Ptejte se lyžařského instruktora!

red
10. 12. 2008 10:12
Kam vyrazit na hory? Lyže nebo snowboard? Je nutná helma? Jak se vybavit a neutrácet zbytečně? Jak se naučit jezdit na snowboardu? Mám dítě "odložit" do lyžařské školy?

Tyto a další "lyžařské" otázky si možná se začínající bílou sezónou kladete také. Vystavili jsme proto palbě vašich dotazů instruktora lyžování a snowboardingu Petra Hatlapatku, kromě jiného i člena lektorského sboru Asociace českého snowboardingu. Do jeho odpovědí se jistě promítnou i bohaté zkušenosti z lyžařské a snowboardové školy WINTER SCHOOL, kterou najdete v beskydských areálech "u Sachovy studánky", "Solisko" v Horní Bečvě nebo Razula ve Velkých Karlovicích.

Otázky již nepokládejte, online rozhovor byl ukončen.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:17Autor: Danny

Otázka: Dobrý den.Chtěla bych se zeptat kam letos vyrazit na hory v ČR,aby jsem si dobře zalyžovala nebo si užila snowboard???Kde bude pravděpodobně hodně sněhu a dobrý svah.Předem děkuji za odpověď.

Petr Hatlapatka: Dobrý den! Děkuji za zájem a důvěru, kterou mi svými dotazy projevujete. Pokusím se na všechny zásadní problémy odpovědět.
O tom, kde bude hodně sněhu a dobrý svah rozhodují spíše aktuální podmínky. Jinak obecně - lepší jsou výše položené střediska, kde je více zasněžovaných sjezdovek - různých obtížností. Dobré je také naplánování na dobu, kdy nejsou žádné jarní prázdniny nejen v ČR, ale i našich sousedů :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 09:18Autor: Tonda

Otázka: Prosím Vás , kdy začne letos sezona a kdy začnete vyučovat s vyukou, předem děkuji.....

Petr Hatlapatka: Doufám v plné zahájení činnosti školy dne 25.12 - tak jako každý rok.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:19Autor: Pavel

Otázka: Kolik hodin musím mít dítě ve věku 9 let v lyž. škole, aby se naučilo lyžovat?Děkuji za odpověd

Petr Hatlapatka: Je to individuální - závislé od fyzických dispozic dítěte. Když budu brát průměr u 9 letého dítěte - 4 x 2 hodiny individuální výuky k tomu, aby dítě umělo jezdit na vleku, umělo zabrzdit a zvládalo dojet tam kam chce a měnit směr jízdy dle potřeby.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:25Autor: Jan

Otázka: Od kolika let se dá učit snowboard?

Petr Hatlapatka: Osobně doporučuji od 6 let. Ale je to individuální - dle fyzických dispozic dítěte.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:26Autor: Hana Kvačková

Otázka: Mám tří-letého syna, loni trošku zkoušel lyžovat, ale odmítal instruktorku. Sama moc neumím a rozhodně neumím učit. Jak vybrat správnou lektorku?Kolik hodin denně může lyžovat, aby si neničil klouby atd. Díky

Petr Hatlapatka: Měl by to být instruktor, který se specializuje na dětskou výuku. U malých dětí jsou při výuce velmi důležité pedagogické schopnosti instruktora. Takto malé dítě většinou nevydrží vice než 1 hodinu vyuky. Můžete však jednu hodinu dopoledne a pokud to dítě baví tak jednu odpoledne - vice bych nedoporučoval. Každé malé dítě odmítá instruktorku :o) , jde jen o to aby jste s instruktorem našli cestu jak to změnit. Občas jsou u toho slzy a nutnost, aby se rodiče schovali někam, kde je dítě neuvidí atd. - cesty jsou různé.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:26Autor: Mila

Otázka: Rád bych se zeptal jaké jsou kategorie lyžařských instruktorských oprávnění a jestli jsou instruktoři povinni je na svahu předložit a tím garantovat určitou úroveň výuky?

Petr Hatlapatka: České licence - Instruktor lyžování, Cvičitel lyžování, Lektor lyžování. Povinni licence ukazovat nejsou, ale na dotaz si je můžete nechat ukázat. Minimálně ve škole, by měli mít kopie těchto oprávnění. Pak jsou ještě licence, které jsou určeny jen pro lidi s pedagogickým vzděláním - instruktor školního lyžování.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:27Autor: Jirka

Otázka: Se synem vedu tradiční válku: lyže nebo snowboard? Jsem sice demokrat, ale tělem a duší zarytý lyžař, který na sjezdovce snowboardisty nerad vidí. Kam nejlíp jezdit, abychom si užili oba a nezabili se?

Petr Hatlapatka: Celý problém - obecně je v tom, že jak snowboardista tak lyžař mají jinou trajektorii jízdy. Navíc snowboardistů je na svahu velké procento co s tím začínají. Proto křižují celou sjezdovku a tím se trajektorie lyžaře a snowboardisty potkávají. Jeďte tam, kde jsou široké svahy - což je v Česku často problém a nebo jezděte na hory v období, kdy je na svazích nejméně lidí.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:28Autor: hanka

Otázka: ahojky chtěla bych se zeptat jestli má předonst ten kdo jede ve předu a nebo ten kdo jede v zadu.

