Phelps nesmí plavat. Po marihuaně přišel i o sponzora

Martin Jůzek
6. 2. 2009 7:05
Phelps nesmí tři měsíce plavat
Michael Phelps si tři měsíce nezaplave
Michael Phelps si tři měsíce nezaplave | Foto: Reuters

Washington - Nejlepší sportovec světa roku 2008 pyká za skandál kolem kouření marihuany. Michael Phelps, ačkoliv se za své chování omluvil, nesmí tři měsíce závodit.

Informují o tom zámořská média.

Amerického olympionika distancoval samotný národní plavecký svaz USA Swimming, přestože se mluvilo o tom, že třiadvacetiletý držitel osmi zlatých medailí z Pekingu unikne trestu.

Čtěte dále: Ikona sportovců Phelps má ostudu, kouřil marihuanu

Marihuana je sice na seznamu zakázaných látek, ale Phelps ji požil mimo sezonu, v době, kdy jej nikdo nekontroloval.

V listopadu se zúčastnil studentského večírku, na němž podle informací a fotografie zveřejněné časopisem News of the World kouřil z dýmky "bong" užívané obvykle pro konopí.

"Není to situace, při níž by bylo porušeno některé antidopingové pravidlo. Rozhodli jsme se však poslat Michaelovi jasnou zprávu, protože zklamal tolik lidí a zejména statisíce dětí, které se na něj dívaly jako na hrdinu," píše se v prohlášení federace.

Mistrovství světa stihne, pokud bude v nominaci

Plavecký šampion, který na dvou posledních olympiádách vyhrál celkem čtrnáct zlatých medailí, se omluvil a jeho slova lítosti přijala světová plavecká federace i Mezinárodní olympijský výbor.

Nyní musel přijmout tento trest. A slíbil, že se pokusí získat zpět ztracenou důvěru.

Jeho distanc vyprší až v květnu, dávno po zahájení letošní sezony. Přesto by měl stihnout vrchol roku - mistrovství světa, které v červenci hostí italský Řím. Krátce předtím se koná národní americký šampionát, na němž budou probíhat nominace na MS.

Čtěte také: Phelpsovi hrozí za marihuanu obvinění z trestného činu

Rodáka z Baltimoru se nyní zastali i jeho kolegové. Například další populární plavkyně Amanda Beardová, která tuto aféru přirovnala k tomu, co se dělo po zveřejnění fotek, na nichž pózovala nahá pro Playboy.

Michael Phelps mezitím dostal další ránu: společnost vyrábějící cereálie Kellogg se rozhodla neprodloužit s ním smlouvu. Jeho chování prý není v souladu s obrazem firmy. Jeho největší sponzoři jako Omega, Speedo a Visa za ním ovšem stojí.

V době, kdy nebude moci sportovat, navíc přijde o finanční podporu plaveckého svazu.

 

Právě se děje

Další zprávy