Eurocup: Nymburk vyhrál v Rize a bude hrát o postup

ČTK ČTK
23. 11. 2010 21:50
Evropský pohár ULEB: Riga - Nymburk 75:85
Basketbalisté Nymburka děkují fanouškům, vpravo Radoslav Rančík.
Basketbalisté Nymburka děkují fanouškům, vpravo Radoslav Rančík. | Foto: Aktuálně.cz

Riga - Basketbalisté Nymburka vyhráli zápas Evropského poháru ULEB v Rize 85:75 a po dvou zápasech mají vyrovnanou bilanci jedné výhry a porážky.

Středočeši odčinili minulé domácí zaváhání se Sevillou, příští úterý v Pardubicích hostí Hapoel Jeruzalém.

Nymburk tak dnes odčinil hrozbu, aby měl na startu skupiny hned dvě porážky, což by hodně zkomplikovalo jeho vyhlídky na postup ze čtyřčlenné skupiny, z níž jdou dál jen dva nejlepší týmy.

Čtěte také:
Výluka v NBA je skoro jistá. Kluby nemají peníze
Nymburk vedl o 13 bodů, nakonec ale o bod prohrál
Průlom v mužském basketbalu: Brno povede žena
Nymburk nezvládl konec zápasu se Sevillou a prohrál

Na chvostu skupiny je naopak Riga, nováček druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže, a Nymburk své šance oživil.

Středočeši v lotyšské metropoli ustáli špatný úvod utkání, v němž jako by na nich pořád ležel stín sobotní porážky ve Vršaci v Jadranské lize, kde sice na začátku čtvrté čtvrtiny vedli o třináct bodů, ale nakonec o bod zaostali.

Dnes pro ně bylo klíčové, že se rychle dokázali vyrovnat s agresivní a vysunutou obranou Rigy, která jim na začátku dělala značné problémy, a během první čtvrtiny zaostávali až o deset bodů.

Domácí tým vedený bývalým slavným hráčem Rimasem Kurtinaitisem ale nasazené tempo nevydržel a od druhé čtvrtiny na palubovce vládli sedminásobní čeští šampioni.

V jejich středu se v útoku rozehráli hlavně Nissim se Simmonsem a hosté díky nim zápas otočili. Místy vedli stejně jako ve Vršaci až o třináct bodů, ale chvilkovými výpadky nechávali soupeře ve hře.

Nymburští, v jejichž dresu si dnes zápasovou premiéru odbyl srbský pivot Vladimir Štimac, zlomili zápas na svoji stranu definitivně necelé čtyři minuty před koncem.

Hodně jim pomohla trojka Američana Lenzlyho těsně před vypršením limitu na zakončení útoku, po níž Nymburk odskočil do vedení 74:66. Lenzly odstartoval velký nápor týmu, který on sám s pivotem Chánem korunovali desetibodovou šňůrou.

Nymburku hodně pomáhal nezištnou prací v poli i Nečas, který sbíral důležité doskoky a hodně prostoru pro své spoluhráče vytvářel i v útoku. Když Nymburk v závěru vedl až o 15 bodů, jeho lavička už slavila blížící se vítězství. Radost hostům nezkazilo ani snížení Rigy.

 

Právě se děje

Další zprávy