Contador nebo Armstrong. V pátek se rozhodne

ČTK, Red Spo
8. 7. 2009 12:34
Armstrong je spokojen s časovkou
Alberto Contador a Lance Armstrong .
Alberto Contador a Lance Armstrong . | Foto: Reuters

Paříž - Vypadá to, že Tour de France se změnila v duel mezi sedminásobným vítězem Lancem Armstrongem a Albertem Contadorem.

Sedmatřicetiletý Američan se po týmové časovce v čele průběžného pořadí dotáhl na lídra Fabiana Cancellaru, jeho týmový kolega z Astany na třetím místě ztrácí 19 vteřin.

"Myslím, že po týmové časovce pro některé jezdce Tour skončila. S tím, jak se dnes jezdí, tak pro ně bude velmi těžké získat ztracený čas zpět," řekl Armstrong, který se letos vrátil do profesionálního pelotonu po téměř čtyřech letech.

"Před časovkou jsem Albertovi řekl, že některým konkurentům ukončíme závod. A myslím, že se nám to povedlo," přidal sedmatřicetiletý Američan.

Čtěte také: Kreuziger jásá: Super výkon. Meňšov a Evans ztrácejí

Obhájce Carlos Sastre za Armstrongem a Cancellarou zaostává o 2:44, Australan Cadel Evans o 2:59 a vítěz letošního Gira d'Italia Denis Meňšov dokonce o téměř čtyři minuty.

Ve žlutém trikotu je sice stále švýcarský jezdec, ale časovkářský specialista o něj po první horské etapě, která je na programu v pátek, velmi pravděpodobně přijde.

O lídrovi se rozhodne v pátek

"Moji rivalové hodně ztratili a musí zaútočit v první horské etapě. Cadel Evans a Carlos Sastre nemají na výběr, protože moc etap jim do karet nehraje," přidal lídr Astany a vítěz Tour z roku 2007 Contador.

 

Alberto Contador.
Alberto Contador. | Foto: Reuters

První horská etapa je na programu už v pátek, kdy cyklisty čeká 224 kilometrů zakončených náročným stoupáním na Andorre Arcalis s převýšením 750 metrů na posledních deseti kilometrech.

Podle Armstronga se právě po ní rozhodne o tom, kdo bude ve zbytku Tour lídrem stáje Astana. Tím byl před startem zvolen Contador, ale Armstrongovy dosavadní výkony napovídají, že by se hierarchie v kazašském týmu mohla změnit.

"Do pátku budou dva lídři a ti budou pod ochranou ostatních jezdců Astany," uvedl Armstrong. "Pak se ovšem situace změní a budeme o tom s týmem mluvit," prohlásil americký jezdec.

"Jsou dva způsoby jak se stát lídrem. Buď budete nejlepší nebo na vás stáj pojede, protože jste nejzkušenější a máte dostatečný respekt," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy