Verner je na ME zatím druhý. Čtverný skok měl zakázaný

Sport Sport, ČTK, Red Spo
21. 1. 2009 16:17
Po krátkém programu vede Francouz Joubert

Helsinky - Krasobruslař Tomáš Verner je na mistrovství Evropy po krátkém programu druhý se ztrátou 5,45 bodu na svého největšího rivala Francouze Briana Jouberta.

Český obhájce titulu musel na příkaz trenérů vsadit na jistotu a nezařadil do své jízdy čtverný toeloop. Naopak Joubert kombinaci se čtverným skokem zvládl a vybudoval si výhodnější pozici před volnou jízdou.

Verner v krátkém programu v této sezoně čtverný toeloop ještě neskočil a od trenéra Michaela Hutha dostal na poslední chvíli nařízeno, aby se o to ani nepokoušel. Zařadil kombinaci dvou trojitých toeloopů, která patří k těm nejjednodušším.

Čtěte také: Verner skončil v Číně třetí. Pomohl mu kolaps Kanaďana

Zbytek krátkého programu zvládl ve velkém stylu a ziskem 81,45 bodu si vytvořil nový osobní rekord. Poprvé v životě se v úvodní části soutěže dostal přes hranici osmdesáti bodů.

Joubert však podobně jako na listopadovém závodě Grand Prix v Moskvě předvedl famózní krátký program a dostal za něj třetí nejvyšší známku historie 86,90 bodu, čímž si vylepšil osobní rekord.

Krátký program se vůbec nevydařil druhému českému reprezentantovi Michalu Březinovi, který je průběžně sedmnáctý. Daleko za místa ve vysněné desítce ho odsunul pád při trojitém axelu a především úplně nevyvedená kombinace, v níž místo dvou trojitých skoků zvládl jen jednoduchý flip s trojitým toeloopem.

Šokem je průběžná třetí pozice Itala Samuela Contestiho. Francouzský rodák od roku 2005 nestartoval na žádném velkém závodě, ale dnes získal bezmála 76 bodů a na Vernera ztrácí 5,5 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy