Marnost české štafety vidělo rekordních 37 tisíc diváků

Sport Sport, Red Spo
27. 2. 2009 16:40
Zatím nejvyšší návštěva na lyžování byla 32 tisíc
Každý průjezd českého závodníka provázely vlajky vlající nad hlavami diváků, navzdory hrozivě narůstající ztrátě českého týmu.
Každý průjezd českého závodníka provázely vlajky vlající nad hlavami diváků, navzdory hrozivě narůstající ztrátě českého týmu. | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Je to další z libereckých paradoxů: zatímco stříbrný závod Lukáše Bauer na 15 km klasicky vidělo druhý den šampionátu necelých 15 tisíc diváků, o týden později přišlo i díky promo-akci pořadatelů fanoušků více než dvojnásobek.

Jenže 37 tisíc diváků nakonec vidělo místo českého boje o medaile jen krutý výpadek - Češi totiž doběhli až dvanáctí.

Organizátoři se rozhodli posílit kritizované návštěvy tím, že ke každému zakoupenému lístku do Vesce přidají další na stání za pouhou korunu.

Čtěte více: Místo medaile fiasko. Štafetu na MS ovládli Norové

A jejich tah se zřejmě vydařil - podle údajů pořadatelů prošlo turnikety 37 tisíc fanoušků a hostů. Organizátoři už ale nespecifikují, kolik přesně se lístků prodalo a kolik jich rozdali.

Nicméně udaný počet je českým rekordem v návštěvnosti na běžeckých závodech, nejvíce lidí dosud přišlo na Zlatou lyži do Nového Města na Moravě.

Tlačenice před vchodem

Ve Vesci se nakonec nápor diváků neobešel bez problémů. Před vchodem se tvořily dlouhé fronty, lidé nestíhali ani start závodu.

Čtěte více: Povedlo se mistrovství? Den v Liberci očima diváka

"Organizační výbor se před závody také rozhodl kromě 12 funkčních turniketů otevřít další 2 zvláštní koridory, u kterých docházelo k fyzické kontrole vstupenek a zároveň také k bezpečnostní prohlídce návštěvníků ve spolupráci s Policií České republiky," popisuje situaci Zdeněk Soudný.

"Důvodem tohoto operativního opatření byla snaha zrychlit příchod diváků do areálu," dodal mluvčí šampionátu, podle kterého problémy pramenily především z pozdního příchodu fanoušků.

Podle agentury ČTK dokonce byly před vchodem takové tlačenice, že někteří lidé omdlévali. Organizátoři se pak ohradili proti informaci, že kvůli zrychlení odbavení neprováděli fyzické prohlídky.

 

Právě se děje

Další zprávy