Exkluzivní čísla z ČT. Víme, kolik času má váš sport

Luděk Mádl Luděk Mádl
28. 3. 2012 11:08
Exkluzivní čísla o zastoupení jednotlivých sportů na ČT4
Basketbal tvoří někdy až pětinu náplně ČT4.
Basketbal tvoří někdy až pětinu náplně ČT4. | Foto: Česká televize

Praha - ČT4 Sport. Tak zní oficiální název sportovního kanálu České televize. "Proč to rovnou nepřejmenují na ČT4 Basketbal?" durdí se mnozí, jimž přirostla k srdci jiná sportovní odvětví nežli hra pod bezednými koši.

Čísla, která deník Aktuálně.cz exkluzivně získal z České televize, potvrzují, že kritici přemíry basketbalu v programové skladbě ČT4 mají pravdu. Společně s fotbalem a hokejem jde jednoznačně o nejvysílanější sport na tomto kanálu, s odstupem před dalšími odvětvími.

Basketbalových lig je moc, uznává šéf

"Je pravda, že vysíláme až příliš mnoho různých basketbalových soutěží. Divák je z toho zmatený a nejvíc to podle mě škodí basketbalu samotnému a hlavně domácí lize mužů," reaguje Jiří Ponikelský, ředitel kanálu ČT4 Sport. A slibuje změny.

Česká televize poskytla čísla ze tří kalendářních měsíců - února, října a listopadu - a to v časové řadě od roku 2006, kdy kanál ČT4 zahájil vysílání, až do současnosti. Všechna čísla najdete v grafice uvnitř tohoto článku.

Až na výjimky, které do programu nárazově vnášejí například ZOH (2006, 2010), si většinou drží pozici nejvysílanějšího sportu fotbal. Ale například v únoru 2011 ho basketbal o více než procento předběhl.

Košíková se v první trojce drží velmi stabilně. Prakticky neklesá pod desetiprocentní hranici ve vysílání.

Čtěte také:

Mnohé další sporty sbírají tu procento, tu dvě, nebo ještě méně. Navíc se na Kavčích horách setkávají s výzvou, ať svou žádost o odvysílání akce, kterou pořádají, podpoří jejich partner zaplacením sponzorského vstupu.

"Tuhle jsem si někde přečetl, že si sporty musí platit, abychom je vysílali, protože nemáme peníze. Ale tak to není. Když si ten sport tady něco kupuje, tak je to komerční čas na prezentaci jeho partnerů. Myslím si, že je to tak správné a že to patří k marketingu," říká Jiří Ponikelský, ředitel programu ČT4 Sport.

"My sportovní svazy žádáme vždycky v létě, aby nám poslaly termínové listiny na příští rok. V řadě odvětví bohužel nenacházíme moderní manažerskou odezvu. Leckde jsou zvyklí přijít postaru do televize, zabouchat na dveře a říct nám: Hele, zítra hrajeme to a to, tak to přijeďte natočit a odvysílejte to. Jenže takhle už to ale v dnešní době řešit nelze," durdí se Ponikelský.

Peníze za vysílání? To tak není

Českému fotbalu a hokeji veřejnoprávní televize za jejich vysílací práva platí. Na otázku, zda si naopak všechny ostatní sporty musí sehnat sponzory na to, aby se objevily na obrazovce, Ponikelský odpovídá odmítavě: "Ne. Sponzory si musí sehnat ti, co přijdou na poslední chvíli. Nebo chtějí, aby se do vysílání jejich sportu promítly nejmodernější technologie. A pak jsou tu i sporty, které mají sledovanost téměř nulovou. Chápu, že je také musíme vysílat, ale musíme se k tomu stavět nějak racionálně."

Na basketbalu ovšem Česká televize vysílacím časem nešetří. A to přitom nevysílá nejkvalitnější ligu světa, americkou NBA.

"Toho basketu je hodně - vysíláme Euroligu mužů i žen, Eurocup s Nymburkem, Eurochallenge s dalšími českými kluby, Nymburk ve VTB lize, domácí Mattoni NBL ligu, občas ženskou ligu a ještě český pohár, to už je tolik segmentů, že se v nich divák ztrácí," říká Ponikelský. "A já pořád říkám panu Janstovi, že je to chyba."

Janstovci neslezou z obrazovky

Miroslav Jansta je předsedou basketbalového svazu i celého ČSTV. A je také vlastníkem basketbalového klubu z Nymburka, který hraje tři soutěže najednou a z obrazovek ČT4 (s trochou nadsázky) takřka nesleze.

Kobe Bean Bryant - americký profesionální basketbalista, který hraje na pozici rozehrávače v týmu Los Angeles Lakers - dává koš.
Kobe Bean Bryant - americký profesionální basketbalista, který hraje na pozici rozehrávače v týmu Los Angeles Lakers - dává koš. | Foto: Reuters

"Euroligu od příštího ročníku rušíme, je to sice pěkné pokoukání, ale nemáme na to místo v programu," oznamuje Ponikelský, že se z programu škrtá nejvýznamnější evropská klubová soutěž.

Uskrovnit se prý bude muset i Janstův Nymburk, zejména pak se svými zápasy ve východoevropské nadnárodní VTB lize.

"Větší důraz chceme dát na domácí soutěž, aby se hrála v nějakém pravidelném čase a diváci si na ni zase zvykli," slibuje Ponikelský.

 

Právě se děje

Další zprávy