Finále na dosah:dotáhnou basketbalistky spanilou jízdu?

Jakub Šafránek Jakub Šafránek
2. 10. 2010 16:00
České basketbalistky čeká překvapení z Běloruska
Jelena Leučanková, hvězda Bělorusek.
Jelena Leučanková, hvězda Bělorusek. | Foto: ČTK

Karlovy Vary - Jeden velký společný sen měly české basketbalistky před zahájením mistrovství světa, které v těchto dnech vrcholí v České republice. Tím snem byla zlatá medaile, kterou ještě samostatná Česká republika v basketu nikdy nezískala.  

Po senzační čtvrtfinálové výhře nad obhájkyněmi titulu z Austrálie mohou hráčky a s nimi i všichni příznivci českého týmu snít dál.

V boji o finále je navíc soupeřem Češek outsider z Běloruska, kterého v srpnovém přípravném zápase dokázaly porazit 73:60 a dlouhodobě s nimi mají aktivní bilanci: z osmi vzájemných zápasů nad Běloruskami zvítězily v pěti.

Čtěte také:

Basketbalistky dojaly Klause. Úplně se mu klepala brada
Fantazie! České basketbalistky budou hrát o finále MS
Blažek: Je potřeba jet a dorvat to do toho finále
Basketbalový šok. Obhájkyně stříbra Rusky vypadly

"Je potřeba to brát s pokorou, turnaj pokračuje, máme ještě dva zápasy. Je třeba jet a dorvat to do toho finále," prohlásil po úspěšném čtvrtfinále trenér Lubor Blažek.

Varováním pro český tým může být osud Rusek, žhavých kandidátek na titul, které Bělorusky výrazně podcenily a nakonec s nimi překvapivě ve čtvrtfinále prohrály.

Bělorusky, bronzové medailistky z ME 2007, navíc zápas vyhrály rozdílem třídy, o plných sedmnáct bodů, takže se rozhodně nedá říci, že šlo o náhodný úspěch.

"Nemůžeme Bělorusky ani na chvíli podcenit, Rusky to udělaly a jsou venku. Musíme být maximálně koncentrované a zopakovat top výkon jako s Austrálií," přeje si Eva Vítečková, jedna z tahounek českého celku.

Utkání začíná v Karlových Varech v 18:30.

 

Právě se děje

Další zprávy