Češky nedaly Chorvatkám šanci a jsou v semifinále ME

Aleš Vávra Aleš Vávra
29. 6. 2011 22:33
Basketbalistky si zajistily účast v kvalifikaci na OH
Veronika Bortelová.
Veronika Bortelová. | Foto: www.cbf.cz

Lodž - Skvělý výkon předvedly české basketbalistky ve čtvrtfinále evropského šampionátu proti Chorvatsku. V polské Lodži zvítězily rozdílem šestnácti bodů 79:63 a postoupily už do semifinále, ve kterém se střetnou s ruským výběrem.

Navíc si český tým zajistil účast v kvalifikaci o olympijské hry v Londýně.

S Ruskem se o postup do finále Češky utkají v pátek od 18 hodin a budou mu chtít vrátit porážku z osmifinálové skupiny šampionátu.

Čtěte také:
Basketbalistky hrají o olympiádu. Musí zdolat Chorvatky
Basketbalistky porazily Litvu a postoupily z 1. místa

Svěřenkyně trenéra Lubora Blažka vstoupily do čtvrtfinálového utkání velmi aktivně a od začátku nad soupeřem, který překvapivě vyřadil Španělsko, vynikaly především lepší kombinační hrou.

Skvěle hrály Češky také v obraně a zoufalé chorvatské ataky často končily lacinými ztrátami míče, čehož stříbrné medailistky z loňského domácího MS dokázaly patřičně využívat.

Eva Vítečková.
Eva Vítečková. | Foto: www.cbf.cz

Po devíti minutách vedla Česká republika už o dvanáct bodů a stejný vývoj pokračoval i ve druhé čtvrtině. Komplikace se ale dostavily v závěru první poloviny utkání, kdy se českým reprezentantkám přestala dařit střelba.

Chorvatky nasázely čtrnáct bodů v řadě a dotáhly se na rozdíl pouhých tří bodů.

O přestávce musel kouč Blažek udílet pokyny přímo na tribuně, protože pořadatel ztratil klíče od české šatny. Svůj účel ale poločasová porada splnila i v nestandardních podmínkách.

České hráčky totiž do druhé půle nastoupily ve velkém stylu a během chvíle si opět zajistily pohodlný náskok, který postupem času navýšily až na rozdíl třiceti bodů.

V závěru už český tým šetřil síly na těžké semifinále a náskok se tak nakonec smrsknul na konečných šestnáct bodů.

Dobrým výkonem se tradičně prezentovaly kapitánka Veronika Bortelová, střelkyně Eva Vítečková, a také Elhotová s Kulichovou.


Čtvrtfinále mistrovství Evropy basketbalistek v Lodži:

Česko - Chorvatsko 79:63 (21:13, 36:29, 67:40)
Nejvíce bodů: Vítečková 17, Kulichová 14, Elhotová 13, Bortelová 9 - Mandirová 24, Mišurová a Sliškovičová po 9. Rozhodčí: Peréz Niz (Šp.), Kennerman (Tur.), Jones (Wal.). Fauly: 21:15. Trestné hody: 11/8 - 23/19. Trojky: 5:5.

Lotyšsko - Rusko 72:83 (18:23, 37:48, 55:65)
Nejvíce bodů: Babkinová 21, Karklinová 18, Tamaneová 10 - Daniločkinová 18, Kuzinová 16, Artěšinová 15, Stěpanovová 10. Rozhodčí: Glišič (Srb.), Anastopulos (Řec.), Dragojevič (Č. Hora). Fauly: 18:15. Trestné hody: 15/13 - 13/9. Trojky: 5:9.

 

Právě se děje

Další zprávy