Žlutý trikot mění majitele. Kreuziger dojel jedenáctý

Red Spo
23. 7. 2008 17:49
Do čela průběžného pořadí se dostal Španěl Sastre
Španěl Carlos Sastre vyhrál 17. etapu a oblékl žlutý trikot.
Španěl Carlos Sastre vyhrál 17. etapu a oblékl žlutý trikot. | Foto: Reuters

L'Alpe-d'Huez - Žlutý trikot pro vedoucího jezdce mění na cyklistické Tour de France znovu svého majitele. Sedmnáctou etapu vyhrál po sólovém úniku Carlos Sastre a sesadil z čela průběžného pořadí svého stájového kolegu Franka Schlecka.

Ten spolu se skupinou dalších favoritů nezachytil nástup třiatřicetiletého Španěla a v cíli na něj ztratil dvě minuty a třináct vteřin.

Český závodník Roman Kreuziger se držel ve vedoucí skupince ještě zhruba patnáct kilometrů před koncem etapy, poté ovšem nasazenému tempu nestačil. Za vítězným Sastrem nakonec na jedenáctém místě zaostal o více než tři minuty.

Čtěte také: Kreuziger zvládl Alpy. Je těsně od bílého trikotu

Ztratil také v soutěži o nejlepšího jezdce do pětadvaceti let. Jeho největší konkurent Andy Schleck má nyní na dvaadvacetiletého Čecha náskok minutu a padesát osm vteřin.

Kreuzigerův stájový kolega Nibali ztrácí ze třetího místa na bílý trikot už více než patnáct minut. Přestože ještě před úterní etapou jej měl v držení.

Čelo závodu opanoval ve středu stejně jako v předchozí horské etapě od začátku Němec Stefan Schumacher, poté jej vystřídal slovenský cyklista Peter Velits.

Třiadvacetiletý slovenský závodník si dokonce připsal prvenství na horské prémii, do cíle ale dojel se ztrátou více než sedmnácti minut.

Peloton čekají ještě závěrečné čtyři etapy. Klíčová bude zejména sobotní časovka.

Výsledky 17. etapy:
1. Sastre (Španělsko) 6 hodin 7 minut 58 vteřin
2. Sanchez (Španělsko) -2:03
3. A. Schleck (Lucembursko) stejný čas
...11. Kreuziger (ČR) -3:11

Průběžné pořadí:
1. Sastre (Španělsko) 74 hodin 39 minut 3 vteřiny
2. F. Schleck (Lucembursko) -1:24
3. Kohl (Rakousko) -1:33
...13. Kreuziger (ČR) -12:13

 

Právě se děje

Další zprávy