Dvořák novým šéftrenérem atletů. Nechal se přemluvit

Red Spo, ČTK
8. 9. 2009 19:11
Desetibojař Dvořák nahradil Václava Fišera
Tomáš Dvořák v běhu na 110 metrů překážek.
Tomáš Dvořák v běhu na 110 metrů překážek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Novým šéftrenérem české atletické reprezentace se stal bývalý desetibojař Tomáš Dvořák.

Někdejšího trojnásobného mistra světa a světového rekordmana dnes zvolilo předsednictvo Českého atletického svazu na doporučení zvláštní výběrové komise. Dvořák nahradí v této roli Václava Fišera, který po 17 letech ve funkci letos skončil a odešel do důchodu.

Dvořák byl jmenován na dobu neurčitou v konkurenci Pavla Sluky, kouče z USK Praha. Chce pokračovat ve Fišerové práci, jen změnit některé drobnosti a vsadit hlavně na týmového ducha. "Rozhodně nechystám žádnou revoluci," prohlásil před novináři Dvořák.

"Nepovažuji se na nějakého super zkušeného trenéra, ale mou výhodou může být skutečnost, že jsem to ještě v nedávné době viděl i ze stránky závodníka," dodal.

Jako kouč se stal rovněž členem předsednictva Českého atletického svazu. Nové role přibyly k jeho mnoha činnostem, které od loňského konce kariéry vykonával.

Je členem svazové trenérské rady, kterou jako nový šéftrenér reprezentace nyní znovu poskládá, nechce se úplně vzdát spolukomentování v České televizi, rád by pokračoval i v trénování své skupiny vícebojařů v Dukle Praha. Působit nadále bude v Klubu českých olympioniků, spolupracuje také se značkou Puma.

Neúspěšné MS Dvořákovovu výhodou

"A také zůstávám i nadále jako rodič," podotkl otec tří dcer. Jeho žena Gabriela, rovněž bývalá atletka, jeho rozhodnutí podpořila.

Tomáš Dvořák v péči fyzioterapeuta během skoku o tyči.
Tomáš Dvořák v péči fyzioterapeuta během skoku o tyči. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Doufám, že jí to vydrží i nadále," uvedl Dvořák, jemuž končící kouč Fišer předal vítězný doutník. Měl ho připravený na MS v Berlíně, které však dopadlo neúspěšně.

"To je výhoda pro Tomáše, protože takový šampionát se lehko překonává," podotkl s úsměvem Fišer. Sám se stal vedoucím oddělení atletických soutěží. "Konečně si atletiku trochu užiju, začnu normálně pracovat, tahle práce mě hodně ohoblovala," řekl bývalý trenér.

Dvořák byl po svém jmenování před novináři výjimečně nervózní. Mluvil pomalu, rozvážně a dlouho. Řeč si i připravil. "Už ze slova funkce mi naskakují osypky," uvedl. "Nejsem zvyklý takto mluvit, to je situace, kterou neznám," omlouval se.

Poprvé ho oslovil s nabídkou práce nynější předseda atletického svazu Libor Varhaník, jeho bývalý manažer, zhruba před osmi měsíci. Tehdy o tom ještě Dvořák nechtěl ani přemýšlet.

"Tepali a tepali"

"A pak do mě s Vencou Fišerem hučeli a hučeli a tepali a tepali..." řekl Dvořák. Nechal se přemluvit, ale rozhodování prý bylo hodně těžké. "Jsem jen kluk ze stadionu, který nedávno ukončil aktivní kariéru a začal trénovat," poznamenal.

Dvořák nebude mít snadnou úlohu. Fišer mu sice připravil pevnou půdu pod nohama i tím, že se daří talentovanému mládí, ale ne všichni Dvořáka v atletické obci berou.

"Venca (Fišer) nastupoval na post s trochu jinými zkušenostmi," připustil Dvořák. "Ale já jsem se ptal, a když jsem cítil podporu a většinou slýchával i pozitivní ohlasy, tak jsem se rozhodl," řekl.

"Ale budu se toho muset hodně naučit," dodal Dvořák, kterému prý Fišer v začátcích pomůže. "To budu potřebovat, nebyl jsem všude a všechny neznám, natož dvakrát," parafrázoval známé úsloví.

Jeho hlavním úkolem bude udržet jakžtakž sjednocené kouče po republice. A rozlousknout náročný oříšek sestavení limitů pro velké šampionáty.

"Ne že bych kvůli tomu nespal, ale to je často propíraná věc a ať jsem nad tím přemýšlel jakkoliv, tak ne každému se člověk zavděčí," řekl Dvořák. Chce zavést také společná reprezentační soustředění.

Špotávková a spol. budou vyslyšeni

"Aby mohli pracovat jako tým. Sám jsem to zažil," řekl. Rád by i hledal nové trenéry a podílel se na jejich vzdělávání, zejména v menších městech.

Zvláštní přístup bude mít ke hvězdám typu desetibojaře Romana Šebrleho nebo oštěpařky Barbory Špotákové. "Zaslouží si respekt a minimálně vyslyšení jejich požadavků a názorů. Určitě se nebudu cpát do pozice rádce, když k tomu nebudu vyzván," ujistil.

Své ostatní aktivity bude muset omezit, jedné se však vzdát nechce. Skupině vícebojařů v Dukle Praha by se rád věnoval i nadále. Domluvil se proto i na spolupráci se Štěpánem Janáčkem, jehož konec kariéry se blíží. S vedením skupiny mu tyčkař pomůže.

"Věřím, že ze stadionu úplně nezmizím, neboť práce šéftrenéra je hodně manažerská," prohlásil Dvořák.

Jak dlouho u kormidla zůstane, se uvidí až v dalších letech. "Jsem trenér začátečník, snad dostatečně učenlivý. Teď primárně mám zájem udržet atletiku na pozici, kterou dlouhodobě má," prohlásil.

V příští sezoně ho čeká halové MS v katarském Dauhá s přísnými limity IAAF a hlavně snaha o návrat do elitní skupiny ME družstev a mistrovství Evropy v Barceloně. Tam bude mít přece jen o něco snazší úlohu než na MS. "Je na čem stavět," dodal Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy