Druhá medaile: Radka Brožková vybojovala doma bronz

Martin Jůzek
17. 7. 2008 20:18
Radka Brožková navázala na úspěch Michala Smoly
Tři nejlepší ženy: Kauppiová, Koenig-Salmiová a Radka Brožková
Tři nejlepší ženy: Kauppiová, Koenig-Salmiová a Radka Brožková | Foto: Lubomír Macháček

Rýmařov - Neuvěřitelné! Orientační běžkyně Radka Brožková vybojovala svou první medaili z velké akce! Na krátké trati při mistrovství světa vystoupala ve čtvrtek u Staré Vsi na třetí nejvyšší místo.

Čtvrtek 17. července roku 2008 bude v historii českého orientačního běhu zapsán zlatým písmem. Nejcennější medaili sice domácí reprezentanti nezískali, ale po stříbru Michala Smoly se na krátké trati dařilo i mladší ze sester Brožkových.

Čtěte dále: Fantazie! Smola vybojoval na domácím MS stříbro

Jičínské závodnici se povedl doslova husarský kousek. V dopolední kvalifikaci se jí nedařilo, když na začátku udělala velkou chybu. Něco podobného už ale ve finále nezopakovala.

Startovala třináctá z celkového počtu 45 účastnic. Na prvním mezičase se dostala do vedení, náskok ještě narostl na diváckém úseku. Když dosprintovala do cíle, tak se na světelné tabuli rozsvítil neuvěřitelný čas - 34 minut a 51 vteřin. Nutno dodat, že v tu chvíli vedla o více než šest minut!

Závod se dále vyvíjel a začalo být jasné, že to bude pro Radku Brožkovou velmi dobrý výsledek. "Ne, medaile to nebude," předpovídala v cíli čtyřiadvacetiletá rodačka z Rovenska pod Troskami. Mýlila se.

Nejlepší závodnice se ztrácely

Bylo jasné, že určitě neporazí Minnu Kauppiovou. Finka, která jen těsně přisla o zlato při nedělním sprintu, nyní zaběhla famózní krátkou trať. Už ve finiši se radovala, protože vzhledem k průběhu už i komentátoři v aréně oznamovali, že diváci zřejmě sledují novou mistryni světa. Krátce nato se na druhé místo probojovala švýcarská veteránka Vroni-Koenig Salmiová.

Boj o nejvyšší stupně vrcholil. Překvapivě ale také rostl počet chyb, jež měly na svědomí ty nejlepší závodnice na světě. Nedařilo se Helli Jukkolaové a vůbec ne Anne Margrethe Hauskenové. Zlatá z neděle se nyní ztratila hned na začátku.

Kus od startu čekala na ženy pasáž ve skalách a právě tam končily pro mnohé naděje na slušné umístění. Celkem ženy musely zvládnout vzdálenost téměř pěti kilometrů, na které bylo posázeno 23 kontrol.

Čtěte dále: Televize si pochvaluje orientační běh. Předčil i fotbal

Ke konci začaly padat kapky deště a štěstí přinesly českým barvám. Seveřankám se tolik nedařilo a Radka Brožková zůstala k velké radosti domácího publika na třetí pozici. Stupně vítězů a tiskovou konferenci si mohla vychutnat naplno.

"Jsem překvapená, vůbec jsem to nečekala," dělila se o dojmy česká reprezentantka. Její kolegyně z národního týmu předvedly průměrný výkon. Zdenka Stará obsadila 24. pozici, debutantka Duchová skončila o pět míst za ní.

Výsledky:
1. Minna Kaupiová (Finsko) 32:35
2. Vroni Koenig-Salmiová (Švýcarsko) 34:37
3. Radka Brožková (Česko) 34:51
4. Marianne Andersenová (Norsko) 35:11
5. Tatiana Ryabkinová (Rusko) 35:39
6. Merja Rantanenová (Finsko) 35:43
...
24. Zdenka Stará (Česko) 41:07
29. Iveta Duchová (Česko) 42:09

 

Právě se děje

Další zprávy