Překoná Bolt na Tretře světový rekord?Proti má být déšť

Jaroslav  Šindelář Jaroslav Šindelář
26. 5. 2010 17:15
Zlatá tretra začíná zítra v 16:30
Usain Bolt na tiskové konferenci před Zlatou tretrou.
Usain Bolt na tiskové konferenci před Zlatou tretrou. | Foto: Jaroslav Šindelář

Praha - Ve čtvrtek ve 20:20 zažijí diváci v Ostravě-Vítkovicích další pokus o překonání světového rekordu na největším atletickém mítinku u nás - Zlaté tretře.

A stejně jako loni a předloni se o něj pokusí světový rekordman, olympijský vítěz a mistr světa na tratích 100 a 200 metrů Usain Bolt.

Jamajský sprinter však tentokrát bude chtít vytvořit rekord na netradiční trati 300 metrů. Pokud překoná nejlepší světový výkon historie Američana Michaela Johnsona (30,85 sekundy), obdrží bonus 30 tisíc dolarů.

Čtěte také: Bolt vyhrál první stovku. A hned v rekordu sezony

"Nebude to tak strašné, běhám ji často v tréninku a hodně rychle. Čtyřstovka by byla daleko horší. Asi budu po tom běhu unavený, snad zvládnu čestné kolečko. Kdyžtak mi půjčíte auto," vtipkoval  na tiskové konferenci.

"Je tu velmi rychlá dráha a hlavně skvělí diváci. Jsou plní energie a dávají mi sílu, chci běžet rychle pro ně," dodal.

Proti však může stát počasí. Předpověď totiž hlásí, že po celý čtvrtek bude v Ostravě pršet.

"Všechno je připraveno, počasí ovlivnit nemůžeme, ale věříme, že pršet nebude," řekl ČTK ředitel mítinku Jan Železný. "Mezi atlety je i tak pozitivní nálada, nikdo počasí neřeší, jsou připraveni," doplnil jej manažer mítinku Alfons Juck.

Pole závodníků je nejlepší v historii

Dalších rekordů by se však diváci mohli dočkat i v jiných disciplínách. Do Ostravy přijelo šest světových rekordmanů, deset olympijských vítězů, dvanáct mistrů světa, pět aktuálních lídrů světových tabulek a dalších třicet medailistů z vrcholných soutěží.

Asafa Powell
Asafa Powell | Foto: Reuters

Boltův krajan Asafa Powell bude na trati 100 metrů bojovat o překonání letošního světového maxima, útočit bude i na 'svůj' rekord mítinku.

Na světové rekordy či rekordy mítinku budou útočit kubánský překážkář Dayron Robles, který právě v Ostravě vytvořil před dvěma lety světový rekord, stejně jako keňský půlkař David Rudisha, který chce překonat výkon Dána Wilsona Kipketera.

Do boje o nejlepší letošní výkony budou chtít navázat i čeští atleti - oštěpařka Barbora Špotáková, překážkář Petr Svoboda či tyčkařka Jiřina Ptáčníková.

Ať už rekordy padnou či ne, Zlatá tretra letos slibuje velkou podívanou. Letos má největší rozpočet v historii. Částku přes 30 milionů korun z velké míry naplnil start Bolta. Jeho start stojí organizátory téměř 7 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy