Budoucí šéf ČSTV: Pelta žije pro sport, Hašek ze sportu

Luděk Mádl Luděk Mádl
27. 1. 2012 14:55
O prodeji lyžařských resortů chce Jansta diskutovat se Svazem lyžařů ČR.

Praha - Nad tím, kdo zavinil nuznou situaci, do níž se český sport dostal po ztrátě Sazky, Miroslav Jansta, jediný kandidát na pozici předsedy Českého svazu tělesné výchovy, dlouho nepřemýšlí: "Předchozí vedení, jmenovitě předseda Pavel Kořan."

Zklamali ho prý i šéfové velkých svazů, fotbalu a hokeje, tedy Ivan Hašek s Tomášem Králem. V Haškově nástupci Miroslavu Peltovi vidí ovšem Jansta člověka, který českému sportu může hodně pomoci.

O financování českého sportu čtěte více:

O tom, zda bude ČSTV v tíživé finanční situaci rozprodávat majetek, například lyžařské resorty či plavecký areál v Podolí, se chce radit s představiteli příslušných sportovních svazů a přenést na ně v tomto ohledu zodpovědnost.

O vztahu českého sportu a státu a také o uvažovaných modelech financování hovořil Miroslav Jansta v první části rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Miroslav Jansta
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Miroslav Jansta

  • Datum a místo narození: 8. března 1962, Nymburk
  • Funkcionářská kariéra: majitel a prezident basketbalového klubu ČEZ Nymburk (od 1995), člen výkonného výboru České basketbalové federace (2002-06 a od 2009), předseda ČBF (od 2009)
  • Vzdělání: právnická fakulta UK v Praze
  • Rodina: ženatý, manželka Kateřina, dcery Tereza, Kateřina a Patricie
  • Ostatní: civilním povoláním advokát, spolumajitel advokátní kanceláře Jansta, Kostka & spol., kromě toho je i společníkem či členem statutárních orgánů několika společností, například Divadla Broadway, Sanatoria Horoměřice nebo průhonické restaurace U slepiček
  • V mládí aktivní basketbalista (nejvýš hrál druhou ligu), z nymburského klubu vybudoval domácího suveréna, který se prosazuje i v Evropě; je jedním z pěti předsedů svazů, kteří stojí v čele iniciativy Český sport 2011, jež vznikla loni v březnu v důsledku nespokojenosti s fungováním ČSTV.
  • Podle médií patří Jansta mezi nejvlivnější postavy, které se pohybují v zákulisí české politiky. Byl neformálním poradcem premiéra Stanislava Grosse, dlouhodobě se přátelí s Jiřím Paroubkem.

Koho vnímáte jako zodpovědného za fakt, že ČSTV přišel o Sazku?

"Největší zodpovědnost nese vždycky předseda. Pavel Kořan je člověkem, který se ocitl ve špatnou dobu na špatném místsě. Jeho znalosti a zkušenosti neodpovídaly tomu, před čím se ocitl. Uvěřil demagogii manažera, který si uvnitř českého sportu vytvořil sysétm, díky němuž jej ovládal. A většina lidí mu to umožňovala. Ovšem byly i výjimky. Já spolupracuji s lidmi, kteří se dlouhodobě stavěli proti "systému Hušák".

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák si ČSTV takříkajíc ochočil a jeho funkcionáře si vodil jak na provázku. Jak toho dosáhl?

"Ten systém mnoha lidem velmi vyhovoval. Řada funkcionářů se díky němu zabezpečila. Připomeňme si, že na provoz šéfa Sazky a jeho okolí šlo 12 procent z výnosu Sazky. To je něco neskutečného. V monopolní organizaci měl její ředitel příjem kolem 80 milionů ročně a dalších 150 milionů stál jeho provoz. Za dva roky z těch peněz mohlo být vybudováno sportovní středisko typu Nymburka."

Budete na své předchůdce podávat trestní oznámení?

"Ne, jsem odpůrcem takových kroků, to už nic nevyřeší. Trestní oznámení podávají slaboši. Až se seznámím se všemi dokumenty, uspořádám tiskovou konferenci, na ní veřejnost seznámím s tím, jak ti funkcionáři hospodařili. A tím celou věc uzavřu. Není naším mottem ohlížet se za minulostí. Podstatná je budoucnost.

Zůstaňme ještě chvíli v minulosti. Jak jste hodnotil roli dvou nejsilnějších svazů v boji o Sazku?

"Fotbal a hokej byly oporami toho systému. Tomáše Krále, šéf hokejového svazu, si vážím za to, že tehdy odešel (z vedení ČSTV) jako první. Měl to složité v tom, že jako advokát byl v některých věcech vázán mlčenlivostí. Měl nějaké představy, jak to řešit, ale jeho chyba byla, že nepřišel mezi nás a nespolupracoval s námi (s iniciativou Sport 2011, tj. se sdružením odpůrců kořanovského a hušákovského vedení ČSTV)."

A Ivan Hašek, tehdy šéf českého fotbalu?

"Ten byl pro mě velkým zklamáním. Jako sportovec i trenér dosáhl významných úspěchů. Skvělou úlohu rozhodně sehrál před volbami, kdy politické strany donutil komunikovat směrem ke sportu. Ale jeho vztah s Chvalovským (ex-předseda fotbalového svazu) a Hušákem ho asi poznamenal na tolik, že byl loajální k tomu, co se dělo. A místo, aby spolupracoval a řešil to s námi, tak se stavěl proti nám. A když Sazka padla, tak úplně odešel."

Zaskočil vás tím, že v polovině ukončil svůj mandát předsedy fotbalového svazu a odešel trénovat do Dubaje klub Al-Ahlí?

"Nikdy předtím jsem od něj neslyšel, že by svou misi v českém fotbale plánoval jen na dva roky. Kdyby tomu tak bylo, asi by nekandidoval do exekutivy UEFA."

S jeho nástupcem Miroslavem Peltou si rozumíte víc?

"Pelta sportu něco dává. Hašek patří mezi ty, kteří ze sportu žijí. Peltu řadím do kategorie těch, co pro sport shánějí peníze a starají se o něj."

Veřejnost se ale před několika lety pozastavovala nad jeho odposlechem, ve kterém mluvil o "cinklým jaru" ve fotbalové lize. To je v pořádku?

"Může se o něm psát, jestli někdy někde něco řekl, ale podstatné je, že Pelta v současné době je pro český fotbal záchrana. Pro mě je jednoznačnou autoritou. Má výsledky, je pracovitý, žije tím, má to rád."

Myslíte, že Ivan Hašek fotbal rád neměl?

"Určitě ano. Ale neuvědomil si tu zodpovědnost, kterou na sebe vzal. To je jednoduché říct: Ti přede mnou (ve vedení fotbalu) kradli. Ale to tady říká kdekdo. Když pak dojde na lámání chleba, tak musí říct zcela konkrétně, kdo co udělal. A když pak podá trestní oznámení na neznámého pachatele, tak to je opravdu zbabělost."

Vraťme se k ČSTV. Je ve finanční tísni, stále však drží nemalý majetek v podobě podílů ve společnostech provozujících lukrativní lyžařské resorty, hotel na Zadově, plavecký areál v Podolí... Budete majetek rozprodávat?

"Můj názor na tyto věci je jednoduchý: Předchozí vedení ČSTV nám zanechalo jisté závazky, máme asi 210 milionů dluhů bez úroku. Chci se podívat na to, jak budeme schopni to vyřešit, budu okamžitě jednat s panem ministrem Dobešem, jestli budou ochotni nám s něčím pomoct - a teprve pak budu řešit nějaké prodeje.

