Mistrem světa se stal Lodwick, Churavý až dvanáctý

Martin Jůzek, maj
20. 2. 2009 17:55
Pavel Churavý selhal při druhém skoku
Američanovi Toddu Lodwickovi pomohlo k vítězství v Liberci i ručně malované přání od vlastního dítěte.
Američanovi Toddu Lodwickovi pomohlo k vítězství v Liberci i ručně malované přání od vlastního dítěte. | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Todd Lodwick vyhrál první závod sdruženářů na mistrovství světa. Americký lyžař překvapil jak při běžecké, tak i při skokanské části, která byla ze čtvrtka přesunuta na pátek.

Nejlepší český reprezentant Pavel Churavý obsadil dvanáctou příčku, ačkoliv to vypadalo, že by mohl bojovat o medaili.

Lodwick vedl už po úvodní části, při níž se závodníci v severské kombinaci představili v areálu ve Vesci. Běh na deset kilometrů s hromadným startem vyhrál před Němcem Edelmannem a krajanem Demongem.

Čtěte dále: Sdruženáře trápí sníh a vítr, skákat se bude až v pátek

Zkušený reprezentant Spojených států měl poté náskok hájit na ještědském můstku, jenže kvůli hustému sněžení a silnému větru se boj o stupně vítězů přesunul na pátek. Dnes sice také padal sníh, ale podmínky byly lepší, a tak nic nebránilo uskutečnění obou kol závodu.

Dvaatřicetiletý Lodwick předvedl dvakrát vyrovnaný výkon a zaslouženě bral zlato.

Na druhém místě skončil Tino Edelmann z Německa. Po famózním skoku ve druhém kole, kdy byl snížen nájezdový bod, získal bronz Francouz Jason Lamy-Chappuis. Po úvodní části na můstku byl přitom až třináctý.

Po prvním kole měl na výborný výsledek zaděláno také Churavý, jenž dolétl skoro ke stometrové značce. Ze čtyřiadvacáté příčky po běhu jej tento výkon rázem katapultoval na osmé místo. A sám tušil, že má šanci na ještě lepší umístění.

Jenže druhý skok se mu vůbec nepovedl, musel vyčkávat a bylo z toho jen necelých devadesát metrů. Kvůli velké konkurenci si tak místo zlepšení pohoršil, což ho naštvalo. "Jsem to skočil jako holky," komentoval Churavý svůj druhý pokus.

Další český reprezentant, po běhu čtrnáctý Dvořák, obsadil slušnou šestnáctou pozici.

Výsledky:
1. Lodwick (USA) 276,0, 2. Edelmann (Něm.) 273,7, 3. Lamy Chappuis (Fr.) 265,2, 4. Koivuranta (Fin.) 260,2, 5. Demong (USA) 258,7, 6. Bieler (Rak.) 256,7, 7. Tande (Nor.) 255,5, 8. Frenzel (Něm.) 255,2, 9. Tallus (Fin.) 251,0, 10. Braud (Fr.) 249,2, ...12. Churavý 246,2, 16. Dvořák 237,0, 30. Slavík 212,0, 41. Skopek (všichni ČR) 141,7.

 

Právě se děje

Další zprávy