Maslák má z ME do 23 let bronz, Cachová vede sedmiboj

ČTK ČTK
16. 7. 2011 19:30
Maslák vybojoval bronz na trati 200 metrů
Pavel Maslák
Pavel Maslák | Foto: atletika.cz

Ostrava - Sprinter Pavel Maslák vybojoval pro českou výpravu na evropském šampionátu atletů do 23 let v Ostravě první medaili. Na krk si pověsí cenný kov bronzové hodnoty za výkon 20,67 sekundy ve finále běhu na 200 metrů.

Dvacetiletému sprinterovi unikl mírnější limit pro start na mistrovství světa v Tegu o dvě setiny a sedm setin jej dělilo od českého rekordu Jiřího Vojtíka.

K medaili má nakročeno i Kateřina Cachová, po prvním dnu vedoucí žena sedmiboje. Kladivářka Kateřina Šafránková na stupně vítězů nedosáhla a skončila čtvrtá.

Maslák v semifinále dosáhl dokonce času 20,66 a z medaile měl obrovskou radost. Ve finále jej porazili jen vítězný Řek Likúrgos-Stéfanos Tsákonas (20,56) a britský šampion ze stovky James Alaka.

Čtěte také:
Hejnová, Špotáková i Bába vylepšili své letošní osobáky

"Bylo to hodně těžké, bylo nás tam pět na tři medaile, hlavní favorit naštěstí nepřijel," upozornil na absenci Francouze Christopha Lemaitra, jenž šampionát vynechal. "Je to ale super," radoval se svěřenec Dalibora Kupky.

Že nesplnil limit na MS do Tegu ho nemrzelo, hlavní pro něj byla medaile. "Je to cennější než navštívit Tegu, tam se proběhnout v rozběhu a skončit," uvedl.

Cachová si vytvořila osobák v kouli i na překážkách

Skvěle má rozjetý závod v sedmiboji domácí atletka Kateřina Cachová. Vytvořila si osobní rekord v kouli a na překážkách, ve výšce a běhu na 200 m předvedla výkony na hranici svých maxim a po prvním dnu vede součtem 3617 bodů.

Kateřina Cachová
Kateřina Cachová | Foto: Jan Kucharčík, atletika.cz

Pokud nic nepokazí, může útočit dokonce na zlatou medaili a také hranici 6100 bodů, čímž by o 100 bodů překonala limit na MS do Tegu. Na největší soupeřku Janu Maximavovou z Běloruska má náskok dva body.

Domácí naděje v hodu kladivem Kateřina Šafránková naopak na medaili nedosáhla. V páté sérii finále předvedla výkon 67,94 metru, ale tři její soupeřky byly lepší.

Závod vyhrála v rekordu šampionátu 71,59 Rumunka Bianca Perieová, druhá česká reprezentantka Tereza Králová obsadila sedmou pozici výkonem 65,05.

 

Právě se děje

Další zprávy