Štajner proti Brnu zářil, nahrál na dvě branky Slovanu

Miloslav Lubas
26. 9. 2010 8:05
Slovan Liberec zdolal Zbrojovku Brno 3:1
Jiří Štajner opět diváky udivoval geniálními přihrávkami
Jiří Štajner opět diváky udivoval geniálními přihrávkami | Foto: FC Slovan Liberec

Liberec - Po nevydařeném ligovém zápase s Olomoucí (0:4) bavil Jiří Štajner znovu fotbalové diváky. V sobotním utkání mezi Slovanem Liberec a Zbrojovkou Brno (3:1) exceloval.

Poslal dvě elegantní gólové přihrávky Nezmarovi a Dejmkovi a myslel i na to, že posmutnělí fanoušci Slovanu potřebují po vyřazení v poháru v Karviné a debaklu na Hané nějaké povyražení.

Protihráčům z Brna šoupl dvoje šibalské "jesličky", které navíc vedly k bezprostřednímu nebezpečí pro branku Zbrojovky.

"Štajner je kvalitní a chytrý fotbalista a dokáže si najít volný prostor," ocenil výborný výkon domácího špílmachra hostující trenér Karel Večeřa. Dodal, že Štajner měl na hřišti bohužel moc místa, což vedlo k rozdílu v kvalitě hry obou mužstev.

Čtěte také:

Sparta zachránila remízu s Boleslaví, Slovan smetl Brno
Slavia selhala i na Slovácku. Jarolím zvažuje demisi

Před dvěma týdny porazil Slovan doma rovněž jasně Ostravu (4:1), s Brnem byl však Štajner podle statistiky Aktuálně.cz výrazně úspěšnější. Rozdal 23 přesných přihrávek a 14 nepřesných přihrávek. Vydařilo se mu deset kliček a Zbrojováci mu zmařili pouhé čtyři pokusy o uvolnění.

Navzdory své aktivitě ztratil pouze čtyři míče, tři naopak získal. S Baníkem podal také velmi slušný výkon, více toho však pokazil, než udělal dobře.

Akce Jiřího Štajnera v utkání s Brnem:

26. minuta - únik po pravém křídle zakončí ideálním centrem do velkého vápna a připravuje spoluhráčům první velkou, tentokrát ještě neproměněnou šanci.
38. minuta - v přehuštěném prostoru před velkým vápnem přebírá míč a volí nejjednodušší řešení, ve velké rychlosti obchází protihráče „houslemi" . Po prostrčení míče z 22 metrů přesně pálí k pravé tyči. Lejsal jeho střelu dobře vyráží.
52. minuta - nachází si volné místo v šestnáctce, kam dostává okamžitě míč od Keriče. Zamíří s ním k brankové čáře a bez velkého přemýšlení ho přihrává levačkou do nepokrytého prostoru na Nezmara a ten skóruje.
61. minuta - faulovaný Štajner rozehrává zprava trestný kop, na zadní tyči nachází volného Dejmka - 2:0. Nikdo z obránců Brna a ani Lejsal nemohou na centr dosáhnout.
74. minuta - překonává urputný obranný blok Brna „jeslemi" záložníkovi soupeře. Míč dostává na hranici velkého vápna Štajnerův spoluhráč.
81. minuta - dává dlouhý pas zprava doleva naprosto volnému Fleišmanovi, aniž by se na něj podíval a prozradil Zbrojovákům, co zamýšlí. Po Fleišmanově centru vsítí Nezmar čtvrtý gól Slovanu. Rozhodčí ho ho však pro těsný ofsajd neuznává.

"S Ostravou na mě vlezl hned od začátku Řezník a zůstával pořád se mnou. Kopal do mě celý zápas. Dneska s Brnem mě Polách s Dostálkem nechávali často volného," vysvětlil rozdíl ve statistice v obou zápasech Štajner.

Připustil, že se Zbrojovkou cítil stejně jako celé mužstvo větší odpovědnost, hráči Slovanu si hodně přáli napravit ostudu s Olomoucí i s Karvinou.

Štajner zariskoval pouze jednou. Na konci prvního poločasu před velkým vápnem ve skrumáži obhazoval místo střely obránce, přišel o míč a Brno šlo do rychlého brejku. Do konce ho však nedotáhlo.

Kromě dvou přihrávek na góly poslal Štajner míč pod sebe do velkého vápna nové liberecké posile, Slovákovi Breznaníkovi. Ten se do perfektního centru opřel placírkou z první, hostující brankář Lejsal však míč znamenitě vyrazil.

Breznaníka našel Štajner podobným centrem i po přestávce. Levý záložník vystřelil znovu z voleje, trefil bohužel spoluhráče. "Se Štajnerem se hraje perfektně," prohlásil Breznaník.

Liberec ho získal ze Slovanu Bratislava na hostování. Slovan a Zbrojovku dělil před dnešním střetnutím jediný bod a oba týmy se potácely v pásmu sestupu.

Poslední Ostrava ztrácela na Brno jediný bod, na Liberec dva. Štajner ale o boji o sestup vůbec neuvažuje.

"S Brnem se znovu ukázalo, že kdo tady U Nisy chce hrát fotbal, a nebetonuje jako Příbram, má to s námi těžké." Slovan v novém ročníku ligu zatím nevyhrál dvakrát po sobě. "Dnešní vítězství chceme potvrdit v příštím kole v Teplicích," konstatoval Štajner.

Do Liberce se vrátil letos z bundesligového Hannoveru, kam přestoupil v roce 2002. Mladší spoluhráči ze Slovanu na něj zpočátku příliš spoléhali a hledali ho i v situacích, kdy se žádalo, aby vzali odpovědnost na sebe.

"Nutíme je, aby hráli víc sami. Například v zápase s Ostravou se to dařilo. Jirku Baník sice těsně bránil, ale chtěl hodně hrát, nabízel se, a uvolňoval místo pro Bosančiče, Váchu a dokonce i pro defenzivního záložníka Gecova," upozornil domácí trenér Josef Petřík.

 

Právě se děje

Další zprávy