Basketbalistky Brna poprvé vyhrály, USK opět padl

ČTK ČTK
3. 11. 2010 22:05
Brno - Orenburg 62:61, Tarbes - USK Praha 81:77
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Basketbalistky Friska Brno porazily ve druhém kole Evropské ligy ruský celek Naděžda Orenburg 62:61. Brňanky otočily výsledek až v samotném závěru zápasu po vítězném koši Fordové.

České mistryně si tak po úvodní porážce ve Schiu připsaly první výhru v soutěži.

Naopak basketbalistky USK Praha prohrály i ve svém druhém vystoupení v letošní sezoně. Po Salamance podlehly francouzskému Tarbes na jeho hřišti 77:81.

Stejně jako v prvním utkání tak nezvládly dramatickou koncovku, když ještě minut před koncem vedly. Nepomohly jim ani dobré výkony amerických opor DeLishy Milton-Jonesové a Lindsay Whalenové.

Čtěte také:
Brněnské basketbalistky utrpěly na úvod Euroligy debakl
Basketbalistky USK prohrály první zápas Euroligy o bod

Brňanky vstoupily do zápasu hodně rozpačitě a od úvodních minut prohrávaly. Na této skutečnosti se podepsala i absence americké opory Fordové, která k utkání nastoupila v černých punčochách, přes které měla přetažené trenýrky.

Fordová nehrála devět minut kvůli punčochám

Rozhodčím se její oblečení nelíbilo, a než se stačila Fordová ustrojit podle pravidel, odehrálo se devět minut zápasu.

"Určitě mně nebylo zvlášť dobře. Zejména na začátku utkání. Všechno bylo o disciplíně zámořských hráček. U nás Fordová nechce opustit svoje ponožky, i když jsme za to už dostali pokutu. Nyní ji rozhodčí nenechali hrát," povzdechl si trenér brněnského celku Jan Bobrovský.

Trenér Jiří Bobrovský řídil svoje svěřenkyně na hřišti velice expresivně.
Trenér Jiří Bobrovský řídil svoje svěřenkyně na hřišti velice expresivně. | Foto: Ondřej Besperát

České mistryně v průběhu první čtvrtiny prohrávaly už 9:17, když chybovaly v rozehrávce a hlavně jejich propustná obrana dovolovala soupeřkám snadné úniky až do koše.

Teprve v závěru úvodní desetiminutovky se výkon českých mistryň zlepšil a postupně do přestávky snížily na rozdíl dvou bodů.

Ve střelecky slabé druhé čtvrtině se hráčky Orenburgu i s další novou americkou posilou Christonovou nemohly dlouho prosadit, za šest minut druhé čtvrtiny zaznamenaly jediný bod z trestného hodu.

Brňanky tuto nabídku soupeřek využily a postupně převzaly režii zápasu. Hlavní tahounkou při výsledkovém zvratu byla neúnavně bojující Škerovičová, kterou střelecky doplňovala Stehlíková.

Brňanky ztratily slibný náskok, přesto se radovaly

Naopak Fordová zůstávala hodně dlužna očekávání, ze šesti trestných hodů proměnila jediný a chybovala i v rozehrávce. Přesto do poločasu získaly Brňanky tříbodový náskok.

Ten po změně stran po jejich zpřesněné koncovce vzrostl až na slibných devět bodů 40:31. Jenže po zbytečných chybách pracně získané vedení rychle ztratily.

Souboj dvanáctek. Zuzana Žírková (v bílém) byla s 28 body nejlepší hráčkou brněnského týmu.
Souboj dvanáctek. Zuzana Žírková (v bílém) byla s 28 body nejlepší hráčkou brněnského týmu. | Foto: Ondřej Besperát

Několikrát odevzdaly soupeřkám míč do zcela laciného protiútoku a po půlhodině prohrávaly už o čtyři body.

Bojovnost podložená i potřebnou dávkou štěstí nakonec vedla k otočení výsledku. Americká opora ruského týmu Charlesová po faulu na pronikající Škerovičovou neudržela nervy, po nesportovním chování ještě strčila do rozhodčího.

Brňanky nabídku plně využily, Škerovičová proměnila všechny čtyři trestné hody a snížila na rozdíl jediného bodu 56:57.

V dramatickém závěru za stavu 61:60 pro Orenburg rozehrály Brňanky nacvičenou akci, kterou třináct sekund před koncem zakončila Fordová vítězným košem.

Bobrovský: Oproti zápasu ve Schiu holky více bojovaly

Trenér Bobrovský ocenil odvahu rozhodčího zapískat v závěru technickou chybu po nesportovním chování Charlesové. "Ale na druhé straně, kdy jindy by se měla pískat," dodal kouč, který připustil, že vítězství bylo šťastné.

"Oproti zápasu ve Schiu holky více bojovaly. V obraně jsme hráli o poznání lépe. Nemohoucnost soupeřek nám pomohla v prvním poločase udržet těsný náskok. Ve druhém poločase jsme na soupeřky vletěli, vedli jsme 40:31," uvedl Bobrovský, jenž si v tomto okamžiku myslel, že už bude klid.

"Jenže jsme tento úsek prohráli 4:17 a byli jsme opět na začátku. Myslím si, že Orenburg má silný tým," dodal brněnský kouč.

"Zápas jsme si prohráli sami. V naší hře bylo hodně chyb. Stejně jako v prvním utkání doma proti Valencii. Brňanky byly lepší v útoku a také nás přeskákaly v podkošových soubojích. To podle mého názoru rozhodlo. My se zatím sehráváme a nedařila se nám střelba. Také jsme chybovali v obraně," poznamenal asistent trenéra Orenburgu Alexander Jermolinskij.

Evropská liga basketbalistek:

Skupina D:

Frisco Sika Brno - Naděžda Orenburg 62:61 (17:19, 32:29, 44:48)
Nejvíce bodů:
Fordová 15, Škerovičová 13, Eldebrinková 12 - Sapovová 20, Charlesová 13, Ovčarenková 11. Rozhodčí: Dovidavičius (Lit.), Kunosič (Chorv.) a Papapetru (Řec.). Trestné hody: 22/15 - 15/11. Fauly: 14:15. Trojky: 3:2. Diváci: 800.

Skupina C:

Tarbes - ZVVZ USK Praha 81:77 (17:23, 40:38, 62:60)
Nejvíce bodů:
Dubljevičová 22, Jannaultová 14, Matičová 12, Cata-Chitigaová 11 - Milton-Jonesová 18, Whalenová 12, Vítečková a Pecková po 11. Fauly: 16:22. Trestné hody: 25/19 - 15/11. Trojky: 2:4.

 

Právě se děje

Další zprávy