Přípravy na OH neutuchají. Coe: Londýn bude připraven

Sport Sport, bab
30. 7. 2009 0:00
Předseda organizačního výboru k přípravam LOH 2012

New York - Za tři roky touto dobou budou slavnostně zahájeny již třicáté letní Olympijské hry v Londýně. Přípravy zdárně pokračují, a to i navzdory světové finanční krizi.

Reportérka amerického listu The NewYork Times Lynn Zinserová položila řediteli organizačního výboru  LOH Sebastianu Coeovi pár zásadních otázek ohledně příprav této sportovní události roku 2012.

Čtěte také: Vzdáváme olympijské hry, potvrdili radní v Praze

„Můžu vám říct, že Olympijský stadion jsme začali stavět před pár měsíci a měli bychom ho dostavět v roce 2011. Pak přijdou zatěžkávající zkoušky," odpovídá bývalý anglický reprezentant na otázku, zda-li výstavba pokračuje dle plánu.

„Vodní centrum jede také podle plánu, v olympijské vesnici, která byla původně financována soukromým sektorem, je postaveno 7 z 11 ubytovacích bloků a základní kameny u dalších čtyř jsou již také na programu. Udělali jsem pár změn, které by měly především zlepšit služby pro atlety a zvýšit ubytovací komfort, a také byly vhodnější pro výstavbu ve východní části Londýna," upřesňuje Coe.  

Přečtěte si také: Vancouver má obavy. Z prasečí chřipky na olympiádě

Dalším důležitým organizačním bodem takové akce jako je olympiáda, je problematika dopravy. Cestovat londýnskou dopravou je již nyní velice nepříjemné a zdlouhavé. Jaké návrhy má k dispozici organizační výbor?

„Jsme ve formě. Oblast, o které mluvíme, je dostupná 10 vlakovými spoji, mimo jiné i mezinárodní linkou, která vede eurotunelem. V pondělí jsem pořádal pro olympijské sportovce a akcionáře jízdu vlakem, abych demonstroval cestu, kterou diváci, ale i ostatní návštěvníci olympijského parku, budou muset absolvovat, aby se na hry dostali," vysvětluje ředitel organizačního výboru svou interaktivní metodu na zajištění dopravy.

Nejzelenější olympiáda?

„Výsledkem je, že z centra Londýna se do olympijského parku dostanete za 7 minut. Přepravíme až 25 000 cestujících jen na této jedné lince. Také chceme dosáhnout, aby se sportovci přepravovali jako ti, kdo tu soutěží, a ne jako lidé, kteří dojíždějí za prací," uzavírá plány na olympijskou přepravu Coe.

V souvislosti s touto olympiádou se mluví jako o nejzelenější. Organizátoři chtějí úplně zamezit dopravě osobními automobily, pár výjimek jen pro postižené, a podporovat jízdu na kole, chození pěšky a využívání hromadné dopravy.

Vzhledem k tomu, že svět je zmítán finanční krizí, otevírá se otázka, jak je na tom připravovaná olympiáda finančně.

„Naštěstí se nám podařilo naše obchodní partnery oslovit velice brzy. Náš plánovaný rozpočet je někde okolo 2 miliard liber, nyní máme díky mezinárodnímu olympijskému výboru, soukromým sponzorům a díky včasně uzavřeným licencím a obchodním dohodám kolem 1,2 miliardy liber. Dovolím si říct, že to je velmi slušný výkon," říká s chloubou v hlase bývalý britský olympijský reprezentant.

„Naštěstí máme velice silný tým a ti již dokázali ze soukromých partnerů získat 500 miliónů liber. V této oblasti ještě musíme kopat," potutelně prozradí ředitel organizačního výboru.

Bezpečnost nesmí hraničit s hysterií

Reportérka uznávaného amerického listu také vyslovila otázku, jestli je vůbec o olympiádu mezi obyvateli Londýna zájem. Přeci jen  tato událost propukne až za dlouhé tři roky.

„Zájem zaznamenáváme. Organizujeme již druhým rokem tzv. Open Weekend. Minulý rok jsme se zaměřili na kulturní a umělecké úsilí. Letos je to celé o sportu. V celé Británii máme kolem 800 projektů, mnoho z nich je právě tady v Londýně. Snažíme se, aby projekty byly kreativní a sbližovaly komunity," vysvětluje marketingovou strategiii britský konzervativní politik.

V souvislosti s nedávnými nepokoji v JAR a otázce jejich schopnosti zabezpečit poklidný průběh mistrovství světa ve fotbale příští rok, byla otázka na bezpečnostní opatření na olympiádě položena i ze strany americké reportérky.

„Myslím si, že si plně uvědomujeme, jakým potenciálním ohrožením čelíme. A to nejen během olympiády, ale i během skutečného života. Máme vypracován integrovaný bezpečnostní plán. Je na naší zodpovědnosti, abychom vytvořili bezpečné prostředí pro diváky, sportovce i všechny ostatní."

"Zároveň ale zveme lidi, aby oslavili největší letní světovou událost za uplynulé čtyři roky a tak nechceme město „zamknout na klíč", aby si z něho návštěvníci nic neužili," uzavírá pro list The New York Times Sebastian Coe.

 

Právě se děje

Další zprávy