Čeští běžci získali tři medaile. Je to sportovní zázrak

Martin Jůzek
21. 7. 2008 17:15
Čeští orientační běžci zastínili i Švédy
Dana Brožková získala zlato
Dana Brožková získala zlato | Foto: Lubomír Macháček

Olomouc - Orientační běh, to byla vždy výsada severských zemí. Potom se do špičky prosadili Rusové a v poslední době se hodně daří Švýcarsku a také Francii. Nyní se zdá, že mezi elitu se dostává i Česká republika.

Na právě ukončeném mistrovství světa v okolí Olomouce získali domácí reprezentanti tři medaile!

V medailovém pořadí zemí pak obsadili pátou pozici, když předčili i Švédy.

Možná ani největší optimisté nepočítali s tak úspěšnými výsledky. "Nebudu zastírat, že jsem to nečekal ani já. Dalo by se to přirovnat ke sportovnímu zázraku," řekl Aktuálně.cz Radek Novotný, šéftrenér národního týmu.

Cenný titul mistryně světa vybojovala u Skřípova na Olomoucku Dana Brožková, která triumfovala v sobotní klasické trati.

Čtěte dále: Historický úspěch: Dana Brožková doběhla pro zlato!

Královská disciplína orientačního běhu jí vyšla na výbornou. Na dvanáctikilometrové vzdálenosti neudělala chybu a závěrečná rychlá pasáž ji katapultovala na první příčku. Jednalo se o první zlato pro samostatnou Českou republiku.

Nejvíce překvapila Radka Brožková

"Byl to šampionát, jenž byl jednoznačně pozitivní. Samozřejmě tomu pomohl i fakt, že se konal v domácím prostředí," dodal kouč.

Závody se totiž odehrávaly v terénech, které čeští sportovci znají. Do oblastí, kde se běhalo, byl sice zakázaný přístup. Ovšem jinak mohli běžci studovat staré mapy, letecké snímky a cokoliv, co jim přišlo užitečného. Největší výhodou byla právě mapa.

Zástupcům ze Skandinávie, ale i třeba ze Švýcarska dělala velké problémy.

Zakreslování porostů či dalších detailů se řídilo spíše českými standardy. Ačkoliv zde seveřané trénovali, na trochu jiný způsob mapování si nezvykli.

Čtěte více: Měl kilometr ke zlatu. Pak ho bodla včela a byl konec

Snad nejvíce se to projevilo při čtvrteční krátké trati. Michal Smola dokončil "middle" na druhém místě a Radka Brožková, mladší sestra Dany Brožkové, skončila třetí. Na běžce čekal různorodý les s těžkými partiemi ve skalách i v hustníkách.

"Největším překvapením pro mě byl bronz Radky Brožkové, u Smoly jsem počítal s umístěním mezi nejlepšími šesti," uvedl trenér.

Mezi juniory a dospělými je mezera

"Myslím si, že určitě patříme do širší světové elity. Nyní se tahle generace opravdu může měřit s těmi nejlepšími, po dlouhých letech jsme se dostali do stavu, kdy máme výborné výsledky," dodal Novotný.

Zároveň se ale trochu obává o další budoucnost, protože podle něj nemají současní junioři šanci na úspěch mezi dospělými.

"Je tam výkonnostní mezera, ale nejenom u nás. Nezáleží totiž jen na fyzické kondici, ale hodně na mentalitě," vysvětlil Novotný.

V nejbližších letech tak národní tým nečekají velké změny. Příští rok se šampionát koná v Maďarsku a tamní podmínky by měly českým závodníkům vyhovovat.

Čtěte také: Byl to sen, říká čerstvá mistryně světa Brožková

"Jsou tam podobné terény jako tady. Například Smola by se tam mohl prosadit, husté lesy s velkými kopci mu sedí," uzavřel s nadějí v hlase šéftrenér orientačních běžců Radek Novotný.

 

Právě se děje

Další zprávy