Ferrari hledá, koho za Massu. Možná částečně oslepl

Martin Jůzek, Red Spo
27. 7. 2009 16:12
Maďarský lékař Veres k aktuálnímu stavu jezdce Massy
Felipe Massa
Felipe Massa | Foto: Reuters

Budapešť - Felipe Massa je mimo ohrožení života. Zpráva od lékařů, která potěšila jeho soupeře, fanoušky i ostatní příznivce formule jedna, však má jedno velké ale.

Zdá se být totiž pravděpodobné, že brazilský pilot už letos neusedne za volant.

"Můžeme říct, že jeho život už je mimo stav ohrožení. Nicméně v nejbližších hodinách nemůžeme vyloučit komplikace. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný," prohlásil lékař Robert Veres.

Massa havaroval během sobotní kvalifikace, ačkoliv za nehodu nemohl. Způsobila ji totiž ocelová pružina, která se uvolnila z vozu projíždějícího Rubense Barrichella, krajana a bývalého pilota Ferrari, a zasáhla vicemistra světa do hlavy.

Čtěte dále: Massa se probral z umělého spánku a komunikuje s lékaři

Osmadvacetiletý rodák ze Sao Paula byl ihned převezen vrtulníkem do nemocnice. Jenže po mylných domněnkách, že nepůjde o nic vážného, jsou nyní odborníci i doktoři ve svých prohlášeních opatrní.

"Jsem si jistý, že jeho levé oko bylo zasaženo, ale zatím neznáme rozsah poranění. Nemůžeme zatím říct, jestli na něj bude vidět, nebo ne," poznamenal Veres, jenž přiznal, že Massa mohl částečně oslepnout.

Ihned se začalo spekulovat, kdo jej v kokpitu Ferrari nahradí.

Čtěte také: Schumacher do F1? Ferrari prý nemá jinou možnost

Nejdříve se uvažovalo o testovacích jezdcích, jenže kvůli stavu Massy je dost možné, že se italská stáj z Maranella porozhlédne jinde. Brazilec, nyní sedmý v průběžném pořadí, totiž nezmešká jen dvě Velké ceny, jak se zdálo.

Mluví se dokonce o tom, že letos již nebude moci nastoupit. Všichni se však shodují na tom, že na prvním místě je Felipovo zdraví. "Pro nás je teď nejvyšší prioritou naprosté uzdravení Massy," uzavírá prezident Ferrari Luca di Montezemolo.

 

Právě se děje

Další zprávy