Další velká oběť dopingu. Armstrongova stáj končí

Radek Vičík Radek Vičík
11. 8. 2007 1:00
Úspěšný cyklistický tým nesehnal nového sponzora

New York - Ani osm vítězství v posledních devíti ročnících Tour de France nezachránilo cyklistickou stáj Discovery Channel před krachem.

Oznámil to manažer Johan Bruyneel v rozhovoru pro televizi VRT. "Jednal jsem s možnými sponzory, ale situace v našem sportu je tak špatná, že s námi nechce mít nikdo nic společného," řekl.

Dres Discovery obléká například čerstvý vítěz Tour Alberto Contador.

Bývalý tým Lance Armstronga, který jezdil do roku 2004 pod hlavičkou U.S. Postal Service, nesehnal pro příští rok titulárního sponzora. Letos vyprší tříletá spolupráce s televizní stanicí Discovery Channel a nové vedení společnosti se rozhodlo ji neprodloužit.

Největší úspěchy týmu

  • Tour de France
    Lance Armstrong vyhrál v letech 1999 až 2005
    Alberto Contador vyhrál v roce 2007
  • Giro d'Italia
    Paolo Savoldelli vyhrál v roce 2005
  • Vuelta
    Roberto Heras vyhrál v roce 2003

Na Discovery, stejně jako na řadu cyklistických stájí, tvrdě dopadly dopingové skandály poškozující pověst tohoto sportu.

I když žádný jezdec týmu, za nějž jezdí i 36letý Pavel Padrnos, nebyl přistižen při užívání nedovolených látek, Discovery doplácí na obecnou nedůvěru k cyklistice.

Firma Tailwind Sports byla založena investičním bankéřem Thomasem Weiselem před Armstrongovým prvním vítězstvím v Tour v roce 1999.

Sám Lance Armstrong je jedním ze spolumajitelů, dalšími jsou jeho právník Bill Stapleton a šéf stáje Johan Bruyneel. Jiný Armstrongův dlouholetý spolupracovník, Bart Knaggs, je prezidentem společnosti.

Španěl na černé listině

Čerstvý vítěz Tour Contador, mezitím v pátek znovu prohlásil, že nikdy žádný doping neužíval.

Vítěz Tour Contador zopakoval: Nedopoval jsem - čtěte ZDE

Španěla totiž odmítli pozvat němečtí pořadatelé závodu Hamburk Cyclassics, který se koná 19. srpna, kvůli jeho kontaktům s lékařem Eufemiano Fuentesem. Španělský doktor je podezřelý z distribuce dopingu desítkám cyklistů z celého světa.

Černý rok Tour, ničily ji skandály

Španělský cyklista Alberto Contador si připíjí šampaňským během poslední etapy Tour de France.
Španělský cyklista Alberto Contador si připíjí šampaňským během poslední etapy Tour de France. | Foto: Reuters

Letošní ročník Tour de France byl poznamenán několika dopingovými skandály. Tím prvním byl pozitivní nález kazašského jezdce Alexandra Vinokurova. Tím etapový závod skončil pro něj i celou stáj Astana.

Doping na Tour! Hvězda Vinokurov končí - čtěte ZDE

Další šrám na už tak pošramocené pověsti přidal případ lídra Tour Michaela Rassmusea. Vzhledem k vážnému podezření z používání nedovolených podpůrných prostředků jej stáhl jeho tým. Představitelé Rabobanku zároveň oznámili okamžité propuštění dánského jezdce.

Tour v troskách, kvůli dopingu stažen i lídr závodu - čtěte ZDE

Po odhalení dopingu u Itala Cristiana Moreniho odstoupila ze závodu i stáj Cofidis.

O Tour de France začali ztrácet zájem sponzoři. Ještě v průběhu závodu oznámil německý výrobce nákladních automobilů MAN, že letos to bylo naposledy, kdy tento závod platil. Podobný krok vážně zvažují firmy jako Audi, Adidas či BMC.

Firmy načaly pohřeb Tour de France. Vede je MAN - čtěte ZDE

Vítězem 94. ročníku se nakonec stal Contador, který o 23 vteřin zdolal Australana Cadela Evanse.

Tour de France s dopingovou příchutí vyhrál Contador - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy