Budoucí šéf sportu: Ať stát vrátí, co nám loni vzal

Luděk Mádl Luděk Mádl
27. 1. 2012 6:45
Sportu chybí několik miliard. Jansta je chce od státu i od firem.
Miroslav Jansta. Právník, vášnivý basketbalista. Jako politický lobbista byl vždy spíš v zákulisí, takže jeho volba ucházet se o post šéfa ČSTV mnohé překvapila.
Miroslav Jansta. Právník, vášnivý basketbalista. Jako politický lobbista byl vždy spíš v zákulisí, takže jeho volba ucházet se o post šéfa ČSTV mnohé překvapila. | Foto: ČTK

Praha - Nepostavil se mu žádný protikandidát. Je tedy téměř jisté, že se Miroslav Jansta stane v sobotu novým předsedou Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV).

"Chceme, aby nám stát vrátil to, o co jsme loni přišli," říká a myslí přitom na výnosy z hazardu. ČSTV ale přišlo i o svůj nejcennější majetek, o loterijní gigant Sazka. "Byl to černý rok," konstatuje Jansta, šéf basketbalového svazu, který se jako lobbista léta pohybuje i v zákulisí české politické scény.

Chce se ale dívat hlavně dopředu. "Potřebujeme vytvořit funkční systém českého sportu. Klidně ten z 80. let, ale modifikovaný do podmínek tržního hospodářství. Třeba Martina Sáblíková a její medaile, to je tak trochu úkaz, v jistém smyslu šťastná náhoda, ale rozhodně ne výsledek účinnosti nějakého systému."

O financování českého sportu čtěte více:

Plánovaný systém českého sportu musí ovšem někdo financovat. Lépe než dosud. "Chceme získat prostředky od českého státu, ale i ze soukromého sektoru," říká Jansta.

Teď má podle něj ČSTV 210 milionů dluhů. O případném prodeji lyžařských resortů chce Jansta debatovat se Svazem lyžařů ČR.

Miroslav Jansta
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Miroslav Jansta

  • Datum a místo narození: 8. března 1962, Nymburk
  • Funkcionářská kariéra: majitel a prezident basketbalového klubu ČEZ Nymburk (od 1995), člen výkonného výboru České basketbalové federace (2002-06 a od 2009), předseda ČBF (od 2009)
  • Vzdělání: právnická fakulta UK v Praze
  • Rodina: ženatý, manželka Kateřina, dcery Tereza, Kateřina a Patricie
  • Ostatní: civilním povoláním advokát, spolumajitel advokátní kanceláře Jansta, Kostka & spol., kromě toho je i společníkem či členem statutárních orgánů několika společností, například Divadla Broadway, Sanatoria Horoměřice nebo průhonické restaurace U slepiček
  • V mládí aktivní basketbalista (nejvýš hrál druhou ligu), z nymburského klubu vybudoval domácího suveréna, který se prosazuje i v Evropě; je jedním z pěti předsedů svazů, kteří stojí v čele iniciativy Český sport 2011, jež vznikla loni v březnu v důsledku nespokojenosti s fungováním ČSTV.
  • Podle médií patří Jansta mezi nejvlivnější postavy, které se pohybují v zákulisí české politiky. Byl neformálním poradcem premiéra Stanislava Grosse, dlouhodobě se přátelí s Jiřím Paroubkem.
 

Jak si představujete budoucnost ČSTV?

"Problém nespočívá v budoucnosti ČSTV, ale celého českého sportu. Za posledních dvacet let se dostal na okraj společnosti. Po výrazných úspěších typu Nagana se politici chtějí s medailisty fotit, národ jásá a politici slibují, ale za dvacet let tu nevznikl funkční systém, který by vyřešil vztah státu, veřejného sektoru a sportu. Nutno dodat, že ani subjekty typu ČSTV, ČOV či Sokola nevytvořily funkční organizaci, která by byla důstojným partnerem státu. Je potřeba s tím něco udělat."

V poslední době selhaly zejména zdroje financování sportu. Ze Sazky už napřímo žádné peníze nepřitečou, sport přišel zkrátka i při rozdělování výnosů z hazardu. Peníze na veřejně prospěšné účely, na tzv. dobro, si nakonec vzal stát. Lze tuto situaci převést do řeči čísel?

"Zmíněná změna loterijního zákona připravila sport minimálně o 2,4 miliardy korun. Ministerstvo financí nám sice pošle zhruba 800 milionů, ale pořád jsme z takzvaného "dobra" přišli minimálně o 1,5 miliardy korun. Český sport byl už předtím podfinancovaný o dvě miliardy korun."

Co s tím chcete dělat? 

"Nemám iluzi, že by nám v dané ekonomické situaci stát něco významně přidal. Chceme ale, aby nám vrátil, o co jsme loni přišli. Se Sazkou, kterou jsme loni vinou vedení ČSTV a dalších ztratili, už asi nic nenaděláme, ale jsou tu i ty příjmy z "dobra", které nám scházejí kvůli demagogii některých politiků."

Jak to myslíte?

"Největším zklamáním v této věci pro mě byli senátoři ze sociální demokracie, kteří před volbami slibovali podporu sportu. Poslanci ve sněmovně hlasovali pro rozumnou variantu, že třetina těch peněz by šla zase do sportu. Senát, který ovládá sociální demokracie, nám to ale sebral. Pro mě je otřesné, že senátor Regec (bývalý reprezentant v cyklistice), který ze sportu vzešel, se bije v prsa, jak sportu pomůže - a pak hlasuje pro zákon, který sportu sebere peníze. Nebo když senátor Dienstbier, který pomáhal vzkřísit Bohemians, poruší flagrantně své volební sliby a před veřejností se dělá hezkým."