Proč bychom prodávali to poslední, co může být funkční? Chci, aby lyžaři jednoznačně řekli, co potřebují, jestli jsou schopni ty areály udržet, jaké investice k tomu potřebují... O tom, jak to vypadá ve Špindlu nebo v Harrachově, nemůže rozhodovat nikdo z Prahy. Stejně tak se plavců budu ptát, co chtějí dělat v Podolí. Chci, aby spoluzodpovědnost nesli předsedové těch svazů."

Když byl před Vánoci váš předchůdce Pavel Kořan odvolán z funkce, posteskl si, že majetek ČSTV se bude rozrpodávat a někteří funkcionáři chtějí být za každou cenu u toho. Co vy na to?

"Pan Kořan to dotáhl tak daleko, že jsme Sazku nemuseli nikomu prodávat, protože nám ji sebrali soudní cestou. Když poslouchám jeho výroky, tak je mi smutno."

Pavel Kořan vnímal některé nemovitosti, jako například hotel Coubertin na Strahově, jako zbytné. U lyžařských resortů hovořil spíš o dlouhodobém pronájmu. Máte v hlavě také nějaké podobné rozdělení?

"Vůbec ne. Kdyby se náhodou ty lyžařské areály prodávaly, každopádně bych chtěl, ab získané prostředky zase někam nezmizely, ale aby byly investovány do toho, co slouží. Naším velkým projektem bude přetransformování sportovního centra v Nymburce."

Vy jste v ČSTV lídrem komory sportovních svazů. Z té druhé, v níž jsou zástupci regionálních struktur ČSTV a tělovýchovných jednot, občas zaznívá, že chcete investovat do Nymburka, protože tam hraje váš basketbalový klub.

(nakvašeně) "Tak já ho dám do Prahy a bude pokoj! Druhá komora si musí uvědomit, že nese odpovědnost. Byla gardou Aleše Hušáka, ten si ji pěstoval. Chápu, že neměli informace a byli zneužíváni. Já se na ně nezlobím, chci druhou komoru udržet, český sport tu infrastukturu potřebuje. Ale neměla by sloužit k vypisování nějakých tabulek, ale k tomu, aby sloužila svazům k organizaci soutěží v jednotlivých regionech, na místní úrovni."

Zmínili jsme sportovní centrum v Nymburce. Nyní je v majetku ČSTV. O jeho přestavbě hovoříte vy, pan Kejval z ČOV, ale i ministr Dobeš. Kdo by byl zřizovatelem přestavěného, zmodernizovaného Nymburka?

"Diskuse nad správou a výsledným fungováním toho centra už bude příjemná. Teď si ale musíme říct, jak to má vypadat, kolik nás to bude stát a kdo na to dá peníze."

Máte představu, na jakou sumu lze vyčíslit současný majetek ČSTV?

"Tak, představu... Z materiálů, které jsme dostávali na valných hromadách. Majetek má tržní hodnotu, účetní hodnotu, to je různé..."

Dejme tomu, že byste se čistě teoreticky rozhodli prodat všechno. Kolik byste podle vás utržili?

"Neuvažuju o tom, že to prodáme, takže nevím."

Zužme to tedy na lyžařské resorty. Pan Kořan hovořil o 500 milionech korun. Souhlasíte?

"Já je viděl jen v létě... Záleží na tom, jakou cenu mají pro toho, kdo chce ty areály získat. Ucházejí se o ně dvě tři skupiny, tak to asi má cenu vysokou. Ale já bych to viděl tak, že - kdybychom se rozhodli pro prodej - bylo by vedle ceny důležité i to, aby se nový vlastník stal zároveň dlouhodobým partnerem lyžařů. Aby jim pomáhal financovat jejich rozvoj."

Představíte na sobotní valné hromadě ĆSTV v Nymburku svoji vizi financování českého sportu?

"Nechci dávat žádné sliby. Ať jsem kandidoval kamkoli, nikdy jsem nic nesliboval. Říkám vždycky, jaký jsem a co chci dělat."

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy