Řečtí vzpěrači se strachují o olympiádu. Kvůli dopingu

ip
4. 4. 2008 20:00
Pozitivní test mělo 11 ze 14 závodníků
Ruský vzpěrač Sergej Petrosjan získal titul mistra Evropy ve dvojboji v kategorii do 62 kg na šampionátu vzpěračů ve Štrasburku.
Ruský vzpěrač Sergej Petrosjan získal titul mistra Evropy ve dvojboji v kategorii do 62 kg na šampionátu vzpěračů ve Štrasburku. | Foto: Reuters

Atény - Řeckým reprezentačním vzpěračům hrozí mezinárodní skandál i vyloučení z olympiády. Během března bylo totiž jedenáct jejich závodníků pozitivně testováno na doping.

"Běžné testy prováděné Světovým antidopingovým úřadem překvapivě zjistily, že v prvním vzorku mělo pozitivní nález jedenáct atletů ze čtrnácti," uvádí agentura Reuters s odkazem na stanovisko řecké vzpěračské federace.

Federace se proto rozhodla otestovat závodníky ještě jednou. V případě, že by se však obavy staly skutečností, sestavila by následně speciální komisi, která by okolnosti o užívání dopingu v týmu vyřešila.

Podívejte se: Obrazem: Ženy silnější než muži mají šampionát

Na obvinění samotné už doplatil trenér týmu Christos Iakovu, kterému byla dočasně pozastavena činnost. Mnohem větší stín se však vznáší nad případnou suspendací řeckého týmu z olympijských her v Pekingu.

"Jestliže budou i B-vzorky pozitivní, pak může být celý tým vyloučen ze soutěžních závodů na pekingské olympiádě," zaznělo oficiální stanovisko federace.

Ty by měly být známy už příští pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy