Nebudete chodit, říkali jí. A teď je královnou nebe

Naďa Straková
1. 9. 2008 15:15
Podívejte se na parašutistku Martinu Rydlovou v akci
Martina a Ondřej Rydlovi ve vzduchu, kde tráví většinu svého volného času
Martina a Ondřej Rydlovi ve vzduchu, kde tráví většinu svého volného času | Foto: Wuzi Wagner

Praha - Před pár lety jí doktoři říkali, že nebude chodit, a pokud ano, tak jen o berlích. Jenže stal se doslova zázrak.

Nejen že se může bez problémů pohybovat, ale dokonce může pokračovat ve své velké zálibě - parašutismu. Navíc před dvěma týdny už podruhé vyhrála mistrovství republiky.

Martina Rydlová (33) obsadila společně s manželem Ondřejem Rydlem (36) první příčku v disciplíně Free Style, která by se dala také nazvat baletem ve vzduchu za účasti kamery.

V červenci se tento manželský tandem, vystupující pod jménem Skyservice, zúčastnil mistrovství světa ve Francii, kde skončil na slušném osmém místě.

Trnitá cesta

Cesta k parašutistickým úspěchům však nebyla pro třiatřicetiletou advokátku původem z Plzně zcela bez překážek.

V roce 2001 si ze Spojených států přivezla jeden z tehdy nejmodernějších padáků. Ten se jí ale záhy stal málem osudným. Nezvládla jeho rychlost a při pádu si rozdrtila křížovou kost.

"Ztratila jsem tehdy respekt ke skákání a dovolila jsem si skákat s padákem, na který jsem ještě nestačila. Proto jsem nikdy netrpěla sebelítostí," vzpomíná Martina Rydlová na krušné chvíle, které následovaly.

Při několikaměsíční rekonvalescenci, kdy byla trvale upoutána na lůžko, se povětšinou setkávala s negativními reakcemi lékařů. Nikdo se ji neodvážil operovat.

"Všichni mi říkali, že jestli budu chodit, tak jen o berlích, a na sport ať rychle zapomenu. Mě ale naopak radost ze skákání udržela ve víře, že jednou zas skákat budu, a to mi vlastně pomohlo se uzdravit."

Všudypřítomný strach

Odvahu nakonec projevil pouze liberecký lékař, traumatolog Stanislav Taller. V sázce bylo vše, operace se však podařila a Rydlová už zase skáče - nejen přes kaluže.

Přesto ji strach při skákání přestal věrně doprovázet teprve loni. "Když jsem asi rok po nehodě šla skočit poprvé, byly to větší nervy než při prvním seskoku. Volný pád mi přišel nekonečně dlouhý, netrpělivě jsem čekala na otevření padáku a také jsem měla hrůzu z toho, co se mnou udělá před přistáním pohled na trávu."

Česká dvojnásobná královna nebe skromně přiznává, že docela bez následků po nešťastném pádu není. Od bolestí, které se ještě sem tam dostavují, si pomáhá pravidelným cvičením jógy.

Foto: Naďa Straková

"Ty bolesti mi občas připomenou, co vlastně má a nemá v životě smysl. Paradoxně ale skákáním život neriskujete. Naopak, učíte se ho respektovat."

Trpělivost nade vše

Kromě respektu je klíčem k úspěchu i trpělivá příprava. S manželem Ondřejem, parašutistou a kameramanem v jedné osobě, každoročně poctivě tráví léto na českých letištích, zejména na své základně v Příbrami. Několik týdnů stráví i v americké Arizoně.

"V disciplíně Free Style se hodnotí obtížnost, umělecký dojem, provedení a v neposlední řadě i kamera, takže soutěžní tým musí být dokonale sehraný," vysvětluje Rydlová, proč s partnerem tráví tolik času ve vzduchu.

Veškerou energii bude skákající pár od začátku příští sezóny soustředit na Světový pohár, jenž se bude příští rok konat v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy