Českému sportu dál vládnou ženy. Po Sáblíkové Špotáková

Sport Sport, Red Spo
3. 12. 2008 18:45
Na "medailové" pozice by se měla dostat i Kateřina Emmons
Rychlobruslařka Martina Sáblíková zřejmě pomyslně předá korunu pro Sportovce roku další ženě. Kdyby nezvítězila Barbora Špotáková, bylo by to překvapení.
Rychlobruslařka Martina Sáblíková zřejmě pomyslně předá korunu pro Sportovce roku další ženě. Kdyby nezvítězila Barbora Špotáková, bylo by to překvapení. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Rok 2008 se chýlí ke konci, finišují také nejrůznější sportovní ankety, včetně té klíčové a tradiční - Sportovce roku.

Anketu pořádají sportovní novináři již od roku 1959, letos tedy slaví padesátileté jubileum.

To připadá na pozoruhodnou éru. Rok 2008 byl totiž rokem olympijským. V Pekingu na sebe upozornily zejména dvě dámy, oštěpařka Barbora Špotáková a střelkyně Kateřina Emmons.

Čtěte více:

Záběry posledního velehodu atletky, kterým poráží dosud vedoucí Rusku Abakumovovou, obletěly svět. Stejně jako romantické chvilky úspěšného manželského páru Kateřiny a Matta Emmonsových na olympijské střelnici.

Střelkyně má o jednu olympijskou medaili více, oštěpařku však zdobí světový rekord.

Čtěte více: Špotáková a Emmons v reklamě: Mají zlato, příběh, půvab

Barbora Špotáková vypadá na jasnou favoritku, již totiž stačila ovládnout nejen několik českých anket (Atletka roku, Armádní sportovec roku), ale i prestižní ocenění světový (atletický) Výkon roku.

Vypadá to, že už druhý rok budou vládnout českému sportu ženy. Loni totiž obsadily první tři příčky. Zvítězila rychlobruslařka Martina Sáblíková, druhá skončila Barbora Špotáková, třetí lyžařka Šárka Záhrobská.

Kateřina Emmons zřejmě nebude chybět na "medailových" pozicích, první pětku by si zasloužila i loňská vítězka Martina Sáblíková, která v letošním Světovém poháru opět válí a sbírá umístění na stupních vítězů.

Čtěte více: Sáblíková válí. V Moskvě nestačila jen na Pechsteinovou

Ani mezi týmy nejsou ženy zcela bez šance. V roce, kdy na šampionátech vybouchly mužská hokejová i fotbalová reprezentace a příliš v pohárových soutěžích neoslnily ani fotbalové kluby, lze považovat postup brněnských basketbalistek do finále Evropské ligy za velký úspěch.

Čtěte více: Zázrak se neopakoval. Brňanky evropský titul nezískaly

Desítku nominovaných sportovců pořadatelé oznámí 10. prosince. Druhé kolo končí o šest dnů později a určí pořadí v této desítce. Vzejde z něj i pořadí tří nejlepších kolektivů a tří juniorů.

Slavnostní vyhlášení Sportovce roku 2008 proběhne 10. ledna 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy