Armstrong zuří: Vstát kvůli testu na doping? Směšné

Martin Jůzek, maj
19. 7. 2009 11:30
Armstrong si myslí, že je za tím politika
Lance Armstrong
Lance Armstrong | Foto: Reuters

Besancon - O dopingových komisařích se vyprávějí nejrůznější příběhy. A během slavného cyklistického závodu Tour de France, kde se v minulosti často díky nim odhalili hříšníci, to platí dvojnásob.

Jezdci si stěžují na komisaře, komisaři si zase stěžují na jezdce.

Něco podobného jako kdysi tenista Andy Murray, se kterým šel kontrolor na záchod, poté se ho ptal na jméno a dokonce adresu, ačkoliv byl u něj doma, zažívá i Lance Armstrong.

Fenomenální závodník se vrátil k cyklistice a stal se členem stáje Astana.

Čtěte více: Armstrong a spol. ničí Tour, zlobí se zbytek světa

Horší spojení ale Francie nezná - Armstronga totiž někteří tamní fanoušci považují za jednoho z těch, kdo dopoval. A Astana před dvěma roky odstoupila z Tour kvůli dopingu svého lídra Vinokourova, načež jí další rok (vloni) zakázali startovat.

Tentokráte se kazašská stáj opět účastní akce a spolu s ní rovněž americký jezdec. Možná i proto jsou kontroloři ostražití a právě zástupce tohoto týmu testují nejčastěji. "Je to tak," zlobí se sedmatřicetiletý muž, který vyhrál Tour sedmkrát v kariéře.

Rozhořčen byl Armstrong také ze zprávy, že on i jeho kolegové měli zdržovat.

Čtěte dále: Další útok na Armstronga a spol.: Utekli komisařům?

"Tohle je Tour de France. Přece nemůžete donutit lidi, aby vstávali v šest ráno, když je před nimi horská etapa," uvedl s tím, že on vstal a šel na kontrolu krve hned, jak slyšel ťukání na dveře.

Podle dostupných zpráv šlo o to, že komisaři strávili skoro hodinu s vedením Astany na kávě místo toho, aby hned jezdce podrobili testům. Tak o tom alespoň informovala francouzská ministryně sportu Roselyne Bachelotová, jež si ihned stěžovala.  

"Zdá se mi to přehnané a směšné. Náš tým už jezdí hodně dlouho a dosud nikdy jsme neměli pozitivní výsledek na doping," prohlásil aktuálně čtvrtý jezdec průběžného pořadí. 

Armstrong si myslí, že za vším je politika - všichni se snaží ukázat, že se na Tour hledá a bojuje proti dopingu, ačkoliv (zatím) u nikoho nebyly nalezeny známky toho, že by používal zakázané látky.

 

Právě se děje

Další zprávy