Skokanky trápí pády. Strach? To byste se ani nerozjeli

Ondřej Roubínek
18. 2. 2009 19:05
Do pátečního závodu zřejmě nastoupí jen dvě Češky
Trojice českých reprezentantek ve skocích na lyžích (zleva doprava) - Vladěna Pustková (16 let), Natálie Dejmková (12 let) a Lucie Míková (15 let).
Trojice českých reprezentantek ve skocích na lyžích (zleva doprava) - Vladěna Pustková (16 let), Natálie Dejmková (12 let) a Lucie Míková (15 let). | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Dvě české skokanky na lyžích zřejmě přijdou o historickou premiéru svého sportu na mistrovství světa. Ke dvanáctileté Natálii Dejmkové se pravděpodobně přidá i o tři roky starší Lucie Míková.

Tu ve středečním ranním tréninku postihla podobná nehoda jako její reprezentační kolegyni. Kvůli nízké nájezdové rychlosti nepřeletěla buben ještědského můstku a ošklivě upadla.

Vyšetření v nemocnici aspoň neodhalilo žádné vážnější zranění. "Má trochu pohmožděné koleno a kotník," přibližuje trenér českých skokanek Jaroslav Sakala.

Čtěte více: Tvrdé holky můstku. Skokanky prožívají premiéru na MS

"Lucka by v pátek chtěla skákat, ale já to nevidím moc dobře, taková zranění jsou vždycky horší, než vypadají," podotýká mistr světa v letech na lyžích.

Z takové rychlosti by to neskočil nikdo

"Holky jsou kvůli nedostatku bodů z Kontinentálního poháru nasazené vpředu a jury místo toho aby zkoušela nastavit nájezd seshora, tak je pustila z okna číslo osmnáct," popisuje Sakala, kde je zásadní problém.

"Natálka, která neváží ani čtyřicet kilo pak buben prostě přeletět nemohla," myslí si dvojnásobný stříbrný medailista ze světového šampionátu. Stejně dopadla i Míková.

"Jury měla asi obavy z protivětru, ale z téhle rychlosti (jen 84 km/hod.) by buben nepřeskočil nikdo," litoval Sakala. Ale ani po dvou ošklivých pádech prý o své svěřenkyně strach nemá. "Nebojím se o ně," tvrdí bývalý excelentní skokan.

Podle Sakaly mohou za pády jen nízké nájezdové rychlosti a s nezkušeností mladičkých závodnic to nesouvisí. "Čtrnáct je ideální věk. Vždyť ty holky tu skákaly v prosinci 89 metrů," připomíná Jaroslav Sakala.

Rozjedu se a vím o sobě až dole

Strach nemají ani samy závodnice. "Strach určitě nemáme. To nemůže být, to byste ani neskočili," říká rozhodně Lucie Míková, která na tiskovou konferenci dorazila o berlích. A jak vnímala svůj pád? "Já ani nevím. Když se rozjedu, tak o sobě vím až dole," popisuje s úsměvem.

Podívejte se: To jsou paradoxy. Liberec vyhlásil sněhovou kalamitu

S rizikem skokanského sportu se prý už smířili i rodiče. "Nic neříkali, mamka za mnou přijela do nemocnice a smála se," poznamenala patnáctiletá reprezentantka.

Novináři hojně obletované Češky se ani nebojí toho, že by podobné problémy nějak snížily pracně budovaný kredit jejich premiérové účasti na šampionátu.

Hned první oficiální tréninkový skok první závodnice skončil pádem. Dvanáctiletá Natálie Dejmková se po několik desítek metrů svezla po dopadovém svahu, ale zvedla se a odešla bez zranění. Trenér Sakala jí přesto poté další start na mistrovství zakázal.
Hned první oficiální tréninkový skok první závodnice skončil pádem. Dvanáctiletá Natálie Dejmková se po několik desítek metrů svezla po dopadovém svahu, ale zvedla se a odešla bez zranění. Trenér Sakala jí přesto poté další start na mistrovství zakázal. | Foto: Ondřej Besperát

"Kdo tomu nerozumí, tak si to může myslet. Ale kdo o tom něco ví a uvědomí si, jaké tam byly podmínky, tak ho něco takového nemůže napadnout," tvrdí rozhodně nejstarší z kvarteta skokanek Vladěna Pustková.

Na olympiádu patříme!

České reprezentantky vzhledem ke svému mládí ani příliš nelitují toho, že se ženský skok s největší pravděpodobností neobjeví na olympiádě ve Vancouveru v roce 2010.

"Pro nás to za šest let bude v pohodě, ale pro starší holky je to nespravedlnost," myslí si šestnáctiletá Vlaďka Pustková. Ale o příslušnosti ženského skoku do rodiny olympijských sportů nepochybuje vůbec nikdo.

Čtěte více: Skokanky na lyžích nechtějí na ZOH jen koukat na chlapy

"Určitě patří na olympiádu," tvrdí Jaroslav Sakala. "I když teď to ještě asi nedopadne, tak v roce 2014 v Soči by holky v Soči rozhodně chybět neměly," věří bronzový medailista ze soutěže družstev z Albertville z roku 1992.

 

Právě se děje

Další zprávy