Boxer Kličko pomáhá lidem v nouzi

Reuters, SportPlus
23. 11. 2006 0:00
New York - Má doktorát ze sportovních věd, jezdí na mise OSN a na začátku listopadu v newyorské Madison Square Garden (kde jinak hraje Jaromír Jágr s Rangers) obhájil titul světového boxerského šampiona v těžké váze.

Vladimir Kličko začal boxovat ve čtrnácti letech, aby viděl kus světa, a sen se mu splnil dokonale. Mistra světa Mezinárodní boxerské federace IBF přivedl jeho sport na ta nejzářivější i nejzbídačelejší místa planety, a on je za to vděčný.

"Díky sportu jsem se dozvěděl více o životě, měl jsem možnost poznat slavné lidi a učit se od nich, a spolupracovat s UNESCO, což mi pomáhá lépe porozumět světu," řekl Kličko agentuře Reuters.

Řeč o porozumění světu není v jeho ústech prázdnou frází. Třicetiletý Kličko i jeho o pět let starší bratr Vitalij, také bývalý šampion v těžké váze, se vydali příkladné a navzájem podobné - životní dráze. Ta trochu netradičně spojuje vysokou míru společenské odpovědnosti s úspěchy v boxu, jednom z nejbrutálnějších sportů, jaké lidstvo zná.

Část výnosu z prodeje vstupenek na svůj vítězný zápas o titul mistra světa (v sedmém kole knockoutoval amerického vyzývatele Calvina Brocka), rovného čtvrt milionu dolarů, věnoval Kličko na výstavbu škol v chudičké vesnici v jihoafrické Namibii.

Oba bratři ji navštívili v srpnu v rámci mise UNESCO. "Ti lidé tam umírají," popisoval Kličko, jenž pro UNESCO pracuje již od roku 2002, jak změny životního prostředí ohrožují život tamních domorodých kmenů a jak nedostatek vzdělání dává dětem jen málo naděje do budoucnosti.

"Když jste v zemích třetího světa, umírají vám děti přímo před očima," řekl o projektu budování škol. "Bez vzdělání nemají šanci přežít. Tohle je jim dá možnost mít nějakou budoucnost." 

Boxovat začal kvůli cestování

Kličko se narodil v Kazachstánu, s rodiči se přestěhoval do Prahy a posléze vyrostl na Ukrajině. Talent a příklad staršího bratra mu zajistily místo v elitní sovětské sportovní škole.

Americký boxer Calvin Brock se ocitl na zemi po ráně od Ukrajince Vladimíra Klička. Rozhodčí zápas v sedmém kole předčasně ukončil.
Americký boxer Calvin Brock se ocitl na zemi po ráně od Ukrajince Vladimíra Klička. Rozhodčí zápas v sedmém kole předčasně ukončil. | Foto: Reuters

"Když můj bratr začal cestovat, jezdil do všelijakých zemí. Byl jsem z toho celý pryč, že se dostane ven. Pochopil jsem, že abyste mohli jezdit po světě, museli jste být buď politikem nebo sportovcem. Na politika jsem byl moc mladý, ale byl pravý čas stát se sportovcem. Tak jsem začal chodit do sportovní školy a boxovat."

Byla to správní volba. Z Klička vyrostl bez dvou centimetrů dvoumetrový svalovec a prvotřídní boxer; na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 vybojoval zlato v supertěžké váze.

O čtyři roky později získal titul profesionálního mistra světa organizace WBO v těžké váze a i když později byl dvakrát knockoutován, dokázal se vrátit a vyboxovat si titul zpět.

Aktivní sport ale celou tu dobu tvořil jen část Kličkova programu. Syn generála ukrajinského letectva (dnes je jeho otec vojenským atašé ambasády v Berlíně) následoval bratra i ve studiu: absolvoval Kyjevskou univerzitu a získal titul doktora filozofie ve sportovních vědách.

Jeho disertační práce se věnovala tréninku mládeže. "Pracoval jsem s různými trenéry v různých programech," vzpomínal Kličko. "Mnoho z nich bylo hodně tvrdých - a také se hodně mýlili, protože to bylo ve věku, kdy se chlapci mění v muže a dívky v ženy. Nejste v tom věku ještě hotovým člověkem."

Snem je přednášet na americké univerzitě

Kličko, jenž nosil v paměti příběhy nejednoho svého přítele, jenž skončil se sportem jako "člověk zlomený na těle nebo na duchu" proto vytvořil vlastní tréninkový program. Vyzkoušel jej na 67 sportovcích a obhájil jej před 13 profesory.

Ukrajinský boxer Vladimir Kličko (uprostřed) slaví triumf nad Američanem Calvinem Brockem. Vpravo je jeho bratr Vitalij a vlevo kouč Emanuel Steward.
Ukrajinský boxer Vladimir Kličko (uprostřed) slaví triumf nad Američanem Calvinem Brockem. Vpravo je jeho bratr Vitalij a vlevo kouč Emanuel Steward. | Foto: Reuters

"Před dvěma lety jsem svoji práci přeložil do němčiny a přednášel ji na univerzitě v Bonnu. Doufám, že jednou ji budu umět přeložit i do angličtiny a přednášet v USA," poodhalil svoje plány mimo ring.

Ty boxerské jsou jasné a ambiciozní: Kličko by chtěl obhájit svůj titul organizace IBF proti držitelům titulů ostatních tři organizací a sjednotit tak notoricky roztříštěnou scénu profesionálního boxu. "Nejhorší je jednat s promotéry, jako je Don King, kteří vlastní práva na vystoupení některých mistrů světa," řekl ukrajinský boxer.

Jako kazašský rodák se neváhal vyjádřit k satirickému filmu Borat, jejž chtěly kazašské úřady zakázat, protože údajně jejich zemi uráží.

"Mám Borata moc rád. Je to ten nejsrandovnější chlapík, jakého jsem kdy viděl. Kazachstánu to může být ku prospěchu, protože lidé tam budou jezdit ze zvědavosti a pomohou tak tamnímu hospodářství," řekl Kličko.

"Víte, jak to bylo s Krokodýlem Dundee. Každý si myslel, že všichni Australani jsou úplně blázniví. Spousta lidí se tam vydalo a ekonomicky to bylo výhodné."

 

Právě se děje

Další zprávy