Gymnastka se odvděčí za záchranu syna

SportPlus, ČTK
13. 10. 2006 0:00
Aarhus - Dvojnásobná mistryně světa Oksana Čusovitinová dostala na poslední chvíli povolení reprezentovat Německo na nadcházejícím světovém šampionátu ve sportovní gymnastice.
Gymnastka Oksana Čusovitinová by ráda získala pro svou novou vlast - Německo - medaili na MS ve svém oblíbeném přeskoku.
Gymnastka Oksana Čusovitinová by ráda získala pro svou novou vlast - Německo - medaili na MS ve svém oblíbeném přeskoku. | Foto: www.gymnastics.org.au

Jednatřicetiletá rodačka z Uzbekistánu v Německu žije od roku 2002, kdy se tady její syn Ališer začal léčit z leukémie, a letos získala tamní občanství. Mezinárodní gymnastická federace (FIG) jí v úterý povolila účast v nových barvách v dánském Aarhusu, kde se začíná závodit v sobotu.

Čusovitinová chtěla závodit za zemi, kde lékaři zachránili jejímu synovi život. "Jsem šťastná, že se nyní budu moci přátelům z německé sportovní gymnastiky a celému Německu odvděčit tím, že budu za Německo bojovat i jako sportovec," uvedla čtyřnásobná účastnice olympijských her.

K prodloužení si kariéry gymnastky i po třicítce ji motivovala nejen touha po úspěchu, ale především nutnost získat finanční prostředky na nákladnou synovu léčbu u odborníků v Kolíně nad Rýnem.

V Aarhusu bude favoritkou především na přeskoku, kde obhajuje stříbrnou medaili. Mezi její konkurentky by mohla patřit i česká reprezentantka Jana Komrsková.

Reprezentuje již čtvrtý stát

Oksana Čusovitinová by mohla na šampionátu získat medaili již pro čtvrtou zemi.V 15 letech vybojovala na MS svou sestavou v prostných zlato pro Sovětský svaz.

Roku 1992 přišlo v Barceloně první olympijské zlato, když v době rozpadajícího se SSSR reprezentovala Společenství nezávislých států.

Další medaile, včetně zlaté z přeskoku na MS 2000, získávala pro rodný Uzbekistán. Nyní se bude snažit  cenný kov pro další zemi, Německo.

Třebaže startovala jako jediná sportovní gymnastka světa již na čtyřech olympiádách, chce závodit ještě v Pekingu 2008, kdy jí bude 33 letech.

Zvládla mateřství i nemoc syna

Čusovitinová je navíc i jednou z nemnoha sportovních gymnastek světa, která se mezi špičku dokázaly vrátit i po mateřství. Naposledy to před ní dokázala jen Larisa Latyninová. To ovšem bylo ještě v 60. letech, kdy se ve světě vrcholné gymnastiky ještě dávno nepohybovala čínská, ruská, rumunská či americká děcka.

Jednatřicetiletá veteránka se utká na MS se soupeřkami, které by mohly být jejími dcerami.
Jednatřicetiletá veteránka se utká na MS se soupeřkami, které by mohly být jejími dcerami. | Foto: Reuters

Oksana porodila, když jí bylo 24 let. Úspěšně se vracela k závodění, do jejího života však zasáhla krutá zpráva o leukémii  malého syna Ališera. Šance na vyléčení v Uzbekistánu byly minimální.

Podle serveru Progym.cz, jenž přinesl její příběh, pomohla náhoda. Otec jedné z jejích soupeřek, Němky Brüggemannové, byl lékař a nabídnul operaci na pracovišti v Kolíně nad Rýnem. Matka se synem se tam ihned přesunula.

Drama se šťastným koncem

V obtížné životní situaci začaly gymnastce docházet peníze, proto pokračovala v tréninku. Když vyšlo najevo, že vyhrané ceny přeměňuje v peníze, za něž hradí kolínské náklady, vznikla celosvětová sbírka mezi soupeřkami, včetně mladičkých sportovních gymnastek a fanoušků. Na "Konto Ališer" přicházely peníze po malých, za to velice četných dávkách.

Léčba byla uhrazena, Ališer je vyléčen, musí ale často na kontroly. Rodiče s ním proto zůstávají v Kolíně nad Rýnem. Oksana závodí za tamní klub Toyota. Z vděčnosti nabídla Německé gymnastické federaci, že jí pomůže a bude reprezentovat, už před OH v Aténách.

V Uzbekistánu její situaci chápou a neberou to jako běžný případ emigrace. Souhlas Mezinárodní gymnastické federace s mezinárodním přestupem ale přišel teprve v úterý. Závodnice si vezla na mistrovství světa do Dánska dva trikoty. Teď již ví, že může použít ten německý.

 

Právě se děje

Další zprávy