Obama to zařídí: USA oberou Anglii o MS ve fotbale

Sport Sport, Red Spo
13. 11. 2008 8:15
Američané mají zálusk na MS 2018 i olympijské hry 2016
Zatímco Bush  a "jeho války" prý vzbuzovaly u sportovních činovníků antipatie, u Obamy je to přesně naopak - symbolizuje naději a  šanci na změnu.
Zatímco Bush a "jeho války" prý vzbuzovaly u sportovních činovníků antipatie, u Obamy je to přesně naopak - symbolizuje naději a šanci na změnu. | Foto: Reuters

Londýn - Zvolení Baracka Obamy americkým prezidentem favorizuje USA na pořádání fotbalového MS 2018. Alespoň to tvrdí britský deník Guardian, který se odvolává na informace od vysoce postaveného pracovníka světové fotbalové federace FIFA.

Je pochopitelné, že této informaci věnuje ostrovní list zvýšenou pozornost. Vždyť právě na tento turnaj si dělala velký zálusk Anglie.

Zájem podle Guardianu mají i Španělsko a Portugalsko, do hry by se rády dostaly i Katar, Rusko či Austrálie.

Čtěte více: Po schůzce Obamy a Bushe se sejdou i viceprezidenti

Když se řeklo Amerika, představil si prý člověk Bushe a válku a naježil se. Nyní se ovšem svět dívá na tuto zemi příznivěji. V první řadě se vybaví Obama, naděje a šance na změnu. Podobné pocity  podle onoho nejmenovaného zdroje mají i ti, kdo volí pořadatelskou zemi.

Obama je fanoušek West Hamu

Nejde jen o pocity, ale i o fakta. V Bílém domě se příští rok očekává návštěva prezidenta FIFA Seppa Blattera.

V USA není fotbal příliš populární, narozdíl od toho amerického, či baseballu a basketbalu. Pozornost k tamější fotbalové scéně přitahuje snad jen mediálně vděčný David Beckham.
V USA není fotbal příliš populární, narozdíl od toho amerického, či baseballu a basketbalu. Pozornost k tamější fotbalové scéně přitahuje snad jen mediálně vděčný David Beckham. | Foto: Reuters

Obama navíc má k fotbalu, jenž v USA rozhodně nepatří k nejmasovějším sportům, velmi pozitivní vztah. Guardian připomíná, že fotbal hraje v Chicagu jeho dcera a že novopečený prezident je dle svých slov fanoušek anglického West Hamu.

Britský list rovněž tvrdí, že Obamovo zvolení zvyšuje i šance Chicaga na pořádání olympiády v roce 2016.

Čtěte více: Výběr olympijského města 2016 pokračuje. Už bez Prahy

Kdyby vše "klaplo" podle optimistických prognóz, poštěstil by se Spojeným státům podobný kousek, jako v polovině 90. let minulého století.

I tenkrát hostily dvě vrcholné světové sportovní akce během dvou let: v roce 1994 světový šampionát v kopané a o dva roky později letní olympiádu v Atlantě.

Americký fotbalový svaz by byl nicméně spokojen i s pořádáním MS ve fotbale o další čtyři roky později, tedy v roce 2022.

 

Právě se děje

Další zprávy