Jaké bylo MS v Římě? 43 rekordů a dohady o plavkách

Sport Sport, bab
3. 8. 2009 13:50
Na MS v Římě padlo 43 rekordů. I díky novým plavkám
MS v plavání - Řím
MS v plavání - Řím | Foto: Sport

Řím - Triumfální Michael Phelps nepotřeboval ani technicky nejnovější a nejdokonalejší plavky, aby potvrdil, že mu právem přísluší označení "Král bazénu".

Americký reprezentant dorazil do Říma po dlouhé poolympijské přestávce a také po vypršení tříměsíčního zákazu, když byl vyfocen, jak vdechuje cosi z dýmky běžně používané pro kouření marihuany.

I přesto tento mladík opustil zemi ležící na Apeninském poloostrově s největším počtem medailí.

V sobotu porazil americký plavec v nejlepším závodě za poslední roky svého rivala Milorada Čaviče na 100 metrů motýlkem, a dokonce si na svůj účet zpět připsal světový rekord v této disciplíně.

I když to vypadalo, že porážka od Němce Paula Biedermanna na 200 metrů volným způsobem mu zkomplikuje jeho cíl pro tento šampionát - zisk pěti zlatých, Phelps znovu udeřil s nesmírným odhodláním.

Čtěte také: Phelps: Rekord, zlato a vítězství nad posměváčkem

"Nikdy nevzdávám výzvy. Miluju je," prohlásil Phelps, který se svými americkými spolubojovníky vyhrál také 4x100 i 4x200 metrů volným způsobem a 4x100 metrů polohové štafety.

Úspěch se dostavil, i když jeho plavky značky Speedo byly považovány za méně "výkonnostně podpůrné" než ostatní modely. Dokonce si vyplaval vítězství na 200 metrů motýlkem jen v po kolena dlouhých kraťasech.

I tato skutečnost napomohla světovému šampionátu v Římě vrátit na program dne pojem plavání, který byl odsunut nekonečným diskutováním nad vhodností či nevhodností těch či oněch plavek.

Mezinárodní plavecká federace nejdříve plavky na bázi polyuretanu dovolila, a to i navzdory tomu, že věděla o možnosti překonání světových rekordů, ale pak používání těchto plavek na šampionátech s platností od ledna 2010 zakázala.

Na mistrovství světa v Římě bylo překonáno 43 světových rekordů a s návratem klasických textilních plavek bude těžké se k nim jen přiblížit.

Italská plavkyně Federica Pellegriniová by téměř určitě vyhrála závody na 200 a 400 metrů volným způsobem i bez polyuretanových plavek, avšak jí prolomené světové rekordy jsou již diskutabilní a nahrávají do karet odpůrcům technologicky vyspělých úborů.

Čtěte také: MS v plavání je u konce. V Římě padlo celkem 43 rekordů

Reprezentant Brazílie Cesar Cielo Filho si rovněž může připsat očekávaný dvojitý zásah na 50 a 100 metrů volným způsobem, avšak vítězství Maďara Daniela Gyurta a Srbky Nadji Higlové na 100 metrů prsa jsou šokující.

Organizátoři tohoto šampionátu se nakonec mohli radovat z úspěšného průběhu mistrovství, a to i přes počáteční problémy v období příprav.

Chytře přebudované tenisové dvorce na Foru Italiacu hostily srdcervoucí finále mužského vodního póla, kde si vítězství vybojovali Srbové, a byly také očitými svědky nadvlády Rusek v synchronizovaném plavání.

Bouře, která se přehnala nad nekrytými závodními plochami v Ostii, nezabránila německému plavci Thomasu Lurzovi v zisku dvou zlatých medailí v závodech na 5 a 10 kilometrů ani 15letému Britovi Tomovi Daleyovi, o kterém se na hlavních stránkách deníků psalo v souvislosti s vítězstvím v skocích do vody do 10 metrů - v disciplíně ovládané až do té doby čínskými reprezentanty.

 

Právě se děje

Další zprávy