Vítečková: Finále? Tuhle šanci už nikdy dostat nemusíme

ČTK ČTK
2. 10. 2010 11:00
Na výhře nad Austrálií se Vítečková přičinila 27 body
Na výhře nad Austrálií se Eva Vítečková přičinila 27 body
Na výhře nad Austrálií se Eva Vítečková přičinila 27 body | Foto: www.cbf.cz

Karlovy Vary - Trojková torpéda z její ruky odstřelila naděje Austrálie ve čtvrtfinálové bitvě na světovém šampionátu v Karlových Varech.

Eva Vítečková se při šokujícím vítězství českého týmu zaskvěla 27 body, osmnáct z nich v druhém poločase, kdy se domácí basketbalistky odrazily k trháku a překvapivému triumfu s obhájcem titulu.

Čtěte také:
Fantazie! České basketbalistky budou bojovat o finále MS
Basketbalový šok. Obhájkyně stříbra Rusky vypadly

Vítečková po jednom z největších zážitků v kariéře věří, že český tým bude dostatečně soustředěný na sobotní semifinále s Běloruskem.

"Teď ještě můžeme trochu lítat v oblacích, ale pak rychle spadnout na zem. Protože takovou šanci zahrát si finále mistrovství světa už nemusíme nikdy dostat," řekla Vítečková po vypjatém duelu s Austrálií, který strhl celou karlovarskou arénu.

Vítečková český tým podržela v klíčových chvílích na začátku druhého poločasu, kdy pomohla vybudovat náskok dvěma trojkovými pokusy. Stejný kousek pak předvedla ještě dvakrát ve chvílích, kdy Austrálie dotahovala manko.

"Asi jsem měla dobrý den, holky mě krmily dobrými přihrávkami, kdy jsem zůstávala volná. A občas to tam padlo. Přitom dopoledne po tréninku jsem se necítila nijak oslnivě. Ale když jsem trefila něco, tak jsem si řekla, že by to jít mohlo," líčila Vítečková s úsměvem.

"Prostě všechno se nám sešlo skvěle, hrály jsme asi na našem stropu. Dařilo se nám, hnali nás diváci. Austrálie asi nic nepodcenila, ale prostě neměla svůj den," řekla Vítečková.

Rodačka ze Žďáru nad Sázavou už má ve sbírce úspěchů titul z mistrovství světa juniorek, stříbro i zlato z mistrovství Evropy, triumf v Eurolize, ale nyní cítí, že se před ní otevírá možná životní šance.

"Je obrovská a je to jen na nás, jak s tím naložíme," prohlásila Vítečková. V zápase s Austrálií prý dlouho trnula, aby Češky dotáhly senzační jízdu do úspěšného konce.

"Ale vůbec to neutíkalo, říkala jsem si, že to je snad nejdelší poločas v mém životě. Když se přibližovaly, říkala jsem si: ježišmarjá... Ale zase jsme ukázaly, jaký jsme tým, nepustily jsme to," pochvalovala si Vítečková.

Dnešní noc pro ni bude dlouhá. Rozhodně ne proto, že by šla vítězství slavit, ale dlouho prý neusne, jak se jí velký duel s Austrálií bude honit hlavou.

"Když jsem se v prvním osmifinále s Koreou konečně rozstřílela, usnula jsem asi ve dvě ráno, takže jsem zvědavá, co bude dneska," smála se Vítečková.

Na sobotu chce být ale patřičně nažhavená, nabídnutou výzvu na finále nechce promarnit. "Ale nemůžeme Bělorusky ani na chvíli podcenit, Rusky to udělaly a jsou venku. Musíme být maximálně koncentrované, zopakovat top výkon jako s Austrálií," přála si Vítečková.

V neděli by totiž ráda v karlovarské aréně ráda viděla své rodiče, kteří v ní dnes nebyli. Se svojí dcerou se totiž před šampionátem v žertu dohodli, že dorazí až na finále. "To abych možná začala něco shánět," smála se Vítečková.

 

Právě se děje

Další zprávy