Petr Hatlapatka: Přednost nemá nikdo. Jedoucí vzadu, který předjíždí někoho před sebou má za celý manévr zodpovědnost. Doufám, že jsem Vaši otázku pochopil správně.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:28Autor: Mirda

Otázka: V Kolika letech se může dítě poprvé postavit na lyže. A v kolika letech apsolvovat lyžařskou školu.

Petr Hatlapatka: Osobně doporučuji nejdříve ve třech letech. Zaleží to však na individuálních fyz. i psych. vlastnostech dítěte. Nicméně cílem v těchto začátcích je vytvořit pozitivní vztah dítěte k lyžím a pohybu na sněhu

Odpovězeno: 15. 12. | 09:30Autor: Alice

Otázka: Dobry den,rada bych se zeptala,jak zacit s ucenim jizdy na lyzich u 3lete holcicky,jestli radsi s hulkami nebo bez a jak vubec zacit,jizda na lane nebo mezi nohama...A kam by bylo dobre u nas vyrazit,bydlime kousek od Plzne.Dekuji Svabova

Petr Hatlapatka: Rozhodně bez hůlek. Lano nikdy - nutí dítě mít váhu vzadu a to je špatně, navíc na laně se dítě nikdy nenaučí zabrzdit - protože to vždycky za něj udělá rodič. Osobně vám radím, dejte dítě do školy - dítě se naučí lyžovat jak má a vy si nebudete ničit nervy :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 09:31Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den, už delší dobu přemýšlím o kurzu instruktora a tak by mě zajímalo, jestli je možné se touto prací dobře živit, nebo je to spíše jenom přivýdělek/zimní brigáda. Díky za odpověď

Petr Hatlapatka: Živit se tím dá - pouze však v zimě. Pokud můžete učit celou zimu je to dobrý způsob jak strávit zimu na horách a ještě si něco vydělat. Kurz snowboardu budeme dělat v lednu - info na http://www.snbbeskydy.com/view.php?cisloclanku=2008101301

Odpovězeno: 15. 12. | 09:31Autor: tomik

Otázka: ahoj letos jedu na lyzarsky kurs jaky veci a co na sebe bych mele predevsim myt se mi 13 let skype:tomas.icha

Petr Hatlapatka: Lyžařské a snowboardové vybavení - překontrolujte si ještě doma funkčnost. Lyže nebo snb nabroušený a navoskovaný. Oblečení - vícevrstvé, dobré rukavice. Přilba, brýle, jelení lůj, opalovací krém....a dobrou náladu.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:32Autor: Martina

Otázka: Dcera 5,5roku loni absolvovala kurz lyžování.Zatím bez hůlek-což jí jde-ruce na kolínkách.Od kolika let a jakým způsobem zapojit do jízdy hůlky?

Petr Hatlapatka: S hůlkami dost opatrně - svádějí děti k volnému držení hůlek za tělem - tím dostavají váhu dozadu a to je špatně. Zavedl bych je tehdy, kdy je dítě schopno si zafixovat, že hůlky musí držet v jízdě před tělem.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:34Autor: Věra Šimarová

Otázka: Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, kdy začít s lyžováním u dětí. Mám 14 měsíčního vnuka a ráda bych s ním lyžovala. Dále bych se chtěla zeptat, zda je lepší dítě svěřit do lyžařské školy na základní lyžařský kurz. Děkuji a přeji hezký den.

Petr Hatlapatka: Lyžařskou školu určitě, hledejte takovou, kde mají instruktory, kteří se specializují na výuku dětí. 14 měsíců je brzo - ve dvou letech bych dítě nechal svést na lyžičkách za asistence, tak aby si do dalšího roku uchoval vzpomínku, že ježdění na lyžích je super a že zima a sníh jsou super. Od 3 let lze dítě již pár základům naučit.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:36Autor: Roman

Otázka: Jak by jste vedl výuku /lekci/ pokud by se Vám ve skupině vyskytli 3 frekfentanti s různými typy lyží (R10,R15,R30)? Přičemž všichni zvládají základy, oblouky s přívratem a chceme je naučit přímý oblouk. Jde mi o to zda by se lišili metody mezi jednotlivými frekfentanty z hlediska jejich výzbroje?

Petr Hatlapatka: Technika je stejná - metoda by se tudíž nelišila. Nicméně frekventant s největším vykrojením Radius 10 by měl nácviky nejjednodušší - snažší nástup do oblouku atd. S tim bych při výuce počítal.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:36Autor: Roman

Otázka: Z hlediska lyz.skoly chapu,klient chce videtrychle posun vpred. Ale pokud byste mel moznost pracovat s nekym podle sebe zacinal byste po ziskani pocitu se snehem a zakladnich pohybu vyuku primeho oblouku na "debil placu" a nebo neprimych a doufat ze se klient zlepsi a bude mit sily primy. Diky

Petr Hatlapatka: Nevim co je to debil plac. Výuku oblouku je potřeba nacvičovat na bezpečném a přehledném místě.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:37Autor: Jana

Otázka: Dobrý den,chtěla bych se zeptat, podle čeho se řídit u výběru lyží pro 6ti letého syna-měří 127cm a je začátečník. Jak dlouhé by měly lyže být?Je rozumné kupovat carvingové lyže? Děkuji.

Petr Hatlapatka: Dobrý den, délku lyží bych doporučil asi po nos, příští rok mu to bude po bradu a to je pořád v pohodě. Nejsem si jistý zda-li se dnes ještě vyrábějí necarvingové lyže. Mám doma podobného lyžaře :o) a volil jsem http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/junior/product:98-3

Odpovězeno: 15. 12. | 09:38Autor: katka

Otázka: Dobrý den,chtěla sem se zeptat při výběru snowboardu pro 17ti letou holku která měří 164cm.a je začátečnice

Petr Hatlapatka: Prkno by měla mít asi po nos, jěště poroste, tak ať to má i na další rok. Jinak by délka prkna měla být ideálně po bradu - při ideální postavě.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:38Autor: 111111

Otázka: Která značka lyží je letos kvalitně nejdostupnější. Miimálně v kvalitě supersport

Petr Hatlapatka: Mám rád lyže od Sportenu - ideální poměr cena/kvalita. Vybere si i velmi zdatný lyžař.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:45Autor: Markyna

Otázka: Dobrý den, mám tříletou dceru a ráda bych jí začala pomalu zvykat na lyžičky. Je to již v tomto věku vhodné? Pokud ano, jak dlouhé lyže by měla mít? Dcerka měří 98 cm a váží 15 kg. Dále, jsou pro začátek vhodné plastové dětské lyže? Velice děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Petr Hatlapatka: Dobrý den, od tři let se již dá učit. Délka lyží asi po nos. Nejsem příznivec plastových lyží, dítě si má zvykat využívat hrany lyží a ty plastovým chybějí, spíše bych volil např. http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/deti

Odpovězeno: 15. 12. | 09:45Autor: Maya

Otázka: Dobrý den, také bych potřebovala poradit s výběrem lyží, je mi 23, měřím 173cm, vážím 62kg a jsem začátečník, jaké lyže by pro mě byly vhodné - délka, typ... Děkuji za odpověď.

Petr Hatlapatka: Dobrý den, délku lyží bych doporučil kolem brady. Kratší jsou s větším vykrojením, menší oblouk, lepší točivost. Delší s menším vykrojením, větší oblouk, menší točivost. Vybral bych buď http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/damske nebo http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/rekreacni

Odpovězeno: 15. 12. | 09:50Autor: Horalza

Otázka: DD. Som velmi dobry, razantny lyziar ale napriek tomu by ma zaujimalo aku dlzku lyzi Fischer RC4 Race SC by ste mi odporucili. Su to sportove slalomcarverove lyze na kratky az stredny obluk, upraveny svah. Moja vyska/vaha 186/84. D.

Petr Hatlapatka: Doporučil bych výšku max. někde k bradě. Na české podmínky jsou lepší kratší, vykrojenější - točivější lyže. Těch širokých, dlouhých a upravených svahů tady moc nemáme :o(

Odpovězeno: 15. 12. | 09:50Autor: Katka 31

Otázka: Dobrý den, potřebovala bych poradit. Měřím 160 cm, vážím necelých 50kg. Už léta má klasické lyže 180cm. Jsem tak průměrný lyžař, ale mám pocit, že se na dlouhých lyžích strašně nadřu. Tehdy mi doporučili tuto délku. Přemýšlým o výměně, jaké lyže byste mi doporučil. Děkuji

Petr Hatlapatka: Dobrý den, máte pravdu to se nadřete. Určitě bych je vyměnil. Doporučil bych pro průměrného lyžaře buď http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/damske/product:88- nebo http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/sportovni/product:83- . Výška někde mezi bradu a nos.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:51Autor: Yvona

Otázka: D.den,dceři byly v listopadu 3roky.Myslíte že je čas,postavit ji na lyže? Kolektivu se nebojí,tak si myslím,že lyž.škola na svahu je lepší než "vzteklý rodič", co myslíte? díky yva

Petr Hatlapatka: Dobrý den, můžete to již zkusit. Lepší je určitě škola a privátní výuka, učení ve skupině a takto malých děti není možné, protože bude vyžadovat fyzickou pomoc instruktora.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:51Autor: darca.p

Otázka: Jak velké koupit lyže synovi,je mu 3,5 a měří 100cm. A byl by už vhodný snowboard. Díky

Petr Hatlapatka: Výška lyží k nosu. http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/deti . Na snowboard je ještě brzo - dá se učit tak od 6 let.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:51Autor: Marcela

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, jaké vybavení byste doporučil pro 3 letou holčičku, která chce lyžovat? Lyže s medvědem připnout ke kotníkové botě, nebo kvalitnější lyže s vázáním a přeskáčky? Co helma? Jaké velikosti lyží? Měří 90 cm. Děkuji za odpověď a ať se vám daří

Petr Hatlapatka: Dobrý den, raději kvalitnější lyže viz. http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/deti , výška k nosu, určitě přeskáče. Helma určitě ano. Dobrou zkušenost mám se značkou Mango - mají nastavení velikosti http://www.axonsport.cz/index.php?web_submenu_sort=71 . Při koupi pořádně vyzkoušet. Díky

Odpovězeno: 15. 12. | 09:52Autor: štefan

Otázka: Lyžování zdar.Za pár mi bude 69,neměl bych toho už nechat?Hrozí v tomto věku větší nebezpečí zlomenin?Pořád mě to baví!

Petr Hatlapatka: Je možné, že vaše kosti toho již tolik nevydrží, ale pokud vám lyžování nedělá zásadní problémy - určitě se bavte na lyžích dále :o) . Minulý rok jsem měl na kurzu snowboardingu pro učitele ze základních škol tělocvikáře, který měl přes 60 a učil se snowboard.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:52Autor: Babetta

Otázka: Dobrý den, je helma pro děti i dospělé ve Švýcarsku povinná???

Petr Hatlapatka: To nevím, nicméně bych ji tak jako tak doporučoval.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:53Autor: Milan

Otázka: Ahoj, mé dceři budou v květnu tři roky. Jaký je ideální věk na začátek s lyžemi. Dík za odpověď

Petr Hatlapatka: Zkusil bych to další sezonu.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:53Autor: Ho.P.

Otázka: Je povinná helma ve Francii Mt.blanc na sjezdovkách?

Petr Hatlapatka: To nevím, nicméně bych ji tak jako tak doporučoval.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:54Autor: ll

Otázka: jak se naučit jezdit na snowbordu

Petr Hatlapatka: Zajít do ski&snb školy - tam vás to naučí.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:54Autor: mamina

Otázka: Dobrý den,jak mám naučit skoro 3letou dceru,aby mi dávala na lyžích nohy do pluhu? Není na to ještě malá? Hrozně jí to baví,opičí se po starším bratrovi.Děkuji za odpověd

Petr Hatlapatka: Je na to ještě dost malá. Ale můžete zkusit nalepit na špičky lyží dvě postavičky např. Jeníčka a Mařenku a říkejte jí, že chtějí být spolu ať je dá k sobě. Je dobře, že jí to baví, nedopusťte, aby se to otočilo :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 09:55Autor: [email protected]

Otázka: Dobrý den,jsem mírně pokročilá lyžařka,chci si koupit nové carvingové lyže,měřím 164 cm.Jak dlouhé lyže jsou pro mne optomální a s jakým radiusem?Děkuji J.

Petr Hatlapatka: Výška někde mezi nos a bradu. Doporučil bych http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/damske/product:88- Při vaší výšce to bude hezky vykrojená a točivá lyže.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:55Autor: michal

Otázka: je 14let a chci si koupit nové lyže.sem mírně pokročilí jaký lyže by promě byly ideal.

Petr Hatlapatka: Doporučil bych http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/sportovni/product:83- nebo http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/rekreacni/product:84- . Výška někde mezi bradu a nos.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:56Autor: vyca

Otázka: teprve se učim na snowboardu a nevim jaký by byl pro mě nej.snowbourd a jestli je poviná v rakouských alpách helma pro děti i pro dospělé.děkuji

Petr Hatlapatka: Nevím jestli je přilba někde povinná, ale určitě bych ji doporučil. Vybírejte snowboard s dřevěným jádrem, min. triax laminace, sintrovaná nebo grafitová skluznice. Výška někde k bradě.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:57Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den v lednu se chystame na hory a mame malou holčičku kterou bych chtěl naučit lyžovat v kolika letech je to nejvhodnější,dceri budou v dubnu tři roky.A co školka lyžařská.A popřípadě jaké lyžičky vybrat.

Petr Hatlapatka: Můžete to zkusit, ale je to brzo - ideálně od tří let začátky - čtyři roky - jde regulérně učit. Záleží na fyz. dispozicích dítěte. Výbavu ji raději půjčte, kdyby to nešlo, tak ať zbytečně neinvestujete.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:57Autor: Cucek Cuckovač

Otázka: Zdravím vás, ráda bych se zeptala, kde je možné se dostat k tomu, aby se ze mne stala instruktorka lyžování. Díky za odpověd!

Petr Hatlapatka: . http://www.czech-ski.cz/userfiles/zakladni-lyzovani/file/skoleni-instruktora-lyzovani-slcr-2009.doc , kdyby jste chtěla na tento kurz ozvěte se na [email protected]

Odpovězeno: 15. 12. | 09:58Autor: Ruchard

Otázka: Na kolik mi asi tak přijde půjčení bot, lyží a holí na sobotu a neděli po mě a mojí přítelkyni? Děkuji

Petr Hatlapatka: Středisko od střediska se to liší, většinou to najdete na webu každého střediska.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:58Autor: Petra

Otázka: Kde jsou v ČR nejlepší podmínky pro snowboarding? Kde nejradši jezdíte vy?

Petr Hatlapatka: Bohužel nejraději jezdím do zahraničí - když si chci zajezdit. Mimo sjezdovky -Slovensko, Rakousko.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:59Autor: Vanda

Otázka: Zdavím. Máš nějakou zkušenost ze zahraničí? Ráda bych dělala instruktorku v Kanadě... ale nevím jak to tam chodí, jaké jsou podmínky apod. Díky

Petr Hatlapatka: Každá země má většinou svůj systém školení. Jak to chodí v Kanadě nevím.

Odpovězeno: 15. 12. | 09:59Autor: Petr

Otázka: Už 2 roky mě trápí jedna otázka a zatím mi na ni nikdo neodpověděl jednoznačně. Bude letos sněžit ?

Petr Hatlapatka: Ani já neodpovím jednoznačně - doufám v to :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 10:00Autor: Lucka

Otázka: Zdravím.Jaká je nejlepší sjezdovka ve Zlínském nebo Olomouckém kraji pro začátečníka a kde budou přijatelné ceny? A mohla bych učit přítele lyžovat,když jezdím 2 roky nebo ho raději svěřit instruktorovi?Děkuji za odpověď

Petr Hatlapatka: www.skisachovka.cz - je to ideální středisko pro začátečníky a rodiny s dětma. To že umíte jezdit neznamená, že víte jak učit. Instruktor bude jistější.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:00Autor: Radim

Otázka: Zdravím chtěl bych si udělat kurz lyřařského instruktora takový a bych mohl vyučovat ve ski škole a na lýžařskych výcvicích. Kde za kolik,jak dlouho trvá školení? Díky.

Petr Hatlapatka: Např. http://www.czech-ski.cz/userfiles/zakladni-lyzovani/file/skoleni-instruktora-lyzovani-slcr-2009.doc , kdyby jste chtěl na tento kurz ozvěte se na [email protected]

Odpovězeno: 15. 12. | 10:01Autor: Martina

Otázka: Mohl byste mi poradit, jak velký snowboard je třeba koupit pro holku vysokou 171 cm? Je mírně pokročilá. A ještě by mne zajímala délka lyží pro dítě vysoké 108 cm, ještě nikdy nelyžovala. Děkuji

Petr Hatlapatka: Snowboard doporučuji k bradě, pokud roste, tak k nosu, ať je to i další rok, lyže pro dítě k nosu.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:01Autor: josefka

Otázka: Po 20 letech se vracím na lyže. Lyžovala jsem kdysi dobře, ale nemám žádnou zkušenost s carvingovými lyžemi. Mám si je pořizovat? Jaký je rozdíl např. v dělání obloučků? Děkuji

Petr Hatlapatka: Určitě si je pořiďte, bude se vám na nich jezdit jednodušeji - mají lepší točívost, nástup do oblouku a hlavně určitě budou menší než ty vaše před 20 lety :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 10:02Autor: marketa j

Otázka: dobry den, jak zacit ucit 4 letou holcicku od uplneho zacatku na sjezdovych lyzich? dekuji marketa j

Petr Hatlapatka: Dejte ji raději do školy, ušetříte si nervy. Metodika výuky by byla na celé stránky :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 10:02Autor: lucie

Otázka: kolik tam napadlo snehu

Petr Hatlapatka: Kde?

Odpovězeno: 15. 12. | 10:02Autor: Jarek

Otázka: jsem "příležitostný lyžař" lyžování mě baví, ale nemám výbavu a na hory jezdím velmi nepravidelně. Uvažoval jsem o koupi lyžařského vybavení. V mé situaci je lepší nové nebo spíše z bazaru?

Petr Hatlapatka: Raději si výbavu pujčte ve středisku. Bude to to mít připraveno, s ničím se nemusíte tahat.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:05Autor: Venca

Otázka: zdravim, na vasich webovych strankach nabizite snowboardingove kurzy pro deti od 10let. V Rakousku mohou o 4 roky drive a videt 4/5lete dite na sjezdovce s rodici neni nic zvlastniho. Proc takovy vekovy rozdil ? Dekuji

Petr Hatlapatka: Od 10 let nabízíme snowboardovou školu - to je skupinová výuka, kde by mladší dítě dost zdržovalo celou skupinu. Individuální/privátní výuku snowboardingu děléme od 6 let dítěte, takže se shodujeme s rakouskými kolegy.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:05Autor: 12.12.2008 11:30 - Monca

Otázka: ahojky, vystudovala jsem sportovni univerzitu, a lyzovani bylo jednim z hlavnich sportu, ktery jsme probirali, mam lyzarskou licenci, ale nekdy jsem si to v praxi nevyzkousela. da se uzivit touto praci, predem dekuji

Petr Hatlapatka: Pokud můžete učit celou zimu, tak ano. Je to ale jen zimní zaměstnání.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:05Autor: Martin

Otázka: Dobrý den, na které lyži (vnitřní/vnější) má být při carvingu váha? Mám tlačit do jazyků bot po celou dobu oblouku?

Děkuji

Petr Hatlapatka: Váha je při oblouku na vnitřní lyži. Tlačit musíte do středu oblouku - váha je mírně vpředu.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:06Autor: Pip

Otázka: Ahojda. Jenom se chci zeptat, jestli je někde v Evropě povinná helma? Jak pro děti tak pro dospělé?

Petr Hatlapatka: Nevím o tom, ale helmu doporučuji všem.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:06Autor: franta

Otázka: jak je?

Petr Hatlapatka: Díky dobře.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:06Autor: oli

Otázka: Ahoj, nam 4 letou dceru, loni uz zacala lehce zkouset bezky, ve stope sjede mirny kopec, po rovine chodi uz v pohode. Kdy je nejvhodnejsi cas dat ji ucit na sjezdovky? Diky

Petr Hatlapatka: Už ji můžete učit základní lyžování.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:07Autor: Kolac

Otázka: Dobry den,
chtel bych se zeptat, jestli delate take skialpove kurzy pro zacatecniky. Nebo jestli je vubec nekdo v republice porada. Dekuji

Petr Hatlapatka: Dobrý den, my tyto kurzy neděláme, ani nevím, kdo by je tady v ČR pořádal.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:07Autor: Katka

Otázka: Dobrý den, chci si koupit nové lyže, ale potřebovala bych poradit jaké. Lyžuji už od malička, takže jsem už určitě pokročilá lyžařka, jezdím většinou středním až krátkým obloukem a ráda bych se ještě zlepšovala. Chtěla bych nejaké univerzálky. Ráda se svezu i mimo upravenou sjezdovku. Děkuji za radu

Petr Hatlapatka: Doporučuji http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/sportovni model Spider nebo Tector popr. dámské Pheon

Odpovězeno: 15. 12. | 10:08Autor: Lucie

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se obyčejný smrtelník, který nemá FTVS či jinou specializaci,můžeš stát instruktorem. Mám za sebou mnoho andrenalinových zkušeností a byla bych i ochotna se kvůli práci přestěhovat do hor. Děkuji za odpověď.

Petr Hatlapatka: Dobrý den, např. http://www.czech-ski.cz/userfiles/zakladni-lyzovani/file/skoleni-instruktora-lyzovani-slcr-2009.doc , kdyby jste chtěl na tento kurz ozvěte se na [email protected]

Odpovězeno: 15. 12. | 10:09Autor: Kristyna

Otázka: Dobrý den, poprvé vyjíždím se školou na hory .Potřebovala ybch poradit s délkou lyží a hůlek.Měřím 160 cm .´Předem děkuji za odpověd

Petr Hatlapatka: Volte délku mezi bradu a nos.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:09Autor: renata

Otázka: Dobrý den,jsem rekreační lyžař(ne začáteční,ale ani né závodník),měřím 178 cm.Jakou bych měla mít délku lyží?A jaký mám vybírat rádius?Syn má 115 cm,5 let jakou má mít délku lyží, lyžuje 2roky.děkuji

Petr Hatlapatka: Vy byste je vměla mít někde k bradě. Vykrojení raději větší, na českých horách jsou lepší točivější lyže. Synovi lyže k nosu, ať jsou mu na příští sezónu.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:10Autor: [email protected]

Otázka: máme ditě 3,5 roku výbavu nalyžování má, jak učit dítě lyžovat co byste nám doporučil, jsme s Fulneka. děkuji dorda

Petr Hatlapatka: Doporučil bych, abyste vyhledali školu. Ušetříte si nervy :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 10:11Autor: Martin

Otázka: Dobrý den,chci se zeptat pro 5 letého kluka měří 124 cm,délka carv. lyží 120 je v pohodě? Začal teprve jezdit minulý rok a ještě jestli se dá dát do lyžařské školky 3 leté dítě s plastovýma lyžema nebo koupit výbavu?Dík

Petr Hatlapatka: Tříleté dítě je na individuální výuku. Lyžařská školka je skupinová výuka a tam už dítě musí mít zvládlé začátky. Lyže by dítě mělo mít max. po nos - pak jsou na něj velké a nadře se.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:12Autor: Markéta

Otázka: Dobrý den, když jedu na lyžích mám být v předklonu? jak je základní postoj na lyžích? Umím na snb i na lyžích, ale už jsem dlouho nelyžovala! prosím o odpověď

Petr Hatlapatka: Váha mírně vpředu, pokrčené nohy, ruce vpředu. Jinak se to musí vidět.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:12Autor: Andrea

Otázka: Dobrý den! Mám snowboard 3 roky je nutné mu brousit hrany? Ráda jezdím rychle a bojím se kdybych je nenebrousila že mi to bude v rychlé jízdě bránit... děkuji

Petr Hatlapatka: Ano brousit by se mělo vždy, když je prkno tupější. Pokud není nabroušeno, tak nedrží - zvlášť při rychlé jízdě na pevném podkladu.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:13Autor: Marta

Otázka: Dobrý den,poradte prosim zpusob,jak zacit 3.5lete dite ucit lyzovat.Chodit,hulky nebo rovnou jet z maleho kopecka.dekuji za odpoved

Petr Hatlapatka: Raději dejte dítě do školy, pokud nechcete studovat metodiku výuky základního lyžování. Ušetříte si čas a nervy.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:13Autor: EVŽEN LOVEC ŽEN

Otázka: Dobrý den,mám dotaz.Takže co si o tom myslíte?

Petr Hatlapatka: Evžen je bez pochyby lovec žen :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 10:14Autor: Luca

Otázka: Dobrý den, před 2 lety jsem kvůli jízdě na lyžích prodělala operaci postr. a kříž. vazů.Chtěla jsem se proto zeptat, jestli byste v tomto případě už povolil jízdu na lyžích. Chtěla bych se taky učit na snowboardu, ale nevím, zda to pro koleno nebude spíše horší, co se týče pohybů.Děkuji za odpověď.L

Petr Hatlapatka: Dobrý den, toto vám musí říci váš doktor. Ve snowboardu vam drží nohy u sebe a je to fixovanější postoj než u lyží, myslím si, že by to mělo být méně náročnější pro vaše kolena, než samotné lyže.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:15Autor: palko

Otázka: Když čtu ty dotazy, lituji vás....

Petr Hatlapatka: Není proč, dělám to rád a navíc mám o zábavu postaráno :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 10:21Autor: to Luca

Otázka: Omlouvám se, ale nevydržel jsem... 2 Luca: zkuste to probrat s lékařem, pochybuju, že lyžařský instruktor (mimochodem také jím jsem a je mi 20) bude dostatečně erudovaná osoba ;o)

Petr Hatlapatka: Tak máme s radou od doktora stejný názor.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:21Autor: Arber

Otázka: Souhlasíte s používáním krátkých lyžek (s radiusem kolem 8m) ve výuce carvingového oblouku u dospělých?

Petr Hatlapatka: Já nejsem přiznivcem hůlek - hlavně u carvingu.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:22Autor: Bart

Otázka: Dobrý den, nejsem pravidelným lyžařem a už vůbec ne dobrým. Problém je, že mě často po i při lyžování bolí v kolenou, mám carvingové lyže ale jsou stejně vysoké jako jsem já (183 cm). Může to být nejen netrénovaností nebo špatnou technikou ale i délkou lyží? Jakou optimální délku byste doporučil?

Petr Hatlapatka: Na carving bych doporučil lyže kratší, klidně mezi bradu a nos. Při vaší délce lyží vykrojení nemůže být velké. Roli může hrát i špatná technika - narovnané nohy při jízdě atd.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:22Autor: Jakub

Otázka: Můžui u Vás učit lyžování a co je nutné pro to udělat?

Petr Hatlapatka: Ozvěte se na [email protected]

Odpovězeno: 15. 12. | 10:23Autor: To Luca

Otázka: také jsem nevydržela, dotazy nezávidím :-). Také jsem po operaci vazů, také instruktor, tak zkusím radu z vlastní zkušenosti: na lyže se chystám. Koleno můsí být posílené - ptejte se svého ortopeda a ne instruktora!Fyzioterapeutka mi doporučovala snb jako vhodnější alternativu.

Petr Hatlapatka: Takže můj odhad byl správný. Díky

Odpovězeno: 15. 12. | 10:23Autor: inkognito

Otázka: mame jezdit do alp nebo k nam

Petr Hatlapatka: Podle toho co hledáte - Začátečníci, rodiny s dětmi a na kratší dobu k nám, jinak raději ven.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:24Autor: Vittan

Otázka: Čus potřeboval by sem se zeptat je jsou lepší lyže nebo snowboard??A od kolika začít na snow...? díky

Petr Hatlapatka: Co je lepší obecně nevím - to je na každém z nás. Začátek učení snowboardu od 6 let. Jinak podle fyz. a psych. dispozic dítěte.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:24Autor: pelid

Otázka: Dobrý den,
chci koupit manželce snowboard,jak by měl být dlouhý?Případně jaké další parametry pro úplnou začátečnici na prkně? Prkno to je uplně jinej styl půjde to ještě se naučit, když do teďka zatim jen docela obstojně lyžovala? Díky za odpověd.

Petr Hatlapatka: Vybral bych délku po bradu. Volte dřevěné jádro, sintrovanou nebo grafitovou skluznici. Samozřejmě, že se to může naučit.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:24Autor: Alda

Otázka: Hezký den.Chtěl jsem se zeptat,kde je možné dát na sev.moravě 4letou dceru do lyž.školy?dík Alda

Petr Hatlapatka: www.winterschool.cz

Odpovězeno: 15. 12. | 10:25Autor: Jana

Otázka: Ahoj Peťo, zajímalo by mě, jak jsi se dostal k dráze instruktora. Byl to Tvůj cíl už dávno, nebo jsi se k tomu dostal náhodou? Učil jsi někdy v nějaké zahraniční škole? Jaké vlastnostni považuješ za nejdůležitější u instruktora?Předem dík za odpověďi a přeju Ti mnoho úspěchů nejen na poli lyžařském.

Petr Hatlapatka: Dostal jsem se k tomu na civilní službě, chtěli na kurzu prváků učit snb a to jsem mohl jen s licenci, tak jsem si ji jel udělat a od té doby se zabývám učením, hned potom jsem si udělal licenci na výuku lyžování. V zahraničí jsem nikdy neučil. Kromě toho, že instruktor musí ovládat techniku a metodiku výuky, tak musí mít dobré pedagogické schopnosti u výuky dětí, to je snad ta nejdůležitější věc. Díky

Odpovězeno: 15. 12. | 10:26Autor: danny?

