Bryant z NBA do Ruska? Proč ne. Za 40 milionů dolarů

rou
4. 8. 2008 20:30
Hvězda NBA spustila v Šanghaji Kobemánii
Kobe Bryant je jednou z největších hvězd olympijských her v Pekingu.
Kobe Bryant je jednou z největších hvězd olympijských her v Pekingu. | Foto: Reuters

Šanghaj - Tým basketbalistů USA, který se v Číně připravuje na olympiádu, by určitě snesl tradiční přízvisko Dream, tedy mužstvo snů.

Ale Američané po výpadku v Aténách vystupují skromněji a prohlášení o neporazitelnosti ponechávají minulosti.

Přesto výběr trenéra Mika Krzyzewského, prošpikovaný hvězdami NBA, vzbuzuje všude, kam zavítá, obrovský zájem fanoušků i médií.

Hlavní vlna pozornosti se tradičně upírá na jednoho z nejlepších basketbalistů současnosti, Kobeho Bryanta. Hráč Los Angeles Lakers je populární po celém světě a Čína rozhodně není výjimkou.

Čtěte více:
Bush chce na olympiádu. Láká ho souboj USA - Čína
Výbuch z Atén bude v Pekingu napravovat Bryant i James

Kobemánie propukla i v Šanghaji, kde Američané sehráli přípravný zápas s Ruskem. Qizhong Forest Sports City Arena praskala ve švech a vypadalo to, že kapacita 15 000 diváků je určitě překročena.

Hráči USA nakonec vyhráli nad evropskými šampiony z Ruska 89:68. Kouč Krzyzewski ale podotkl, že zápas byl daleko těžší, než jak to vypadá podle závěrečného skóre.

Kouč by Kobemu nabídl diplom

Také vyzdvihl jednoho z hráčů soupeře. "Musím říct, že Andrej Kirilenko je nejlepší hráč ze všech soupeřů, na které jsme v přípravě narazili. Když dostane míč, může se stát cokoliv a útok nekončí dokud, nedá koš," vysekl trenér poklonu hvězdě Utahu Jazz.

Kirilenko v zápase nastřílel 18 bodů a přidal osm doskoků a čtyři asistence. Ale Bryanta přeci jen nezastínil. Američan zaznamenal ještě o bod více.

Čtěte také: Hartigová: Nesmíme se vzdát, USA jsou odrazový můstek

A když se ruští novináři Bryanta po zápase ptali, jestli by nechtěl následovat některé své kolegy z NBA do stále prestižnější ruské ligy, s odpovědí neváhal.

"Samozřejmě. Jen tak mimochodem, nejste vlastníkem ruského týmu? Čtyřicet milionů dolarů ročně by to spravilo," prohlásil podle deníku Sport Express Bryant.

A trenér Krzyzewski, který "v civilu" vede univerzitní celek, se hned přidal. "Já bych chtěl, aby Kobe hrál za mou Dukeovu univerzitu. Ale nemůžu mu nabídnout takový plat. Zato by ale dostal univerzitní diplom," smál se úspěšný kouč.

 

Právě se děje

Další zprávy