Tour de France je tady. Historickou šanci má i Čech

trs
3. 7. 2008 18:00
Roman Kreuziger je ve skvělé formě
Roman Kreuziger, velká naděje české cyklistiky
Roman Kreuziger, velká naděje české cyklistiky | Foto: Reuters

Brest - Mezi závodníky, kteří se v sobotu postaví na start 95. ročníku Tour de France, bude i Čech - Roman Kreuziger. A v nejslavnějším cyklistickém závodu světa by nemusel být jenom do počtu.

Letošní výsledky totiž dávají dvaadvacetiletému cyklistovi naději na slušné umístění.

Kreuziger na sebe upozornil zejména vítězstvím v červnovém závodu Kolem Švýcarska, čtvrtém největším podniku cyklistické sezony, který bývá považován za generálku na Tour. Dvaadvacetiletý Čech se stal nejmladším vítězem v historii závodu.

Český sportovec bude na Tour de France hájit barvy italské stáje Liquigas. Rolí černého koně závodu, kterou mu někteří odborníci přisuzují, se zatím příliš nezabývá.

Kreuziger: Hlavní je dojet

Tour de France

Na start 95. ročníku Tour de France se v sobotu 5. července postaví 180 cyklistů, hájících barvy dvaceti stájí.

Ve dvaadvaceti dnech je čeká jedenadvacet etap, které celkem měří 3.500 kilometrů. Závod startuje v Brestu a končí v Paříži.

Vítěze Tour de France budeme znát v neděli 27. července.

"Nikdy bych zatím neřekl, že bych Tour chtěl vyhrát. Pokud se chci něčemu přiučit, tak musím za každých okolností dojet," řekl mladý cyklista novinářům.

"Chce to vyvarovat se pádu, protože v úvodu je to vždy dost nervózní," přemítá Kreuziger.

Rodák z Moravské Třebové nyní figuruje na průběžné třetí příčce v pořadí ProTour. Pokud předvede dobrý výkon na úvod, dá se očekávat, že se stane lídrem stáje.

"Pokud se po deseti dnech budu cítit dobře, tak nemám problém vzít na sebe zodpovědnost, aby na mě tým pracoval," uzavřel český závodník

Tour potřetí za sebou bez obhájce

I letošní ročník Tour de France se bude muset obejít bez loňského vítěze, Španěla Alberta Contadora. I jeho nepřímo zasáhl jeden z dopingových skandálů, které v posledních letech zmítají cyklistickým světem.

Contadorův spolujezdec Alexander Vinokurov byl loni kvůli dopingu ze závodu vyloučen. Pořadatelé proto letos jejich stáj Astana vůbec na Tour nepozvali.

Čtěte dále: Tour de France bude bez vítěze a stáje Astana

Loni na startu chyběl na startu Američan Floyd Landis, kterému byl titul odebrán kvůli dopingu. A předloni se musela Tour obejít bez své největší legendy, Američana Lance Armstronga, který po sedmém triumfu ukončil kariéru.

Největší favorité? Pereiro, Valverde, Evans

Největší šance na vítězství mají tři cyklisté, kteří zářili už v předchozích letech. Španěl Oscar Pereiro byl v roce 2006 prohlášen vítězem namísto diskvalifikovaného Landise, loni obsadil desáté místo.

Šanci má i loňská dvojka konečného pořadí, Australan Cadel Evans. "Nadešel ten správný čas k vítězství," netají se ambicemi.

Třetím favoritem je další španělský jezdec, Alejando Valverde, jenž je dobrý jak v časovkách, tak i v náročných stoupáních.

 

Právě se děje

Další zprávy