Těžký nástup Contadora. Kreuziger: Nemám tak silné nohy

Sport Sport, Red Spo
19. 7. 2009 21:20
Dva nástupy jsem zvládl, třetí už ne, říká Kreuziger
Patnáctá etapa zavedla cyklisty do Alp
Patnáctá etapa zavedla cyklisty do Alp | Foto: Sport

Verbier - Letošní ročník cyklistického závodu Tour de France má v těchto dnech na programu klíčové závody. Jezdci se již v nedělní patnácté etapě přesunuli do Alp, kde se velmi často rozhoduje o konečném vítězi.

Těžká horská etapa z Pontarlier do Verbier se nakonec nejlépe podařila zajet španělskému závodníkovi Albertu Contadorovi.

Ten po svém drtivém nástupu osm kilometrů před cílem setřásl všechny své soupeře a zvítězil s náskokem třiačtyřiceti vteřin před druhým Andy Schleckem. Díky tomuto závěru si pak respektovaný jezdec vysloužil i žlutý trikot průběžného lídra Tour.

Čtěte také: Contador zaútočil. Vyhrál 15. etapu a má žlutý trikot

Prvotní snahu držet se závěrečného tempa měla hrstka závodníků, mezi nimiž byl i český zástupce Roman Kreuziger. Ten ale nakonec odpadl tři kilometry před cílem a etapu dokončil s více jak dvouminutovou ztrátou.

„Dva nástupy jsem rozdýchal dobře, třetí už ne. Trošku mi v tu chvíli chyběly silnější nohy," hodnotil Kreuziger na svých oficiálních stránkách.

„Jsem přesvědčen, že je to do určité míry dané těmi střevními problémy, které mě tento týden pronásledovaly. Trošku sil mi pořád chybí, ale věřím, že to ten poslední týden Tour bude daleko lepší. Bojuju dál," doplnil.

S Contadorem držel obstojně krok horský specialista Andy Schleck, drtivému finiši naopak nestačil Lance Armstrong, který v průběžném bodování ztrácí na svého týmového kolegu přes půldruhé minuty.

Kreuzigera tak alespoň těšilo, že se dařilo jeho kolegovi Nibalimu. Ten dojel do cíle třetí.

Přečtěte si také: Alp se nebojím, hlásí Kreuziger. Bude se lámat chleba

„Tým věděl, že já nebo Nibali máme šanci udělat nějaký výsledek. Povedlo se to Vincenzovi, který přijel třetí. Z toho pohledu můžeme být spokojeni. Ani ta moje ztráta nebyla ve finále nějak strašná, ale doufal jsem, že tam vydržím až do konce. Úplně spokojen být rozhodně nemůžu," říká český závodník.

Tomu tak prozatím patří v celkovém pořadí šestnáctá příčka, ovšem on sám doufá, že se mu v další fázi podaří ještě některé jezdce předstihnout.

„Ta moje vysněná desítka pořád rozhodně není bez šance a poperu se o to," dodal na závěr Kreuziger.

 

Právě se děje

Další zprávy