Plavecký fenomén Thorpe ukončil kariéru

ČTK
21. 11. 2006 7:45
Sydney - Fenomenální australský plavec Ian Thorpe ukončil kariéru. Pětinásobný olympijský vítěz to v úterý oznámil na tiskové konferenci v Sydney.

S vrcholovým sportem se rozloučil v pouhých 24 letech, v posledních sezonách se však potýkal se zdravotními problémy, poklesem formy i motivace. 

Podle vlastních slov se Thorpe rozhodl opustit profesionální plaveckou kariéru, protože "plavání už není nejdůležitější věcí v jeho životě", uvedla agentura Reuters. 

Excelentní kraulař Thorpe svým rozhodnutím potvrdil spekulace, které se vynořily poté, co se nepřihlásil na prosincový domácí šampionát v Brisbane a dal tím najevo, že se nezúčastní ani mistrovství světa, které se uskuteční v Melbourne v březnu.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox


Ian Thorpe

  • Narozen 13. října 1982
  • Přezdívky: Thorpedo nebo Thorpey
  • V roce 1998 se na MS v Perthu stal nejmladším plaveckým mistrem světa v historii (bylo mu 15 let)
  • Na olympiádě v Sydney 2000 získal tři zlaté a dvě stříbrné medaile
  • Jako jediný plavec vybojoval na jednom MS šest zlatých medailí (2001 Fukuoka)
  • Z olympijských her v Aténách 2004 si přivezl dvě zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili
  • Překonal celkem třináct individuálních světových rekordů

"V neděli odpoledne jsem si definitivně řekl, že nepoplavu na mistrovství světa a zároveň jsem dospěl k velmi těžkému rozhodnutí nepokračovat v profesionální dráze," uvedl Thorpe. 

Thorpe zazářil na plavecké scéně coby sedmnáctiletý mladík a v letech 1999 až 2002 vytvořil třináct světových rekordů. Stal se jedenáctkrát mistrem světa, na olympiádě v Sydney nebylo lepšího sportovce, vyhrál ještě o čtyři roky později v Aténách závody na 200 a 400 metrů volný způsob, na nichž je také držitelem světového rekordu. Od té doby však takřka nezávodil, vynechal i loňské MS v Montrealu. 

"Bylo to opravdu moc složité rozhodnutí. Teď ale nastal čas, žádný z mých životních cílů nezahrnuje překonávání rekordů. Přitom vím jak na to, ale nemotivuje mě to tolik, jak by mělo," uvedl Thorpe, který už byl prý za léta vrcholového plavání unavený neustálým sledováním stopek po každém závodě.

Navíc se v posledních sezonách potýkal se zdravotními problémy, poklesem formy i motivace. 

"Na mezinárodním výsluní jsem se ocitl ještě jako dítě. Dosáhl jsem všech vrcholů v tomhle sportu, zažil obrovské množství úspěchů. Byla tam ale také zklamání," pokračoval Thorpe.

Vloni jej třeba ze závodů vyřadila mononukleóza, kvůli bronchitidě nestihl březnové Hry britského společenství, najít formu mu nepomohlo ani letošní tříměsíční soustředění v Los Angeles, kde se chtěl podle svých slov připravovat bez rozptylování, které přicházelo doma. Tam se ale také začal zamýšlet nad svojí kariérou a životem. 

"Plavání pro mě znamenalo všechno, nebyl to ale vyvážený život. Uvědomil jsem si, že musím upřednostnit také jiné věci," uvedl bez bližšího upřesnění. S ohledem na konání MS v domácím prostředí připustil, že konec své kariéry nenaplánoval příliš šťastně. Australané by se nemuseli dočkat titulu. "Není to úplně ta nejlepší doba na odchod, ale nastal můj čas." 

Od novinářů, kterých se v konferenčním sále společně s fotografy sešlo více než sto, zazněl i dotaz, zda si přece jen později nemůže svůj krok rozmyslet, zvlášť pak s blížícími se olympijskými hrami v Pekingu. Thorpe to sice nevyloučil, ale příliš nadějí svým fanouškům nedal. "Nikdy nic nevylučuju, ale nepočítám s tím," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy