Humbuk kolem Semenyaové? Lewis: Vinu má Jižní Afrika

Sport Sport, Red Spo
16. 9. 2009 8:45
Carl Lewis tvrdí, že testy měly být udělány už před MS
Caster Semenyaová
Caster Semenyaová | Foto: Reuters

Londýn - Doma je hrdinkou, všude jinde ve světě se její příběh přetřásá pod vlivem rozporuplných reakcí. Řeč je o jihoafrické atletce Caster Semenyaové, jejíž triumf na mistrovství světa v Berlíně a následné testy pohlaví vzbudily širokou diskuzi.

Je to žena, nebo ne? Vítězka běhu na 800 metrů má totiž několikrát vyšší hladinu testosteronu, než je u žen běžné. Některé světové deníky už dokonce napsaly, že jí mají chybět i části genitálií.

Čtěte také: Hermafrodit? Jižní Afrika zuří: Nechte Caster na pokoji

A to pobouřilo celou Jihoafrickou republiku, která se své reprezentantky rozhodla zastat a chránit ji. Podle bývalého amerického atleta Carla Lewise jsou to ale právě tamější funkcionáři, kteří nesou největší vinu.

Podle BBC totiž měla světová atletická federace IAAF už tři týdny před začátkem mistrovství žádat Jihoafrický svaz, aby nechal udělat u osmnáctileté závodnice test pohlaví.

Vedly je k tomu výsledky juniorského mistrovství Afriky, kde měla Semenyaová zaběhnout čas 56.72.

"Jihoafrický atletický svaz s tím měl souhlasit," myslí si Lewis.

K žádným předběžným testům ale nakonec nedošlo, a proto se po běhu v Berlíně rozjel už známý kolotoč událostí.

"Je to vaše chyba," ukázal proto Lewis na adresu jihoafrických představitelů. "Ona je vaší atletkou a vy jste to předtím vůbec neřešili."

"A pak ji takto představíte světu. Jsem velmi zklamaný, protože si myslím, že je to vůči ní neférové jednání. Nyní totiž bude už do konce svého života označována jako "pravě ta"," tvrdí Lewis.

Oficiální verdikt vydá IAAF na základě testů 20. 11. 2009 v Monaku, kde se uskuteční oficiální zasedání.

 

Právě se děje

Další zprávy