Armstrong rozbíjí tým? Kritizuje taktiku a žádá podporu

roj
7. 7. 2009 12:20
Armstrong se diví: Proč jsme nebyli na špici?
Lance Armstrong se připravuje na strat časovky Tour de France v Monaku.
Lance Armstrong se připravuje na strat časovky Tour de France v Monaku. | Foto: Reuters

La Grande-Motte - Už dávno před startem Tour de France to bylo horké téma. Fenomenální Lance Armstrong se vrací a nebude lídrem týmu Astana? Divili se mnozí.

Přes veškerá ujištění ze strany stáje i sedminásobného šampiona, že jedničkou bude letos Alberto Contador, se hned po pár etapách vyskytly uvnitř týmu spory.

Armstrong totiž ve třetí etapě ujel Contadorovi o 19 sekund a ihned si žádal větší podporu ze strany týmu.

"Neberu teorii, která říká, že může být jen jeden lídr. Vyhrál jsem sedmkrát Tour de France, musí se se mnou počítat," prohlásil Texasan po dojezdu do La Grande-Motte.

Čtěte také:
Kreuziger se naštval: Zbytečná ztráta, neměli zájem jet
Cavendish opět první. Kreuziger přišel o bílý trikot

Čtyřicet kilometrů před cílem pondělní etapy se peloton rozdělil po pro mnohé nečekaném nástupu jezdců Columbia-HTC, který v ostrém protivětru zaskočil většinu favoritů.

"Ale když vidíte celý tým na špičce pelotonu, jak jede pohromadě, musíte dávat pozor," káral ostatní Armstrong.

Proč jsme nebyli na špici?

"Víte, co může udělat vítr, blížil se klíčový okamžik etapy, nemusíte tedy být vědec, abyste se dovtípil, že se musíte držet vpředu," pokračoval sedmatřicetiletý závodník.

Foto: Sport

Na čele pelotonu se přitom v době úniku většina favoritů nepohybovala a Armstrongovi stájoví kolegové Haimar Zubeldia a Jaroslav Popovič s únikem Columbie nic nenadělali.

"Dlouho jsme pořádně nejeli a nakonec jsme dopředu poslali nějaký kluky, ale většinu práce udělal někdo jiný. Vyhrál jsem Tour sedmkrát. Proč jsme proboha nebyli na špici my? To mi nedává smysl," rozčiloval se Armstrong.

Sportovní ředitel Astany Alain Gallopin však popírá, že by uvnitř týmu byly jakékoliv spory.

"Nejsou tu žádné problémy, je tomu spíše naopak. Kdyby byl na čele Armstrong a Andy Schleck (Saxo Bank), to by byl teprve problém," řekl Gallopin.

Lídr Astany Contador se k situaci nechtěl vůbec vyjadřovat.

"Nechci taktiku vůbec komentovat. Každý si může udělat závěr sám. Každopádně Tour se určitě nerozhodla ve třetí etapě. Byl to vlastně jen zanedbatelný incident," prohlásil největší favorit závodu.

 

Právě se děje

Další zprávy