Takže další peníze na sport budete chtít po státu. Je to tak?

"Stát je základní zdroj. V přepočtu na hlavu jsme v Evropské unii třetí od konce v žebříčku sestaveném podle toho, kolik veřejných peněz vydávají v jednotlivých zemích na sport v přepočtu na jednoho obyvatele. Za námi jsou jen Bulharsko a Malta. Teď po tom loterijním zákonu už nás možná i Malta předskočila."

Co byste od státu chtěl?

"Aby přispíval větší měrou na reprezentaci a pomohl vytvořit infrastrukturu. Teď myslím například na základní přestavbu nymburského sportovního centra. Právě tam se rodily medaile, ale léta do toho nikdo nedal ani korunu, to středisko je dnes vybydlené, bez zázemí.

Další pomoc státu musí přijít ohledně práce s mládeží, tady myslím na infrastrukturu zaměřenou na základní a střední školy. U nás jsou i vysoké školy v tomto směru zcela na slepé koleji.

A pak je tu třetí pilíř: výchova trenérů a lidí, co s tím souvisejí, a to v oblasti školství, zdravotnictví a podobně. Je potřeba vrátit se k systému, který tu už byl. Stačilo by pro podmínky tržního hospodářství modifikovat systém, který fungoval v 80. letech. A řada zemí jej od nás kopírovala."

Někdejší premiér Topolánek v časech svého vládnutí kritizoval, že do sportu tečou peníze hned přes několik resortů. Stáhlo by se teď veškeré financování pod ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy?

"To je podružná otázka. Podstatné je, jestli bude mít sport v rozpočtu svoji podkapitolu. Aby se pak nemohlo stát jako za ministra Lišky, že když mu chyběly peníze na platy učitelů, tak je prostě sebral sportu. Mimochodem, současný ministr Dobeš je prvním ministrem, který má zájem pro sport něco konkrétního dělat, protože vidí, v jaké je situaci. Je tedy zapotřebí zajistit sportu adekvátní legislativní postavení. A pak už by bylo jedno, jestli jdou do sportu peníze z jednoho resortu nebo ze dvou."

Proč má stát podporovat masivněji sport?

"Jak se může v zahraničí prezentovat Česká republika? Skrze sport, kulturu a vědu. A kolik tu máme Menzlů, co by si mohli chodit pro Oscary? Kolik tu máme Železných, co sbírají medaile na olympiádách? Máme Sáblíkovou, ale to není produkt systému, ale skvělého trenéra, který využil jejích dispozic. Je to víceméně šťastná náhoda, ale naprosto nesystémová věc."

Máte už s ministrem Dobešem nějakou předběžnou dohodu o společném dalším postupu?

"Řekli jsme si, že se po valné hromadě ČSTV sejdeme a budeme hledat postup pro jednání s dalšími politickými stranami. Hledat cestu, jak zabránit tomu propadu. Druhým zdrojem financování sportu by pak mohl být soukromý sektor. Vždyť kolik peněz jde do zahraničí přes zprivatizované banky? Byl bych rád, kdyby se na financování sportu podílely více než dosud."

Ministr Dobeš mluvil o příspěvku 2,6 miliardy pro sport. Ale to bylo před přijetím loterijního zákona. Jaká je situace teď?

"Myslím, že se mu podařilo zajistit 2,1 miliardy. Po přidání těch 800 milionů korun, jež už jsem zmiňoval, jsou to dohromady necelé tři miliardy. Ale to je jen přiložení fíkového listu, malá náplast na to, jak nám znárodnili výnos z loterijního zákona."

Co z těch peněz zaplatíte a kde poté ještě budou chybět?

"Pokud ty peníze přijdou bez problémů už na jaře, tak z těch tří miliard zafinancujeme přípravu reprezentantů na olympiádu v Londýně. Systémovou práci mohou zahájit sportovní svazy. Peníze ale budou scházet klubům, hlavně ve fotbalu a hokeji, ale i v jiných sportech."

Kvůli antagonismu vůči předchozímu vedení ČSTV přestal stát posílat do sportu peníze přes tuto organizaci, ale přímo sportovním svazům. Jak si představujete další roli ČSTV? Má být ČSTV tím správným střešním orgánem? Hovoří se o tom, že by tuto roli mohl převzít Český olympijský výbor. Co vy na to?

"ČOV v této podobě to určitě být nemůže. Ale může to být zásadně zreformovaný ČOV. Je to diskuse, kterou teď vedu s představiteli svazů, protože jsou to právě oni, kdo mohou rozhodovat o tom, jaký bude ČOV v budoucnu."

Který orgán tedy reformovat? ČSTV, nebo ČOV?

"Oba. Já si myslím, že do roka - vzhledem k tomu, že se koná olympiáda, tak rychleji to nepůjde - tak tedy, do roka musí vzniknout něco nového. Nová střešní organizace. Komunikujeme o tom s panem Ertlem (šéf Sdružení sportovních svazů) i s vedením Sokola. Nová organizace by komunikovala se státem. A stát by měl k dispozici i kontrolu toho, jak efektivně se s jeho penězi nakládá. Tou kontrolou by byly výsledky na olympijských hrách. To je jasně měřitelný ukazatel."

Požene Jansta předchozí vedení ČSTV k trestní odpovědnosti za ztrátu Sazky? Chystá prodej lyžařských resortů? Co si myslí o roli Ivana Haška a Tomáše Krále, tehdy šéfů fotbalu a hokeje, v krizi spojené se Sazkou? Čtěte ve druhé části rozhovoru.

 

Právě se děje

Další zprávy