Stačila hodina a hodnota klisny vystřelila do výšin

Martin Cáp Martin Cáp
8. 5. 2012 11:11
Hodnota klisny French Quebec se v neděli znásobila díky Chuchli i Anglii
Foto: Aktuálně.cz

Takovým stylem vstupují do sezony hvězdy. Tříletá hnědka French Quebec vyhrála v neděli Jarní cenu klisen a rázně dala na chuchelském závodišti najevo, že se s ní letos musí na vrcholné scéně počítat.

Úplné překvapení to samozřejmě nebylo. Hnědka ze stáje Dr. Charvát loni předváděla v Irsku kvalitní výkony a po menším vítězství finišovala čtvrtá v silně obsazeném dostihu kategorie listed na závodišti Curragh.

Skutečná hodnota tohoto doběhu se v neděli ukázala jen o hodinu dříve, kdy si jeho vítězka Homecoming Queen doběhla pro lehký úspěch v 1000 Guineas, britské verzi Jarní ceny klisen. Zatímco elitní britské klisny vyřídila o devět délek, French Quebec na ni loni v říjnu ztrácela jen 6 3/4 délky.

Dostihové sloupky na Aktuálně.cz

Jestliže French Quebec neodstartovala v Chuchli jako horká favoritka, bylo to dáno jen opatrností bookmakerů i sázkařů. Klisna totiž neměla v nohou žádný zahřívací start a její trenér Čestmír Olehla se nechal v zákulisí slyšet, že po lednovém příjezdu do Česka měla French Quebec trochu potíže vstřebat tvrdou zimu na Bruntálsku, kde Olehla trénuje.

V paddocku před dostihem bylo znát, že hnědka potřebuje čas a že ještě není na vrcholu svých sil. Jednoduché to pak French Quebec neměla ani v dostihu, když se jí v úvodu nepodařilo zachytit rychlé tempo některých soupeřek a musela se spokojit s jinou pozicí, než si přál realizační tým.

Slovenský žokej Ján Havlík ji ale dokázal v cílové rovině zmobilizovat a před drtivým finišem French Quebec se nakonec musela sklonit i dlouho vedoucí favoritka Iceni Girl.

Trefit dobrou klisnu 

Podnikatel v oblasti hydraulických komponentů Jiří Charvát má našlápnuto k úspěšnému roku. Kromě French Quebec koupil v zimě také tříletého ryzáka Betpak Dala, který bude společně s dalším stájovým kolegou patřit k hlavním favoritům Velké jarní ceny, druhého klasického dostihu.

Někteří z této sestavy by měli být schopni prostát i 2400 metrů, tedy trať Českého derby. Prozatím se počítá hlavně s Betpak Dalou, který to bude muset prokázat v příštích týdnech prokázat.

French Quebec s trenérem Čestmírem Olehlou
French Quebec s trenérem Čestmírem Olehlou | Foto: Šárka Votavová

Po nedělním výkonu French Quebec někteří experti v Chuchli soudili, že ani její případná účast v Českém derby nemusela být úplným sci-fi. Tam ale klisna zatím není přihlášena a dá se předpokládat, že stáj dá zatím přednost jiným scénářům.

Jarní cena klisen, první z pětice klasických dostihů pro tříleté koně, byla letos mimořádně kvalitní. Ze zahraničí byly importovány i umístěné Iceni Girl, White Angel a Straightwhiskey.

Přestože klasické dostihy jako celek patří k hlavním motivacím pro dovoz plnokrevníků se slibnými rodokmeny a kariérami, Jarní cena klisen vždycky stála poněkud ve stínu nákupní horečky velkých stájí.

Mnozí majitelé včetně Jiřího Charváta dávají dlouhodobě přednost nákupu hřebců, kteří mají šance v Českém derby a Velké jarní ceně, ale také výhledově v lepších dostizích Itálie, Německa a Francie.

Trefit se do úspěšné koupě klisny je obtížné a návratnost v podobě dostihových úspěchů nejistější. Často se stává, že se do Česka dostanou buď klisny, které byly ve svých dvou letech svými zahraničními majiteli maximálně vytěženy nebo takové, jež mají problémy s aklimatizací a nedokážou na české půdě navázat na předešlé úspěchy.

Naděje: velké stáje

Pro zdraví dostihového sportu a chovu plnokrevníka je přitom nákup kvalitních klisen ze zahraničí klíčový.

Chovatelů, kteří si to uvědomují a mají odpovídající finanční prostředky, je v Česku zatím poskrovnu. Začínají se rekrutovat spíše z majitelů velkých dostihových stájí, kteří si nechávají své úspěšné klisny i po skončení jejich kariér a posílají je za špičkovými hřebci do zahraničí.

Takto operují například stáje Pegas nebo Wrbna Racing, které v minulosti vyhrály Jarní cenu klisen s Catoffle a Argantou.
V posledních dvou letech se k nim přidává i nová stáj DAR. Ta nakupuje cíleně kvalitní klisny doma i v zahraničí a rozjíždí nový chov, pro který počítá s takovými hvězdami jako Leo Gali, Corcovadou nebo Lindou.

Jarní cena klisen je jednou z několika nápověd, podle nichž lze toto úsilí dál směřovat. Její letošní ročník řekl minimálně jednu věc - French Quebec by se měla stát jednou z nejzajímavějších posil českého chovu za poslední léta.

 

Právě se děje

Další zprávy