Podvodník roku si při maratonu zkrátil 10 km v autobuse

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
12. 10. 2011 15:30
Sloan díky podvodu "doběhl" na třetím místě
Rob Sloan pózuje fotografům s bronzovou medailí
Rob Sloan pózuje fotografům s bronzovou medailí | Foto: Daily Mail

Londýn - Velký poprask způsobila na Britských ostrovech zpráva listu Daily Mail, který odhalil, že třetí muž nedělního maratonu v Kielderu u Newcastlu Rob Sloan si k úspěchu pomohl tím, že se téměř deset z dvačtyřiceti kilometrů vezl autobusem.

Přestože to jednatřicetiletý běžec nejprve odmítal, nakonec se k podvodu přiznal s tím, že už mu nezbyly síly poté, co den před tím vyhrál závod právě na "chybějících" deset kilometrů.

Bývalému armádnímu mechanikovi kolem třicátého kilometru začaly docházet síly, a tak necelých jedenáct kilometrů před cílem dostal nápad, že si závod zkrátí nastoupením do přijíždějícího autobusu, který sloužil divákům.

Kilometr před cílem pak vystoupil a schoval se za strom. Aby to nebylo příliš nápadné, počkal si, až kolem proběhnou vedoucí dva závodníci a s mírným odstupem se vydal za nimi.

A výsledek? V deštivém a větrném počasí zaběhl solidní čas 2:51:01, což taky Sloan pořádně v cíli slavil a ochotně pózoval fotografům.

Čtěte také:
Keňan Makau zaběhl na maratonu v Berlíně světový rekord

Když naopak přiběhl do cíle jako čtvrtý v pořadí Steven Cairns a dozvěděl se od pořadatelů své umístění, nechápal. Počítal totiž s tím, že před ním jsou jen dva soupeři. Když zjistil, že si Sloan vylepšil osobní rekord o 21 minut, začal protestovat.

Kvůli jeho protestům i kvůli svědectví dalších závodníků a diváků se však záhy na Sloanův podvod přišlo, a tak ho pořadatelé konfrontovali. A přestože Sloan nejdříve zapíral, nakonec se k nefér počínání přiznal.

"Byl jediným, který zvládl druhou polovinu maratonu rychleji, než tu první," řekl listu šéf organizačního týmu a někdejší světový rekordman v maratonu Steve Cram.

Sloanovi navíc nyní hrozí, že jej disciplinární komise britského atletického svazu potrestá doživotním zákazem startu na všech akcí, které budou pořádány pod jeho záštitou, a také zákazem startu v maratonech na celém světě.

 

Právě se děje

Další zprávy