Kupujeme lyže! Tipy a triky!

Radek Ježdík
4. 2. 2008 0:09
Víte, jak správně vybírat lyžařské vybavení? Nevíte si rady, jaký typ lyží je pro vás nejvhodnější? Pokusíme se vám poradit!
Azurové nebe, slunce hřeje a sjezdovky čekají na lyžaře a první zářezy ostrých hran jejich lyží.
Azurové nebe, slunce hřeje a sjezdovky čekají na lyžaře a první zářezy ostrých hran jejich lyží. | Foto: Petr Havelka, Snow

 Jak vybírat?

Výběr vhodných lyží není vůbec snadná záležitost. Výběr znesnadňuje zejména nepřeberné množství modelů a typových označení. Měli byste se proto obrátit na odbornou prodejnu s vyškolenými prodavači, kteří, na základě přesnější charakteristiky, dokáží vybrat ty nejvhodnější modely.

První otázka, kterou vám prodavač položí, je "jak jezdíte"? Rozhodně byste neměli být zbytečně skromní. Popiště co možná nejpřesněji, jaký styl jízdy vyznáváte, a jaká je vaše představa o novém vybavení. Pouze tak bude moci odborník vybrat ten správný model.

Základní typy lyží:

Jedná se o univerzální lyže většinou pro rekreační až středně pokročilé lyžaře. Na trhu je těchto lyží největší výběr a jsou také nejvíce používané.

SLALOMKY

Lyže pro zkušené lyžaře vyhledávající rychlou a technickou jízdu. Bývají velmi krátké.

Ideální kategorie pro vyznavače středních a delších tras a rychlejší jizdu na upravených sjezdovkách. Nejsou příliš vhodné na české hory, kde není příliš možné využít bezpečně jejich vlastností.

FUNCARVERY

Na první pohled širší lyže. Na sjezdovce jejich majitel připomíná spíše snowboardistu. Umožňují totiž kopírovat tělem svah sjezdovky.  Jsou ideální pro "hračičky". Díky své kratší délce nejsou příliš rychlé.

SHORTS

Velmi oblíbené extrémně krátké lyže. Poslouží výborně pro zábavu na sněhu.

Velmi důležité je to, v jakém terénu se na lyžích nejčastěji pohybujete. Tzn. zda-li upřednostňujete upravené sjezdovky, či vyznáváte jízdu v hlubokém sněhu, apod. Důležité také je, kde budete na lyžích jezdit. Některé typy jsou vhodné pro široké alpské sjezdovky a jinou kategorii bude vybírat lyžař navštěvující převážně domácí střediska.

V neposlední řadě je postatné, jakým stylem převážně jezdíte. Neexistuje totiž model, který by plně uspokojoval lyžaře vyznávající krátký oblouk a zárověň lyžaře milujícího rychlou sjezdovou jízdu. Velikost oblouku se u lyží označuje jako rádius. Rádius je rozdíl mezi šířkou pod vázáním a ve špičce/patě. Platí, že čím menší rádius, tím více je lyže krojená a tím lépe "zatáčí".

Dnes se rádiusy lyží pohybují mezi cca. 9 až 24 m. Milovníci krátkých oblouků budou volit lyže s rádiusem pod 14 m, lyže s rádiusem pod 12 m jsou spíše pro funcarvery. Vyznavači středních oblouků dají přednost rádiusu 14 - 17 m. Nad 17 m jde o lyže pro vyšší rychlosti, tj. pro dlouhé oblouky, po lyžích s rádiusem nad 21 sáhnou už jen opravdoví "draci". Rádius má vliv také na délku lyží, lyže s rádiusem pod 14 m jsou zpravidla kratší (cca. do 165 -170 cm). Naopak lyže s rádiusem nad 21 m mívají 180 cm a více.

Jak dlouhé lyže?

Sjezdovkám v současné době vládnou carvingové lyže, které jsou oproti předchozím klasickým modelům podstatně kratší. Současné modely jen výjiměčně přesahují 185 cm, nejprodávanější jsou délky mezi 150 a 170 cm. Ovšem další zkracování se neočekává, spíše se odborníci přiklánějí k tomu, že lyže v nadcházejících sezónách opět o něco povyrostou.

U jednotlivých kategorií obecně platí, že delší lyže jsou určeny pro výborné lyžaře, kratší lyže jsou snáze ovladatelné a jsou tedy spíše vhodné pro méně zdatné lyžaře.

Doporučené délky:

Slalomové lyže - o 5 až 15 cm kratší než výška postavy lyžaře

Obřačky výška postavy až + 15 cm 

Univerzální / rekreační o 10 cm kratší oproti postavě až o 5 cm delší než postava. 

Milovníci extrémního carvingu hledající extrémně točivé lyže, potom tedy mohou volit lyže kolem 160 cm i v případě, že mají 185 cm. Každopádně zůstáváme přesvědčeni, že zvláště méně zdatní lyžaři by se měli vyvarovat extrémů a volit lyže odpovídající jejich výšce (+/- 5 cm).

Lyže na upravené sjezdovky pro krátký oblouk

Lyže v této skupině jsou určeny těm, kteří tráví min. 80% času na upravených sjezdovkách, a to jízdou krátkých oblouků. Pokud patříte mezi agresivní lyžaře a vyžadujete perfektní chování lyže na každém povrchu včetně zledovatělé sjezdovky, tak vybírejte mezi top modely. Ostatní lyžaře plně uspokojí i sportovní modely.

Cross carving modely

Lyže v této kategorii je asi nejlepší přirovnat k cyklokrosovým kolům. Podobně jako cyklokrosová kola vycházejí Cross carving modely z modelů "silničních" - tj. z modelů na upravené sjezdovky. Oproti nim jsou ale mírně "upravené", aby snesly i lehčí terén.
Jsou většinou mírně širší v oblasti pod vázáním, což jim dává lepší stabilitu při jízdě v měkkém terénu (tj. například při jízdě v prašanu). Mezi další úpravy patří větší důraz na pružnost lyže - tj. důraz na schopnost zvládat prohýbání při jízdě v neupraveném terénu (něco jako "odpružení" u kol, u cyklokrosových kol tuto funkci plní mohutnější pláště a masivnější ráfky).

Některé Cross carving modely mají navíc i více "carvingový" charakter. To znamená, že lyže se snadno dostane do oblouku a potom v něm dokonale "drží". Jedete na nich tedy jako "po kolejích". Pokud si v polovině oblouku usmyslíte, že byste ho rádi více "zavřeli", bývá to problém - "vykolejit" jde zkrátka těžko. To platí zejména pro Top cross carving modely.

Univerzální modely do každého terénu

Jestliže cross carving modely přirovnáme k cyklokrosovým kolům, pak lyže v kategorii univerzál (anglicky nazývané nejčastěji "allmountain") bychom přirovnali ke kolům horským. Univerzální modely jsou tedy ještě lépe přizpůsobeny pro jízdu v terénu, ale můžete na nich podobně, jako na horských kolech, vyjet i "na silnici" - tj. na upravenou sjezdovku.

Ovšem každý cyklista vám potvrdí, že jet na horském kole 50 km po asfaltové silnici není žádný med. Proto nemá cenu kupovat si vybavení, jehož vlastností využijete dvakrát v roce. Chcete-li ale být dokonale připraveni, když zrovna napadne během Vašeho pobytu v Alpách prašan, pak Vám nezbývá nic jiného než sáhnout po univerzálech.

Zdroj: Esosport.cz

 

Právě se děje

Další zprávy