Televize si pochvaluje orientační běh. Předčil i fotbal

Martin Jůzek
16. 7. 2008 8:00
Dobrý počin, komentuje orientační běh šéf sportu ČT
Sprint je závodem, který má zvýšit diváckou atraktivitu orientačního běhu. V Olomouci se to povedlo
Sprint je závodem, který má zvýšit diváckou atraktivitu orientačního běhu. V Olomouci se to povedlo | Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Čeští diváci mohli v televizi poprvé v historii zhlédnout přímý přenos z mistrovství světa v orientačním běhu. Šampionát, který se v těchto dnech koná v okolí Olomouce, možná boří mýty o tomto sportu.

Dlouho se tvrdilo, že běhání po lese nemá naději na televizní zpracování. Brzy se ukázalo, že se jedná o mýlku. Už na přelomu posledního desetiletí se začaly objevovat první sestřihy, které jej podrobněji přiblížily.

Opravdové přímé přenosy se na zahraničních obrazovkách objevily až před dvěma roky v Dánsku. A zatím nejvíce času věnuje orientačnímu běhu Česká televize. Vzhledem k tomu, že světová špička se nyní sjela na Moravu, je to i logické.

Čtěte dále: Morava hostí MS v orientačním běhu. Vše bude v televizi

Závodníky snímá od startu do cíle čtrnáct až osmnáct kamer, vše si vyžádalo přítomnost tří přenosových vozů. Na vysílání se podílí zhruba šedesát lidí. Obrovské pokrytí, které by se dalo očekávat spíše ve Skandinávii, kde je tento sport ohromně populární.

"Myslím si, že je to z našeho pohledu dobrý počin," okomentoval šampionát Otakar Černý. Šéf sportu České televize nicméně dodal, že z jednoho přenosu ještě nelze dělat konečné závěry.

Bouřka nadělala problémy

Sprint žen a mužů, který v neděli zahajoval mistrovství světa, trval téměř dvě a půl hodiny.

Během této doby se diváci na kanálu ČT 4 Sport dočkali zajímavého, nicméně trochu odborně pojatého pořadu. Orientační běh představen nebyl a kdo jej neznal, měl smůlu.

Přesto na straně České televize panuje radost z povedeného začátku. "Jsem s tím velmi spokojen. Všechno se zvládlo bez problémů, dobře vypadal obraz i zvuk," uvedl pro Aktuálně.cz Černý, jenž je garantem tohoto vysílání.

Na výrobě se podílel štáb, jenž má zkušenosti s vysíláním Světových pohárů v lyžování. Střih, práce kameramanů i grafická podoba trati působila velmi dobře. Naopak komentář redaktora brněnské redakce Petra Kubáska budil rozporuplné pocity stejně jako slova Rudolfa Ropka, bývalého reprezentanta.

Jejich práci ale ztížily podmínky. "Během sprintu přišla bouřka a silný vítr, to nás zaskočilo a jim znepříjemnilo situaci," omlouvá Petr Klimpl, místopředseda organizačního výboru šampionátu a jeden z nejmocnějších mužů v českém orientačním běhu.

"Mám řadu pozitivních ohlasů. A to ještě počkejte na čtvrtek, kdy se běží krátká trať. Kamery budou přímo v lese, závodník bude mít navíc přesný lokalizátor polohy," řekl Aktuálně.cz Klimpl.

Finále tzv. middlu tedy nabídne i zajímavé záběry například ze skal a pomocí GPS sledování může napovědět, jaké postupy běžci volí, popřípadě kde se ztrácí. Pokud se vše povede, mělo by se jednat o zajímavý pokus, jak orientační běh opravdu dostat blíže divákům.

Nevadí to ani samotným závodníkům, kteří si již na televizi zvykli. "Byla jsem z přenosu trochu nervózní, ale je důležité, že to z vás potom spadne. Vůbec jsem je neviděla, nevím, kde kamery byly," prohlásila česká reprezentantka Dana Brožková.

Proč se nevysílá také fotbal?

Nabízí se jednoduchá otázka. Proč se tedy nevysílá i mistrovství Evropy do 19 let, které také v červenci hostí Česká republika? Šéf sportu má podobně jednoduchou odpověď: Práva na tuto akci vlastní Eurosport, jenž se této výsady nechtěl vzdát.

"Nezískali jsme práva. Snažili jsme se, ale když nás Českomoravský fotbalový svaz tahal půl roku za nos... Nebyli nám schopni říct, kdo tyto práva vlastní, až nedávno jsme zjistili, že Eurosport, jenž to vysílá přes Eurovizi," vysvětlil Otakar Černý.

Diváci proto musí ladit zahraniční stanici na satelitu nebo přes kabel. Další možností je navštívit stadion. Zatímco ovšem na orientační běh je vstup zdarma, na Euro mladíků vstupenka stojí padesát korun.

Přesto fotbal, co se zájmu týče, podle očekávání jasně vede. Úvodní utkání české reprezentace navštívilo v Jablonci skoro sedm tisíc fanoušků. Sprint sledovaly v Olomouci zhruba tři tisícovky diváků.

Čtěte dále: Mladíci zdolali Anglii. Buďme pokorní, varuje kouč

 

Právě se děje

Další zprávy