Máme nové mistry světa: v kulturistice a bodyfitness

6. 12. 2008 17:00
Minulý víkend v Plzni proběhla soutěž juniorů a masters
Zleva: Lukáš Topinka, Milan Šádek, Eva Sváčková v rozcvičovně
Zleva: Lukáš Topinka, Milan Šádek, Eva Sváčková v rozcvičovně | Foto: www.ronnie.cz

Plzeň - Minulý víkend proběhlo v Plzni mistrovství světa v kulturistice a bodyfitness pro juniory a masters. Česko nebylo dějištěm světového šampionátu poprvé, ostatně v těchto málo známých a uznávaných sportech patříme k velmocem. Celkem se zúčastnilo přes 250 závodníků z více než 40 zemí světa v 19 váhových, výškových a věkových kategoriích.

O akci sice informujeme se zpožděním, ale zprávu zařazujeme proto, že Česká republika zaznamenala na tomto šampionátu hned tři významné úspěchy a Aktuálně.cz se podařilo získat s našimi reprezentanty i rozsáhlé rozhovory.

Vítězná Eva Sváčková
Vítězná Eva Sváčková | Foto: www.ronnie.cz

V kategorii bodyfitness juniorek nad 163 získala zlatou medaili sedmnáctiletá Eva Sváčková ze Zelče u Vyškova, která takto obhájila své loňské prvenství.

Geneticky mimořádně disponovaná Eva, jež se pro disciplínu bodyfitness vyloženě narodila, byla ve čtrnáctičlenném startovním poli závodnicí s nejlépe připraveným svalstvem stehen, a přitom celkově nejsousměrnější postavou.

Jak podotkla trenérka juniorské reprezentace Lída Čížová, rozhodovalo se mezi Evou a ruskou závodnicí Julií Ušakovovou, která měla ovšem rezervy právě ve spodní části těla. Na třetím a čtvrtém místě skočily také Rusky. Naše další účastnice, Barbora Sýkorová a Darja Káňová, se probojovaly na šestou a sedmou příčku.

Eva Sváčková (s č. 53)
Eva Sváčková (s č. 53) | Foto: www.ronnie.cz

Druhé zlato získala reprezentace České republiky díky dvacetiletému Lukáši Topinkovi z Jihlavy, který startoval v klasické kulturistice juniorů. Vítězství Lukáše Topinky potvrdilo spravedlivý trend v amatérské kulturistice, že vyhrávat nemá závodník nejobjemnější, ale nejlépe připravený - tj. nejvíce vyrýsovaný, nejtvrdší, nejsousměrnější a s nejlepší volnou sestavou.

Stejně jako Eva Sváčková dominoval Lukáš mezi svými soupeři svalstvem stehen. Ostatně právě tato partie dnes dělá šampiona šampionem a v samotných posilovnách od sebe odlišuje lidi, kteří "to jen přijdou polechtat" a ty, kteří skutečně tvrdě trénují.

Lukáš Topinka (uprostřed)
Lukáš Topinka (uprostřed) | Foto: www.ronnie.cz

Lehké zklamání přineslo ve stejné kategorii páté místo loňského držitele titulu Milana Šádka, který měl být původně Topinkův hlavní konkurent. Bohužel Milanovi se kvůli přípravě zkomplikované zraněním nepodařilo načasovat svou formu přesně na den D a hodinu H. Někteří pozorovatelé na soutěži ovšem tvrdili, že Šádkova forma se od sobotního semifinále do nedělního finále natolik zlepšila, že výsledné páté místo bylo nespravedlivě nízké.

Zleva Lukáš Topinka (1.), Milan Šádek (5.) den před finále na hotelu
Zleva Lukáš Topinka (1.), Milan Šádek (5.) den před finále na hotelu | Foto: www.ronnie.cz

Mezi masters se skvěle umístil Ivan Horáček z Hořic ve váhově neomezené kategorii nad 60 let. Jedenáctinásobný mistr republiky a jeden z nestorů tohoto sportu u nás získal stříbrnou medaili v konkurenci třinácti soupeřů. Kategorii vyhrál Manuel V. Andes ze Španělska, který předvedl nejvyrýsovanější svalstvo v kategorii, třetí byl Bernard Cooper z Anglie, jenž byl zase nejobjemnější. Ivan Horáček zaujal především nesmírně estetickou stavbou těla, na němž se nepodepsal různými defekty ani vysoký věk, tak jako u jeho medailových soupeřů.

Ivan Horáček (vlevo)
Ivan Horáček (vlevo) | Foto: archiv

Díky výše uvedeným třem medailím byla Česká republika v konečném součtu v pořadí národů třetí za Ruskem a Egyptem.

Například kategorii Juniorky fitness do 163 cm na medailových pozicích zcela opanovaly tři ruské závodnice, první byla jedna z nejzářivějších hvězd šampionátu Anna Mechtinová.

Světový titul za Rusko vyhrál rovněž Alexander Jašankin v kategorii Masters 50-59 let nad 80 kg.

Naopak mírné zklamání ruské výpravě přinesl junior Alexej Lesukov v kategorii nad 75 kg, který byl dlouho před závody považován za jasného vítěze, a nakonec neměl dostatečné prokreslení a hustotu svalstva a skončil až čtvrtý. Lesukov je každopádně genetický supertalent a již nyní ve svém mladém věku vypadá - bez nadsázky - jako Arnold Schvarzenegger ve svých nejlepších letech, zvláště se mu podobá tvarem hrudníku a bicepsů.

Alexej Lesukov při zápisu a vážení
Alexej Lesukov při zápisu a vážení | Foto: www.ronnie.cz

Naprostou medailovou žeň zažívala egyptská výprava. V kulturistice juniorů do 75 kg okupovali egyptští závodníci první dvě příčky, zlatou a stříbrnou medaili rovněž měli v juniorské kulturistice nad 75 kg.

V nejnabitější kategorii "Masters kulturistika muži 40-49 let nad 90 kg", kde spolu soupeřili a publikum do varu uvedli žulově tvrdí stokiloví obři, vyhrál Hamedy M. H. Ahmed z Egypta nad Němcem Thomasem Scheuem.

Zleva Thomas Scheu (2.), Hamedy Ahmed (1.) a Anatolij Kudlaj (Ukrajina)
Zleva Thomas Scheu (2.), Hamedy Ahmed (1.) a Anatolij Kudlaj (Ukrajina) | Foto: www.ronnie.cz

Dominanci Egypta zvrátily jen kategorie Masters kulturistika muži 40-49 let do 90 kg a Masters kulturistika muži 50-59 let do 80 kg, kde vítězili závodníci z Portulgalska a Itálie.

Plzeňský šampionát, jenž probíhal v kongresovém centru Parkhotelu, byl podle ohlasů účastníků velmi dobře zorganizován a kromě mírného časového posunu při vyhlašování konečných výsledků proběhlo vše v pořádku.

 

Rozhovory s Evou Sváčkovou a Lukášem Topinkou přinášíme během víkendu v samostatných článcích na stránkách Aktuálně.cz.

 

Za poskytnutí fotografií děkujeme webu www.ronnie.cz

Zde naleznete i kompletní výsledkovou listinu, fotografie z úvodní prezentace, fotografie ze semifinále a dva díly reportáže ze zákulisí - 1. díl, 2. díl

 


 

Právě se děje

Další zprávy