, Red Spo
21. 7. 2009 17:51
Kreuziger si polepšil o čtyři místa, vyhrál Astarloza
Armstrong s Contadorem dojeli společně
Armstrong s Contadorem dojeli společně | Foto: Reuters

Bourg-Saint-Maurice - Španěl Mikel Astarloza vyhrál úterní etapu cyklistického závodu Tour de France, která měřila 160 kilometrů a vedla třemi zeměmi přes dvě náročná stoupání.

Žlutý trikot vedoucího jezdce si udržel jeho krajan Alberto Contador, který dojel minutu po vítězi s početnou skupinou.

Ve skupině favoritů nechyběl ani český jezdec Roman Kreuziger, který dokončil etapu osmnáctý a v průběžném pořadí se přiblížil elitní desítce, protože se posunul ze šestnáctého na dvanácté místo.

Čtěte dále: Armstrong má ještě šanci na vítězství, tvrdí šéf Tour

Závod skončil pro Němce Jense Voigta, který etapu nedokončil kvůli těžkému pádu zhruba 25 kilometrů před cílem.

Při jednom z prudkých sjezdů najel na nerovnost, ve vysoké rychlosti spadl a ještě jej málem přejel doprovodný motocykl.

Jezdec stáje Saxo Bank byl převezen do nemocnice v cílovém městě Bourg-Saint-Maurice, rozsah jeho zranění dosud lékaři neurčili, cyklista byl ale po pádu při vědomí.

Čtěte také: Contador: Velký krok k triumfu. Armstrong ustoupil

Lékaři tam zjistili zlomenou lícní kost a otřes mozku. Cyklista předtím při pádu krátce ztratil vědomí, ale brzy se z něj probral. V nemocnici nicméně stráví noc na jednotce intenzivní péče.

"Za daných okolností se mu daří dobře," oznámil mluvčí jeho stáje Brian Nygaard. Voigt už dokonce prostřednictvím SMS zprávy popřál týmu štěstí do zbytku závodu.

Ve středu je na programu královská alpská etapa o délce 169,5 km. Na trase z Bourg-Saint-Maurice do Le Grand-Bornand absolvuje peloton hned čtyři stoupání na vrcholy první kategorie.

Výsledky:
1. Astarloza (Šp.) 4:14:20, 2. Casar, 3. Fedrigo (oba Fr.), 4. Roche (Ir.), 5. Van den Broeck (Belg.), 6. Moinard (Fr.) všichni -6, 7. Pellizotti (It.), 8. Goubert oba -11, 9. Moreau (oba Fr.), 10. Contador (Šp.), ...18. Kreuziger (ČR) všichni -59.

Průběžné pořadí:
1. Contador 67:33:15 hod., 2. Armstrong (USA) -1:37, 3. Wiggins (Brit.) -1:46, 4. Klöden (Něm.) -2:17, 5. A. Schleck (Luc.) -2:26, 6. Nibali (It.) -2:51, 7. Le Mevel (Fr.) -3:09, 8. F. Schleck (Luc.) -3:25, 9. Sastre (Šp.) -3:52, 10. Vande Velde (USA) -3:59, ...12. Kreuziger -4:40.

 

Právě se děje

Další zprávy