České volejbalistky porazily Bělorusko a zahrají si MS

ČTK ČTK, Red Spo
19. 7. 2009 20:24
ČR - Bělorusko 3:1
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Conegliano - České volejbalistky si v příštím roce zahrají na mistrovství světa v Japonsku.

V rozhodujícím utkání v kvalifikační skupině v italském Coneglianu dnes české reprezentantky porazily Bělorusko za 99 minut 3:1 po setech 25:21, 21:25, 25:18, 25:22 a na světovém šampionátu se představí opět po osmi letech.

Společně s českým týmem postoupila domácí Itálie, která se ve večerním závěrečném utkání střetne s Bulharskem.

Vedle Česka a Itálie si z dalších evropských kvalifikačních skupin zajistily postup na šampionát týmy Srbska, Chorvatska, Turecka, Polska, Nizozemska a Německa. Účast mají jistou i obhájkyně titulu z roku 2006 Rusky.

Takřka celé utkání odehrál český tým v sestavě Havlíčková, Bucková, Matuszková, Mühlsteinová, Havelková, Plchotová a libero Tomanová.

Čtěte také: Volejbalistky prohrály v kvalifikaci o MS s Itálií 0:3

Pouze v druhém setu se na palubovce na chvíli objevila Jášová. Tato sestava se představila i v pátečním vítězném zápase proti Bulharsku.

Výškové převaze soupeřek čelil český tým větším důrazem v útočných akcích, přesnější obranou a hlavně precizním podáním. V prvním setu hrály české hráčky ve větší pohodě a hlavně lépe zvládly koncovku.

Bělorusky v druhém setu zpřesnily hru a dostaly své soupeřky pod tlak - zejména zásluhou důrazu smečařek Aksenavové a Kavalčukové, proti kterým české hráčky jen s obtížemi hledaly vhodnou obranu.

Od třetího setu ale převzaly české hráčky režii zápasu znovu do svých rukou.

V útoku se nejčastěji prosazovala důrazná Havlíčková společně s Matuszkovou a tmelícím prvkem ve hře českého týmu byla zkušená Bucková, která nejen dobře útočila, ale hlavně trápila Bělorusky tvrdým podáním, jímž získala pět přímých bodů.

Tuto trojici dobře doplňovaly v útoku Havelková s Plchotovou, na nahrávce připravovala akce Mühlsteinová a v roli libera přispěla k vítězství Tomanová.

Po prohraném třetím setu se Bělorusky snažily v poslední křeči o zvrat, soustředěně hrající český tým si ale připravil do koncovky náskok 23:19.

Soupeřky sice ještě snížily na rozdíl dvou bodů 23:21 a stačily odvrátit první mečbol, druhý už ale české volejbalistky proměnily v postup na světový šampionát.

Výsledek:

Turnaj závěrečné fáze kvalifikace mistrovství světa volejbalistek v Coneglianu:
Česko - Bělorusko 3:1 (21, -21, 18, 22)
Sestava ČR:
Havlíčková, Bucková, Matuszková, Mühlsteinová, Havelková, Plchotová, libero Tomanová - Jášová.

 

Právě se děje

Další zprávy