S osmou chceme v Poznani vyhrát, říká veslař Synek

22. 9. 2007 10:00
Pokud se zruší Dukla, půjdu na pracák, říká Synek
Česká osmiveslice s kormidelníkem
Česká osmiveslice s kormidelníkem | Foto: www.ceskeveslovani.cz/

Praha - Českému veslaři Ondřeji Synkovi začíná druhý vrchol sezony. O víkendu se v polské Poznani na jezeře Malta pojede mistrovství Evropy.

Čeští veslaři na šampionát odjíždějí s vysokými ambicemi. Jejich motivace je navíc podpořena faktem, že závody evropského mistrovství se budou počítat jako dodatečná kvalifikace na olympijské hry v Pekingu.

Ondřej Synek si závody může užít v klidu. Ve své disciplíně se na olympiádu kvalifikoval již před 14 dni, kdy na mistrovství světa v Mnichově vybojoval stříbrnou medaili.

V Poznani se představí v královském závodu osmiveslic na stroku české lodi, která se po dlouhé době představí na vrcholné soutěži.

Dále čtěte:

Když jste si před sezonou dělal plán, kde budete startovat, bylo v něm i mistrovství Evropy?
Abych se přiznal, tak nebylo. Ale když jsme potom jeli fantastický vítězný závod na Primátorkách, tak jsme si řekli, že by to možná stálo za to. Ale dali jsme si termín rozhodnutí až po mistrovství světa. No a rozhodli jsme se, že osmiveslici v Polsku pojedeme (úsměv).

To klíčové rozhodnutí padlo už v Mnichově během MS, nebo se sešla trenérská rada až po návratu?
Rozhodnutí padlo už v Mnichově. Během závěrečné oslavy jsme si s klukama sedli a rozhodli se, že to zkrátka zkusíme.

Neuvažovali jste s trenérem, že byste evropský šampionát odjel pouze na skifu?
To vůbec ne, trenér říkal, že buď pojedu osmu, nebo zůstanu doma odpočívat. Tak jsem si raději vybral tu osmu.

Jak jste strávil čas po mistrovství světa? Věnoval jste se tréninku?
Dostali jsme každý dovolenou, všichni jsme si odpočinuli a teď už jsme opět v plném tréninku. Abych pravdu řekl, trénovat se mi moc nechtělo, ale osm lidí na vás čeká v loděnici, takže musíte, to se nedá nic dělat.

Jak těžká je pozice stroka u osmiveslice, máte přeci jen důležitější pozici oproti ostatním
Už jsem si to zažil u Primátorek, je to úplně něco jiného než na skifu. U osmi nejedete sám za sebe, za vámi sedí další lidi, kteří na vás spoléhají. Pokud by se mi něco nepovedlo, tak to odnesou i ostatní. Z hlediska odpovědnosti je to hodně náročné.

Jaké jsou vaše cíle na evropském šampionátu?
Při Primátorkách jsme si potvrdili, že můžeme bojovat o mety nejvyšší. Medaile je náš jednoznačný cíl. Jen mě trošku mrzí, že tam nebudou Němci, protože po Primátorkách se říkalo, že jsme vyhráli díky zatáčce, což podle mě není pravda.

Myslíte, že je možné, aby se česká osma představila někdy na světovém mistrovství?
Je to dost nepravděpodobné, možná po olympiádě, kdy bývá takový odpočinkový rok. Jinak si myslím, že každý bude tíhnout ke svoji vyvolené disciplíně.

V lodi jste stejně rozsazeni jako při Primátorkách, byla to trenérova volba, nebo kolem toho bylo nějaké dohadování?
Tohle je vždycky v režii trenéra, nikdo neodmlouval, všichni totiž víme o co jde. Musíme jet jako jeden člověk a je jedno kde kdo sedí.

Ministryně Parkanová mluví o zrušení Dukly, co si o tom myslíte?
Politici by si měli nejdřív sednout a pořádně se zamyslet, než něco zruší. Pokud budou mít náhradní koncepci, tak ať Duklu klidně zruší, ale jinak ať to nechají tak. Většina malých sportů by zanikla, konkrétně všichni veslaři bychom se mohli jít hned zapsat na úřad práce.

 

Právě se děje

Další zprávy