Otázka: dobrý den, zajímalo by mě jak se stát lyžařským/snowboardovým instruktorem. a jestli tuzemské licence platí i v zahraničí. díky za odpověd

Petr Hatlapatka: Lyže např. http://www.czech-ski.cz/userfiles/zakladni-lyzovani/file/skoleni-instruktora-lyzovani-slcr-2009.doc - kurz svazu lyžařů ČR
Snowboard: http://www.snbbeskydy.com/ - kurz Asociace českého snowboardingu www.snowboarding.cz
Není vzájemně povinné licence uznávat, je to na posouzení každé školy. Obecně však platí, že pokud je to kurz nejaké známé organizace - je to snadnější.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:26Autor: Stanislva P.

Otázka: Dobrý den. Chtěla bych se zeptat v kolika letech je nejlepší začít učit dítě lyžovat a jesti je lepší investovat do školky,nebo učit pomocí vlastních sil... Děkuji Stana P.

Petr Hatlapatka: Od 3 let je dobré začít. Investice do školy je rozhodně lepší.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:27Autor: jaaaaaaaa

Otázka: si jeste panic???

Petr Hatlapatka: Vypadám na to :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 10:27Autor: Katka

Otázka: Ahoj,Jaká je optimální délka lyží při výšce 160 cm ?

Petr Hatlapatka: Ideální délka je mezi bradou a nosem.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:28Autor: vacciulik:)

Otázka: Aloha Věra....pls,kde je nejlepší, co se týče sněhových, ale i cenových podmínek, nej snowbarding na moravě?

Petr Hatlapatka: Rád bych poradil, ale nevím co vyhledávate - freeriding, freestyle, sjezdovky atd.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:29Autor: radusenka

Otázka: ahojky můžu se zeptat jaká je povolená rychlost na lyžích a co všechno zachrání chánič páteře a helma.předem děkuju

Petr Hatlapatka: Nevím o tom, že by byla stanovená nějaká povolená rychlost. Chrániče a helma toho zachrání mnoho - to mi věřte.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:29Autor: Aldy

Otázka: čus chci se zeptat na jaké výšce sněhu můžou jezdit lyže dík...

Petr Hatlapatka: I na 3 cm, ale ideální to není :o)

Odpovězeno: 15. 12. | 10:29Autor: Dobry den

Otázka: chci se zeptat vkolika jste se ucil lyzovat:)

Petr Hatlapatka: Lyžuji od 6 let, na snb od 17 let.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:30Autor: Marek

Otázka: Ahoj,chcem sa stat instruktorom snowboardingu licencie C.Mam 27 rokov,nieje to neskoro?Co by som mal ovladat?Bavi ma to a mam k tomu vztah.Aky je den instruktora?Ake su jeho povinnosti?S akymiproblemami sa zvycajne stykaju instruktori pri vyuke?Co zaraba instruktor priemerne?Je tazsie ucitCudzincov?

Petr Hatlapatka: Licenci můžete ziskat zde http://www.snbbeskydy.com/ . Pozdě to rozhodně není. Instruktorův den - 8:45 připraven v budově školy, 9:00 začátek první hodiny učení, 11:00 - 11:30 oběd, 11:30 - 13:30 učení, přestávka, 14:00-16:00 učení. Problémy? Jsou to spíše věci, s kterými se ale instruktoři umí vypořádat - problémy bych v tom neviděl. V ČR si myslím, že v průměru má instrukror 80 - 150 Kč za hodinu. Cizinci těžší nejsou, když dobře ovládáte cizí jazyk.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:31Autor: Jiří Kotel

Otázka: Dá se na lyžařské škole vydělat i v Beskydech?

Petr Hatlapatka: Možná, že lépe než kdekoliv jinde. Peníze za odučenou hodinu jsou zhruba stejne v celé ČR, jen náklady jsou v Beskydech mnohem menší.

Odpovězeno: 15. 12. | 10:31Autor: Olina

Otázka: Dobry den, jaky typ lyzi(predevsim delku) byste mi doporucil? Stredne pokrocila, ve strednim veku, 174 cm, 74 kg. Jezdim na upravenych sjezdovkach v Alpach. Dekuji.

Petr Hatlapatka: Délka mezi bradu a nos. Např. http://www.sporten.cz/cze/katalog/sjezdove-lyze/damske/product:88-

Odpovězeno: 15. 12. | 10:49Autor: Berkeley P.

Otázka: HOJA je mi 65 jar jezdím velmi dobře sjezdovky a na windsurfingu. Rád bych snowborda. jaký by jste mi doporučil. Mám 188 cm a 83 kg a ještě jsem se nepomlátil. Dík

Petr Hatlapatka: Doporučil bych délku kolem brady. Vybírejte s dřevěným jádrem, triax laminaci a sintrovanou nebo grafitovou skluznici.

Díky všem za zaslané dotazy, snažil jsem se odpovídat tak, aby mi především nezasvěcení porozuměli. Doufám, že se mi to povedlo a že jsem vám pomohl.

Užijte si zimu a prosím chovejte se k horám a přírodě tak, aby nám ještě dlouho přinášely radost!

 

Právě se děje

Další zprávy